Датският писател Исак Динесен твърди: „Лечението за всички болести е солената вода: тя е навсякъде – в сълзите, потта и в морето“. Когато човек чуе за сол, първото нещо с което я свързват са белите гранули натриев хлорид, които използваме в ежедневието си или с прости думи – ситните прашинки готварска йодирана сол.

Солта е последната следа в океана, където се е зародил животът. Тя влияе върху цялата история и името й се свърза със стотици географски местоположения.
Векове наред хората са се възползвали от солената терапия, за да укрепят имунната си система и да облекчат респираторни заболявания. Солта има противовъзпалителни, антибактериални, антивирусни, противогъбични и антимикробни свойства. Учените са доказали ползите от солта при хора страдащи от хронични заболявания, като сезонни алергии, синузит, бронхит и кожни заболявания. Още от древни времена до наши дни различни лекари и медицински експерти са доказали невероятното влияние на солната терапия наречена „Халотерапия“.

Нахичеван (Nakhchivan) е един от най-старите райони не само в Азербайджан, но и в света. Тук на територията му се намира магическата солна пещера Дуздаг (Duzdag). Името е съставено от думите „Дуз“ – което означава „Сол“, и „Dag“ – означаващо „Скала“. В района се намират огромни естествени солни находища образували се преди милиони години. Те разполагат с над 130 милиона тона естествена сол и е на 12 км от град Нахичеван. Солната пещера на Азербайджан е известна не само с чистата и мека сол, но и с лечебните си свойства.

Още от каменната ера хората са се научили да извличат солта. Една легенда разказва, че преди 6000 години, по времето на Ной, в района се е добивало сол. Още преди да се появи легендарния „път на коприната“, „пътят на солта“ е положил основи и е достигал до страните от Близкия изток, като е започвал от Нахичеван (Nakhchivan). Оттам солта се е изнасяла по цял свят, като най-вече е снабдявала една от най-древните цивилизации – тази на шумерите, които почитали солта и я смятали за свещена.

През 1970 г., по време на археологически разкопки и изследвания в района на солната мина „Нахичеван“ (Nakhchivan), е открита голяма солна пещера, за която след внимателно проучване е установено, че е най-древната солна баня в света. Френски и азербайджански учени установили, че хората в древността населявали територията на Нахичеван, отдавна са знаели за ползите от солната терапия, докато в Европа едва през 19-ти век хората са започнали да обработват сол. Солните находища в района са толкова много, че производството на сол е още активно. Установено е, че работещите в солните мини не са страдали от бронхит и астма. Намерените в мините брадви, инструменти и кирки били разпратени из музеите в Нахичеван, Санкт Петербург и Тбилиси.

Солта, която се намира в мината „Нахичеван“ (Nakhchivan) се различава от морската сол, защото тя е екологично чиста и затова се използва при лечението на много заболявания. Съдържащият се в солта магнезий се използва при лечението на пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Уникалните солни пещери на Дуздаг (Duzdag) се намират на 1173 метра надморска височина. Там има изграден модерен център по физиотерапия без аналог в света, в който се лекуват респираторни заболявания.

Санаториумът в Дуздаг е построен през 1979 г. и се намира в сърцето на Солената планина (Salt Mountain), на мястото откъдето векове се е извличала солта. Под планината са разположени тунелите на санаториума, а стените са покрити с дебел слой сол, достигащ до 8,2 м, температурата е между 18 – 20 C, а влажността между 24 – 50 %. Има проектирани стаи за 300 души, на дълбочина 300 м. Има две камери за мъжете, две за жените и една за деца, където спят, играят, общуват, хранят се и прекарват между 7 и 10 часа.

Днес Дуздаг (Duzdag) се счита за най-добрият център за лечение на респираторни заболявания, като астма и различни алергии, особено при малките пациенти. Често пациентите се нуждаят само от един курс за лечение на заболяването си. С превантивна цел са необходими 2-3 посещения, а дори и само 10-12 часа в солна камера спомагат за прочистване на белите дробове и бронхите. Това подпомага кръвообращението и сърцето възстановява нормалната си работа. Санаториумът е най-добрият и най-ефикасен център за лечение на различни заболявания, особено на най-тежките форми на бронхиална астма.

Проведените наскоро изследвания показват, че солта може да се използва и в козметиката. Страни като Германия и Италия развиват нови тенденции в козметологията. Доказано е, че няколко процедури в солената пещера спомагат за следоперативния период при козметична операция. Изграждането през 2015 г. на модерен 5-звезден хотел със 150 стаи, дава тласък на туризма в страната, като потока на чуждестранни туристи, дошли за почивка и лечение, рязко се е увеличил. За гражданите на Азербайджан обаче престоят в санаториума е безплатен. Всяка година нараства и броят на най-малките посетители идващи за лечение от различни страни като Турция, Иран, страните от ОНД (бившият Съветски Съюз), Германия, Полша и други европейски страни. Проведените наскоро наблюдения и проучвания установиха, че мнозинството от пациентите посещаващи санаториума са от крайбрежни държави или държави с висока влажност.

Пещерата Дуздаг е едно магическо място, което всеки човек трябва да посети, за да се докосне до „магията на солта“ и лечебните й свойства.

Pin It on Pinterest

Share This