„UVC / Ултравиолетова катастрофа“ от Поло Оконе, Мирослава Захова и Силвия Борисова пресъздава тяхната концепция за неприсъствените художествени форми и хиперобектите, които се превръщат в ос на модерното и съвременното изкуство. Проект, който въплъщава дългогодишни творчески, научни и философски търсения през едно звено, останало встрани от тялото на институционалното – супрематизма. Бленуваните хиперобекти в общочовешкия екзистенциален дискурс несъмнено винаги са белязани от граничните феномени на тъмнината, тишината, най-високата част на електромагнитния спектър, ултравиолета, извън-нещата, трансцендентните форми, катастрофата, противоборството, метафората… Езикът на границите и катастрофата обаче е и общият език на природата.

#бюлетин

#изкуство

Такъв е залогът на изложбата-инсталация, но и на семинара на тема „Цвят вместо наратив“, който ще се проведе в един от експозиционните дни.

 

Проектът ще бъде открит на 3-ти септември 2020 г. (четвъртък), от 18.00 часа. На същия ден, от 18.30 часа, ще се състои премиерата на пърформанса „Черна квадратна ябълка“.

 

А финисажът на 9-ти септември 2020 г., от 17.30 часа, предизвиква всички желаещи за екзистенциален дискурс – тричасова мълчанка.

 

Входът за събитията е свободен.

 

Следете за промени в датите и часовете.

Поло Оконе (Poullo Oconne, чието истинско име е Калоян Димитров) е мултижанров артист-концептуалист. Реализирал е множество изложби, философски акции, хепънинги и пърформанси. Работил е с редица артисти, танцьори, философи в различни отворени концептуални проекти, един от създателите на „Мета-Аз-Приказка“. Физик по образование, внася модерното и съвременното в научната и артистичната си дейност. Завършва Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Занимава се с философия, психология, пърформанс, а в момента работи като ИТ специалист. 

 

Силвия Борисова е главен асистент по естетика в Института по философия и социология – БАН и един от съавторите на „Мета-Аз-Приказка“ – хепънинг на общия език. Основните ѝ интереси са в областта на модерната и негативната естетика, философия на възприятието, философия и естетика на тялото, минимализма и концептуализма в изкуството.

 

Мирослава Захова е завършила НБУ (2012 – 2016 г.), специалност „Танцов театър“ и Националното училище за танцово изкуство (2007– 2012 г.), специалност „Модерен танц“. Сред представленията с нейно участие са: „Medea“; „Саломе“; „Figura sedens“; „Реквием за две лисици и едно пиано“ от Мирослав Йорданов; „Ownership“ с Янко Велев – Янец; „История на вчерашния ден“ от Галина Борисова; „Моят живот! Да имаш ляв палец“ (НБУ); „Madame Kiflá“ (авторски пърформанс); „Мета-Аз-Приказка. Полет 2.0 Химера“ (съавтор с Поло Оконе и Силвия Борисова), „Мета-Аз-Приказка. Дъжд на Луната“ (съавтор с Поло Оконе и Силвия Борисова) и други.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This