Смърчът е онова дърво, което бихте нарисували, когато мислите за иглолистно дърво. Правилната му корона е конусовидна, тясна и ниска. А сега, подобно на Алиса в страната на чудесата, се потопете по-надолу в текста за Смърча – Аристократ. Не забравяйте знатните особи! Трябва да се предугаждат желанията и събитията. Още преди да се е разнесла мълвата за проведените интервюта с дъба и с бука, и смърчът да се е почувствал пренебрегнат, последният най-учтиво е поканен да сподели своите възгледи в лично интервю.

Моля, кажете на нашите читатели какви са предимствата на вечнозеленото дърво? А какви са предимствата да бъдеш иглолистно дърво?

Първо, искам да направя някои пояснения. Вечнозелени дървета са повечето иглолистни и част от широколистните. На практика, терминът „вечнозелено дърво“ е условен. Иглиците ми не живеят вечно. Те се сменят поетапно и затова винаги имам от тях. Отделната иглица може да се задържи до 10 години. Вечнозелените дървета в студените географски пояси са тези, които вдъхват живот на пейзажа през зимата. Като иглолистно дърво ще кажа, че ние сме по-древната форма на живот в сравнение с широколистните. Иглолистните са предците, населявали надлъж и нашир земята, заедно с динозаврите през Мезозойската ера. В наши дни сме по-чувствителни към замърсяването на въздуха.

Как и защо именно Вие станахте лице на Европейската Коледа?

За да те изберат, първо трябва да те познават. Аз съм добре познат, тъй като съм широко разпространен из Европа. Декоративен съм и през зимата, а това е от решаващо значение, когато става въпрос за зимен празник. В България от рода Смърч съм единствен представител.

А и ухаете на зима, на Коледа…

Всички познават и обичат моята цитрусова миризма. Иглиците ми са фитонцидно активни. Те съдържат големи количества летливи вещества, витамин К и С.

Но пък боцкат…

Особеност, която ме отличава от елата.

Можете ли да обобщите как най-лесно да бъдете разграничен от елата и от бора? Каква е Вашата неподражаема осанка?

Най-често ме бъркат с бора, макар реално въобще да не си приличаме. Повече общо имам с елата. За да ме разграничите отдалече, търсете моите „попски ръкави“. Това са леко провиснали долни клони, които се изправят към края си и ми придават по-артистичен вид. Друг белег са висящите надолу шишарки. За сравнение, шишарките на елата са изправени като свещи. Борът е коренно различен. Той е с неправилна, високо изнесена корона и самоокастрящи се клони.

Чувствате ли се обиден, когато Ви наричат бор?

Не. Чувствам леко съжаление към хората, които не правят разлика. Всъщност, за незапознатите думата „бор“ е събирателна дума за иглолистно дърво.

Какво е усещането да гледаш отвисоко на света? „Excelsa“ от латински означава „високо“, нали?

Да. Моят вид (Picea excelsa) образува горната и северната граница на гората. България е далече от северната граница, затова на нейната територия се изкачвам високо в планината, а над мен остават само някои борове, клекове и… небето.

В същото време е известно, че страдате от ветровали. Как се справяте с по-силните ветрове по върховете?

Донякъде вкореняването на полегналите ми клони дава допълнителна упора. От друга страна, сенкоиздръжливите видове като мен могат да растат на по-защитени от ветрове месторастения.

Разбрахме, че сте шампион по интерцепция. Този „спорт“ звучи мистериозно.

Интерцепция е свойството на растенията да задържат с надземните си части дял от валежите. По този начин защитават почвата. Предпазват я от ерозия. Оказва се, че аз се справям най-добре с тази задача. Това се дължи на по-голямото сцепление на водата с иглолистата ми поради техните по-малки размери, а също и на това, че съм вечнозелен вид.

Много Ви благодаря за този разговор! Надявам се нашите читатели ще го намерят за ползотворен!

За мен беше удоволствие! Вие не ме попитахте, но аз да споделя, че съм в течение с предишните интервюта.

О!

Предполагам Вашата последователност на представяне е свързана с изкачване във височина. Знам кой ще е следващият Ви гост – Борът.

Абсолютно сте прав! 

Абонирай се и получавай ........

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This