80 участника се впуснаха в надпреварата за идеи във втория хакатон на младежката програма за иновации

 

На 16-ти – 18-ти април 2021 г. се проведе вторият хакатон от младежката програма за иновации Panda Labs, който се организира от WWF България. Темата беше „Бъдещето на храната“ и в него десетки младежи от цялата страна с подкрепата на представители на науката, бизнеса и НПО сектора потърсиха варианти за устойчиво и екологично производство и снабдяване с храна. 

 

След нелека селекция 80 души бяха одобрени за участие в хакатона сред подадени близо 170 отборни и индивидуални кандидатури.

 

Panda Labs e глобална иновационна платформа за решаване на някои от най-неотложните проблеми в световен мащаб, в сътрудничество с влиятелни партньори от сферата на бизнеса, научните среди и неправителствения сектор.

 

Основните герои в програмата са младежи на възраст между 15 и 25 години с афинитет към науката, технологиите, иновациите или предприемачеството. Те работиха в отбори между 3 и 5 души по методологията „дизайн мислене“, която насърчава генерирането на нестандартни и алтернативни решения.

#бюлетин

#човек и природа

И този хакатон предложи на младежите звездно участие на лектори от света на науката и бизнес средите. Заедно те разгледаха темата „Бъдещето на храната“ с фокус върху устойчивото и щадящо околната среда производство, намаляването на хранителни отпадъци, здравословното хранене и др.
 

Съмишлениците на WWF от екологично сдружение „За Земята“ въведоха младежите в темата, след което създателите на Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI) им разказаха колко важен е добрият синхрон между науката и бизнеса за създаването на иновации в сферата на храните.

 

Представител на Института по криобиология и хранителни технологии издаде тайни от менюто на астронавтите, а след това за успешни примери от български стартъп компании за производство на храна от насекоми, а също и за намаляване на хранителните отпадъци чрез мобилно приложение.

 

Част от лекторите разказаха повече за развитието на предприемачеството в България и споделиха с младежите личния си опит и какво означава да си успешен иноватор.

Отборите-победители, предложили най-впечатляващите и иновативни решения, получиха възможността да отидат на мастър клас, където да доразвият идеята си за продукт или услуга с бизнес план и подкрепа от ментори. Най-добрата идея получи шанса да се превърне в успешен стартъп и да бъде подкрепена с първоначално финансиране в размер на 10 000 лв. за създаване на прототип.

 

В края на април ще стартира и платформата за кандидатстване за следващия семестър „Бъдещето на мобилността“, който ще се проведе през юни и юли тази година.

 

Повече информация за програмата Panda Labs можете да намерите тук.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This