снимка: palpitedeluxo.com.br

„Въображението рисува, разумът сравнява, вкусът отбира, талантът изпълнява“ – Гаскон дьо Левис

 

„Os Gemeos“ са двама братя еднояйчни близнаци на име Отавио и Густаво Пандолфо. На португалски „Os Gemeos“ означава близнаци или в контекста на тяхната работа може и да се тълкува като „един свят, един глас“. Родените в Сао Паоло, Бразилия през 1974 г. звезди на уличното изкуство намират вдъхновение от родния си град, за да създават своите богати, цветни и многообразни творби. Те започват своята кариера, като графити артисти през 80-те години на ХХ в., по улиците на Сао Пауло, когато са едва 13-годишни. Бавно, но с уверени стъпки в правилната посока, започват да печелят признание в средите на градските улични художници. Започвайки първоначално по улиците на Сао Пауло, те първо смесват стилове произлизащи от уличните артисти в Ню Йорк, докато постепенно „напипват“ ритъма и открият собствения си стил. Като истински хамелеони постепенно „сменят кожата си“ и еволюират, смесвайки бразилската култура с традиционния хип-хоп. Днес могат да се похвалят с богата колекция от произведения – от стенописи, фрески, картини, скулптури, до мултимедийни инсталации, включващи музика и танц.

 

С течение на времето работата им започва да включва сложни стенописи, семейни портрети, различни коментари във връзка със социални и политически прояви в Сао Паоло и дори рисунки свързани с бразилския фолклор. Срещата им с Бари Мак Гей е съдбоносна за дуета. Бари помага с нови техники за рисуване на графити и обменят опит. Следва интервю за арт списанието „12oz Prophet“, братята стават известни не само в Южна Америка, но и по целия свят.

снимка: @osgemeos

Те са лесно разпознаваеми, най-вече със своите герои с жълта кожа и цветни дрехи.

снимка: @osgemeos

През 2014 г. двамата братя предприемат необичайна и доста смела стъпка, решавайки да превърнат „Боинг 737“, официалния самолет на националния отбор по футбол на Бразилия, в истинско произведение на изкуството, в чест на наближаващото световно първенство. Тогава за украсата на самолета са използвали над 1200 флакона с боя. Бяха нарисувани десетки портрета представящи хората от бразилската култура, но изобразени в стила на артистите – с удължени лица, странни облекла, странна кожа и анимиран образ. Самолетът беше изрисуван от опашката до носа и двигателите. Цялата работа им е отнело около седмица.

снимка: @osgemeos

През 2013 г. двамата братя, заедно с двама бразилски художници – Нина и Финок, с които и преди са работили на 2-ро авеню, поемат риска да използват Wynwood Walls в Маями, като галерия на открито. Рискувайки и знаейки, че градът има строги закони за графитите върху сгради и дори налага глоби за рисуване. Решението им да използват тези стени е продиктувано от желанието на известния артист Тони Голдман (06.12.1943 – 11.09.2013 г.), който е искал да посее семената на графити културата в общността на Wynwood. Дуото казва, че това желание за насърчаване на растежа е „едно от основните неща между нас, защото вярваме в една и съща мечта“.

снимка: @osgemeos

Сега тяхното „платно“, за изразяване на творчески потенциал, е етикетът на лимитираната серия бутилки Hennessy Very Special. Топлите тонове на коняка и жълтите, червени и кафяви цветове в работите на Os Gemeos биха могли да бъдат двете страни на едно и също огледало.

 

„Обичаме да експериментираме. Този проект ни предостави ново средство за изява, в което имахме възможност да превърнем традицията в нещо съвременно и цветно.“ – обясняват творците.

 

Близнаците намират вдъхновение за етикета, който те описват като „весел и цветен пейзаж, където всичко е свързано“, след като научават за историята на Hennessy и значението, което изкуството на блендирането има за марката.

снимка: passportmiami.com

Това са два ума, работещи заедно и в синхрон, използвайки всички цветове и аромати на собственото си въображение. Украсявали са с големи стенописи различни сгради. Двамата творци вярват, че всичко е възможно и мечтите се сбъдват. Вдъхновяват се от всичко около тях и от фантазията на околните. Използват крилата на въображението си, за да открият или създават нови и фантастични места, които могат да се открият в най-съкровените кътчета на човешкия мозък. Днес тези герои, с жълта кожа и цветни дрехи, могат да се видят на обществени стени, галерии и музейни съоръжения по целия свят.

снимка: @osgemeos

снимка: Vancouver Biennale

Pin It on Pinterest

Share This