Преглед на българския дизайн, Нарисувана конституция и Test Press стартират тази седмица

Броени дни остават до старта на хибридното издание на единствения роден дизайн фестивал Melba Sofia Design Festival 2020. Освен еднодневния международен симпозиум MELBA International Symposium 2020на 7-ми ноември, с участието на забележителни и актуални имена в света на продуктовия, дигиталния и графичен дизайн, част от фестивала стават и три любопитни изложби, които се откриват тази седмица в София.

 

Преглед на българския дизайн

 

Студио „Комплект“представя традиционната изложба „Преглед на българския дизайн“. Вече за трета година тя събира и показва на едно място постиженията и добрите идеи на български дизайнери, екипи и агенции от изминалата година в различни категории: графичен дизайн, брандинг и идентичност, продуктов дизайн, керамика, интерактивен дизайн, илюстрация, анимация, мода и текстил, социален дизайн и други. Участниците тази година са десет и техните проекти се отличават не само с иновативност и смисленост, но и с всеобхватност и конкретна реализация на постиженията, които променят положително визуалната среда и допринасят за по-качествен начин на живот. Те са Miss me today?, Fine Acts, DiFold, Стилияна Минковска, Pottery and Poetry, Kool and Konscious, Кирил Златков, Оblik, Елиа Недков и Радослава Боор.

 

изложба преглед на Българския дизайн

Тази година „Преглед на българския дизайн“ е фокусиран върху темата „Нови модели на ежедневие“. В изложбата, изложена в галерия „Credo Bonum“ oт 5-ти до 15-ти ноември, са представени някои от участниците в лансираната в края на карантинната пролет едноименна инициатива на „Студио Комплект“. Изложените решения на конкретни проблеми или красиви идеи за разведряване на деня са реалното доказателство за фантастичните сили на труда и творчеството на дизайнерите.

Нарисувана конституция

 

Част от фестивалната програма е и изложбата „Нарисувана конституция“в чешкия център в София. Конституцията на една държава се възприема традиционно като сух, сериозен и респектиращ документ, който определя отношенията между държавата и нейните граждани. Той обикновено представлява тежка книга със ситен шрифт и комплексна терминология, но не и илюстрованите конституции на Словакия и Чехия, които са обект на изложбата „Нарисувана конституция“ в чешкия център(от 7-ми до 30-ти ноември, без събота и неделя). Тя представя успешния опит на млади визуални творци, които само чрез семплия жест на увеличени букви и добавяне на илюстрации, придават по-хуманно, разбираемо и годно за масова употреба съдържание.

 

изложба нарисувана Конституция

ТEST PRESS

 

„Test Press“ e презентационна изложба на студентски публикации от архива на дизайнера, колекционера и учителя Хенк Гронендейк. Всички публикации са създадени от студенти на академията „Герит Ритвелд“ в Амстердам през последните 20 години. Те са събирани от Хенк като допълнителен проект към многото години на преподаване, в желанието му за намиране на баланс между тънката линия, която дели класната стая и живота отвъд образованието. Илюстрират прехода от това, което в късните 90-те години бе познато като холандски дизайн, към едно по-международно и отворено течение, което вече не е подвластно на един национален стил.

изложба Melba Test Press

#бюлетин

#кино

Архивът се състои от почти 500 издания (често уникални или произведени в много малки тиражи) и показва нагледно различни методи, естетически стойности и теми, които се развиват чрез езика, типографията и съвременната визуална култура. За изложбата Riet Wijnen (художник и куратор), Lies Ros (бивш член на дизайн студиото „Wild Plakken“), „Åbäke“ (дизайн колектив, Лондон/Париж), Kate Banar & Orin Bristow (абсолвенти на KABK, The Hague и Герит Ритвелд академията, Амстердам) бяха поканени да направят подбор от архива, като всеки по този начин предлага индивидуален подход и гледна точка към архива с нов прочит на един канон. Изложбатае в „Гьоте институт“ от 5-ти до 27-ми ноември.

 

Всички изложби са с вход свободен като организаторите и локациите приканват публиката да спазва всички необходими противоепидемиологични мерки за безопасност.

Припомняме, че MELBA SOFIA DESIGN FESTIVAL 2020 идва с дриймтийм от интересни, популярни и знакови фигури от световната дизайн сцена. Еднодневният международен симпозиум MELBA International Symposium 2020, сърцето на фестивала, ще се проведе на 7-ми ноември и билети за него се продават в мрежата на еpay.go.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This