Синтез на звук и визия, сливане на стилове и ритми – така може да бъде описан новият албум на Теодосий Спасов и Иван Шопов, носещ поетичното заглавие „InFusion“. В рамките на 10 музикални композиции са съчетани на пръв поглед несъвместими стилове – фолклор и електронна музика. Изключително трудно е да накараш тези взаимно отричащи се ритми да зазвучат заедно като едно цяло, без да си съперничат. Но изключителната отдаденост на музикантите към изкуството, позволява това да се случи, сякаш без усилия.

Теодосий Спасов е известен като първия човек, позволил си да свири джаз на кавал. Този като че ли остарял инструмент, носещ фолклорна архаичност, обаче се вписва изненадващо добре в съвремието ни и в съчетание с някак изкуственото звучене на електронната музика. Кавалът придава известна живост на студената електроника на Иван Шопов, а тя от своя страна внася съвременност във фолклорните елементи. Този етно джаз, изцяло в инструментал, разкрива музика от ново поколение, която се „чете“ и усеща еднакво силно, както от по-старите поколения, така и от съвсем младите. И това е безкрайно ценно в забързания 21 век, в който мостът между поколенията изглежда напълно разрушен, а комуникацията на практика неосъществима.

Благодарение на проектите на Иван и Теодосий, които и друг път са работили заедно, се получава така необходимата приемственост между поколенията – на по-възрастните, „закърмени“ с фолклорната музика и младите, които са продукт на електрониката. Музикантите успяват да съберат на едно място хора на различни възрасти и с най-разнообразни възгледи. Те успяват да ги накарат да вибрират като едно цяло, благодарение на музиката.

Точно това се случи на представянето на албума в „Пространство 108“ в края на ноември. Публиката беше свидетел на едно невероятно сетивно преживяване. Преживяване, което въздейства не само на слуха и естетическото чувство, породено от музиката, но и на подсъзнанието, на зрителното възприятие и интуицията, подсилени от визуалната среда, създадена от визуалния артист Лора Шопова. Светлинни табла и видео-импресии прожектираха природни картини и абстрактни образи. Всичко това допринесе за цялостното усещане на музиката, която се свързва с нашето подсъзнание – там, където се намира паметта на прадедите ни, затова и ни въздейства така силно, отключвайки преживявания носени през времето, част от колективната ни памет.

Албумът е записан от „Etheraudio Records“ и в края на зимата ще излезе на 180-грамов бял винил – истински подарък за ценителите. „InFusion“ е реализиран с приятели от цял свят, по думите на Tеодосий Спасов. Димитър Бодуров, Ерик Трюфа и Гжех Пьотровски са имената само на някои от тях. От идеята за албума до неговото реализиране стоят две години на работа и обсъждане на всеки детайл от музиката.

Теодосий Спасов споделя, че не бърза да записва, преди да е сигурен, че е успял да извлече сентенцията и нещата да придобият завършен вид. Някои от записите са направени на живо, което допринася за естественото им звучене. С Иван Шопов, който освен музикант е и художник, често разговарят и благодарение на тези споделяния, се ражда музикалния проект. Художественото му образование, а може би и интуиция, му дават един съвсем различен поглед към музиката, в цялата ѝ палитра, третирайки я малко или много визуално.

За Теодосий точно това е много ценно и е в голям плюс за модерната музика. Според него, чудесно е, че днес имаме толкова много нови технологии, които провокират хората да откриват нови начини за композиране и изобщо творене. За Иван Шопов музиката се гради по-скоро на интуицията и никое учебно заведение не може да те научи на ритъм и хармония. Влизайки в студиото, те забравят за времето и ангажиментите и се посвещават изцяло на музиката.

Няма начин да не обърнем внимание на обложката на албума – толкова изчистена откъм ефекти, а с толкова възможности за вникване и интерпретиране. Дело е на фотографът Александър Иванов, който често прави въздушни снимки на България, а оформлението е на „Fontfabric“, които изработват цялостната визия. Кадърът изобразява вливането на река Велека в Черно море, при което двете води нежно се докосват и сливат помежду си, което точно отговаря на концепцията на албума и инструменталните парчета.

В работата по албума взимат участие множество интернационални артисти: Мино Синелу от Мартиника (перкусии); Рут Майер (вокали) от Осло – Норвегия; Гжех Пьотровски (саксофон) – известен изпълнител в съвременната полска джаз музика; Димитър Бодуров (пиано) – българин, завършил „Джаз композиция“ в Ротердам; Ерик Трюфа (тромпет); певиците от „Авигея“ (вокали); Мерлин Еторе от Канада (перкусии); Иван Андреев (барабани). И тази среща на артисти сякаш избухва като „Големият взрив“ и от нея се ражда истинско изкуство.

Pin It on Pinterest

Share This