Едно от най-важните събития в Европа за развитие и продуциране на късометражни филми идва в България! Шестнадесет обещаващи проекта на млади и талантливи екипи от цяла Европа, между които и два български, ще вземат участие във форума. Техните сценаристи и режисьори ще пристигнат през януари в София. Четирима лектори с богат професионален опит ще помогнат на екипите при развитието и реализирането на проектите. European „Short Pitch“ ще бъде отворен и за български кинодейци и студенти. В отворената програма очаквайте: мастеркласове, прожекции, дискусии, срещи и пичинг сесии!

Програма:

08.01.2019 г. (вторник) 
Френски институт, пл. „Славейков“ №3

18:30 – 20:30
МАСТЕРКЛАС С ПИЕР ХОДГСЪН

Пиер Ходгсън е британски сценарист, живеещ във Франция. Той е работил в съвместни проекти с Раул Руиз, Филип Гранриьо, Жоаким Пинто, Джером де Мисолц, Патрисиа Мазуи и Марина дьо Ван. Два от филмите, които е написал съвместно с Жоао Канижо участват в селекцията „Особен поглед“ на кинофестивала в Кан. Друг негов сценарий – „Модерни млади хора“, е показан в програмата „Петнайсетдневката на режисьори“ – Кан през 2011 година. В момента Ходгсън работи по първия си сцeнарий за „Unafilm“, Берлин, подкрепен от програма „Творческа Европа“. Той е също така консултант към ателиетата за сценарии на Le Groupe Ouest – LIM и Selection Annuelle. През 2017 и 2018 г., сценаристът е лектор по време на Torino Film Lab Script в Торино.

ПРОГРАМА ОТ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ #1
„В синьото“ – Антонета Аламат Кусиянович (Хърватия/Словения/Швеция, 2017 г., 22′)
„Пилето“ – Уна Гуняк (Германия/Хърватия, 2014 г., 15′)
„До басейна“ – Лауринас Барейша (Литва, 2017 г., 16′)
„Да шепнеш в устата на приятел“ – Ханалена Хауру (Финландия, 2009 г., 11′)
дискусия с публиката
събитието във фейсбук

11.01.2019 г. (петък)
Френски институт, пл. „Славейков“ №3

18:00 – 20:30
МАСТЕРКЛАС С БРИТА КРАУЗЕ И НАДЯ ДУМУШЕЛ
„Редактиране на сценарий – въведение“
Надя Думушел и Брита Краузе ще ни въведат в редактирането на сценарий (script editing) така, както то се практикува в много от успешните лаборатории за развитие на сценарии по света. Основната идея е акцентът да бъде поставен върху личната визия на сценаристите, която да се превърне в отправната точка за драматургичен дискурс.

След като започва обучението си в програмата за филми и телевизия към Нюйоркския университет, Брита Краузе завършва Лондонското филмово училище с отличие в писането на сценарии. След това работи като писател, режисьор и редактор на късометражни и телевизионни филми. Късометражният й филм „Fünf Minuten“ („Пет минути“) печели няколко фестивални награди, прожектиран е на Биеналето във Венеция, както и в немските кина, като официален поддържащ филм на „Бягай Лола“. Нейният телевизионен дебют „Family Dog“ („Семейно куче“) участва в официалната селекция на филмовия фестивал в Мюнхен.

Напоследък Брита се завръща към късометражния формат като режисира реклами. През 2007 г. работи като ментор на актьорите от „Жени без мъже“ („Сребърен лъв“ за най-добра режисура на кинофестивала във Венеция 2009 г.), заедно с Ширин Нешат. От 2010 г. насам тя е редактор на сценарии, работейки с немски и международни писатели и режисьори. През 2012 г. е стажант-сценарен консултант в Torino Film Lab и обучава сценаристи в ателието „FeatureLab“ на Torino Film Lab, Филмовия институт в Доха, „Култбюро“ – Москва, Филмовия университет в Бебелсберг – Германия, европейската мрежа за младо кино NISI MASA, Филмовата академия в Лудвигсбург – Германия и др.

Надя Думушел е сценарист и консултант за няколко филмови лаборатории като „Script Lab“ / TorinoFilmLab, „Next Step“, организиран от „Седмицата на критиката“, френските Le G.R.E.C и Moulin d’Andé. Тя е изцяло посветена на международната филмова сцена. Като независим сценарен консултант, Надя работи с различни режисьори от цял свят за развитието на късометражните им и пълнометражни филми. Тя обучава и студенти, изучаващи продуценство в междукултурните аспекти на сценариите (Филмовата академия в Лудвигсбург, Германия).

След като изучава визуална култура в Брайтън, журналистика и литература в Берлин и кино във Валенсия, Надя започва кариерата си като програматор и редактор в отдела за късометражно кино на телевизия ARTE в Страсбург. По-късно тя е наета от международната компания за разпространение PREMIUM FILMS в Париж, преди да се завърне в ARTE, в отдела за развитие на игрални филми, където работи в продължение на пет години. В момента продължава работата си за ARTE на свободна практика и понастоящем разработва документален сериал за история на изкуството. През 2012 г. Надя се обучава като сценарен консултант в TorinoFilmLab, преди да започне да преподава „сценарно писане“ в Университета в Страсбург (2013 – 2015 г.). Тя е съосновател на „La Scénaristerie“, образователна програма за сценаристи в Париж.

ПРОГРАМА ОТ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ #2
„Засичане на време“ – Каролис Каупинис (Литва/Белгия, 2017 г., 16′)
„Хелга е в Лунд“ – Телия Петраки (Гърция, 2016 г., 20′)
„Волте“ – Моника Котечка, Каролина Поризала (Полша, 2017 г., 14′)
събитието във фейсбук

12.01.2019 г. (събота)
Гьоте-институт, ул. „Будапеща“ №1

14:00 – 18:00
ПИЧИНГ СЕСИЯ НА СЕЛЕКТИРАНИТЕ ПРОЕКТИ
СРЕЩА И ДИСКУСИЯ С ТВОРЧЕСКИТЕ ЕКИПИ

18:30 – 20:30
МАСТЕРКЛАС С ЛЕОНАРДО СТАЛИАНО

Леонардо Сталиано е бивш участник във форума „European Short Pitch“. Той е писател и сценарен консултант, изучавал „Философия“ в Университета във Флоренция, „Техники на разказа“ (Scuola Holden – Торино) и „Драматургично писане“ (Нюйоркски университет). Леонардо е сценарист на игралния филм „Юри Еспозито“, награден на 70-ия филмов фестивал във Венеция, както и автор на пиесата „Кашмир“, отличена с наградата „Диего Фабри“. Кратките му разкази са публикувани в различни литературни списания. Като сценарен консултант, Леонардо провежда семинари за организации и институции като TorinoFilmLab, Le Groupe Ouest, Филмовия институт в Доха. В момента е програмен координатор на „Колежа по сторителинг“ в Scuola Holden, където преподава драматургия.

ПРОГРАМА ОТ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ #3
„Шумният“ – Каролис Каупинис (Литва, 2014 г., 14′)
„Мълчанието на умиращата риба“ – Василис Кекатос (Франция/Гърция, 2018 г., 20′)
„Бебешкият душ“ – Джоузеф Пиърс (Великобритания/Франция, 2016 г., 16′)
„Момчето-елен“ – Катаржина Гондек (Полша/Белгия/Хърватия, 2017 г., 15′)
ДИСКУСИЯ С ПУБЛИКАТА
събитието във фейсбук
.
Всички събития от програмата на ESP 2019 г. са с вход свободен. Предварително записване на arteurbanacollectif@gmail.com. Работният език на пичинг сесията и на мастеркласовете е английски.

„European Short Pitch 2019“ е съорганизиран от „Арте Урбана Колектив“ в рамките на инициативата Пловдив 2019 – Европейска столица на културата, в партньорство с европейската мрежа за младо кино NISI MASA, Гьоте-институт България, Френския институт в България и Lucky Дом на киното – Пловдив.

КИНО В УЧИЛИЩЕ

Безплатни прожекции от програмата „Кино в училище“ на сдружение „Арте Урбана Колектив“, която цели да запознае децата и младежите с естетиката и езика на киното. Класики и съвременни филми, част от европейската програма за кинообразование „CinEd“.

17.12.2018 г. (понеделник)
Френски Институт, пл. „Славейков“ 3

10:00 – 12:00
„КАК ПРЕКАРАХ КРАЯ НА СВЕТА“
Режисура: Каталин Митулеску, 2005 г.
Букурещ, 1989 г. – последната година от диктатурата на Чаушеско. 17-годишната Ева живее с родителите си и 7-годишния си брат, Лали. Ева е много красива. Влюбена за пръв път, тя открива трудностите на юношеството и сложността на живота на възрастните. Ева има тайна мечта, която е споделила единствено с брат си: да избяга от Румъния и да пътува по света.
На румънски с френски субтитри
Подходящ за деца над 11-годишна възраст

19.12.2018 г. (сряда)
Френски Институт, пл. „Славейков“ 3

17:30 – 20:00
„400-ТЕ УДАРА“
1959 г. / Франция / 95 мин.
ИСДП, сдружение „Арте Урбана Колектив“ и Френски институт в България се обединяват, за да ви подарят безплатна прожекцията на френската класика ,400-те удара. на реж. Франсоа Трюфо.
След прожекцията ще се радваме да проведем дискусия върху филма и разговор на тема: Как да превърнем училището в по-добро и привлекателнo място?

Неразбиран от родителите си, дванадесетгодишният Антоан Доанел е твърде буен ученик. Многократно наказван, той решава да избяга от училище. В продължение на няколко дни, води свободен живот в компанията на приятеля си Рене, стигайки до дребни кражби, за да оцелее. Докато полицията не се намесва.

Селекции и награди: Международен фестивал в Кан, 1959 г. – награда за най-добър режисьор на Франсоа Трюфо
Номинация за „Оскар“ за най-добър сценарий на Франсоа Трюфо и Марсел Моаси от 1960 година.
Филмът е част от колекцията на „IFcinéma“.
Режисура и сценарий: Франсоа Трюфо Диалози: Марсел Моаси Оператор: Анри Декае; Монтаж: Мари-Жозеф Йойот; Декори: Бернар Евейн; Оригинална Музика: Жан Константин; С участието на: Жан-Пиер Лео, Албер Реми, Клер Морие, Патрик Офей, Ги Декомбл, Жана Моро, Жан-Клод Бриали, Филип дьо Брока, Жак Деми.
На френски с български субтитри.
събитие във фейсбук

20.12.2018 г. (четвъртък)
Френски Институт, пл. „Славейков“ 3

10:00 – 11:30
„ПРАЗНИЧЕН ДЕН“
Режисура: Жак Тати, 1947 г.
Всичко е спокойно в това село, в централна Франция, когато пристига панаирът със своите ремаркета. Празникът се настанява: въртележки, фанфари, лотария и едно пътуващо кино, в което Франсоа – пощальонът, открива филм за пощите в Америка. Търсен и желан от жителите на селото, той ще направи обиколка в „американски стил“ на стар велосипед…
Филмът е част от колекцията на „IFcinéma“.
На френски език без субтитри.
Подходящ за деца над 6-годишна възраст.

13:30 – 15:30
„СИНИЯТ ТИГЪР“
Режисура: Петр Укропек, 2012 г.

синия тигър

В град, управляван от безскрупулен кмет, старата ботаническа градина е застрашена от унищожаване, а на нейно място е планиран увеселителен парк. Само едно същество може да предотврати това: Синият тигър. От сега нататък Йоханка и Матиаш трябва да пазят тигъра от лошите помисли на кмета и неговите поддръжници, за да спасят градината.
На чешки с френски субтитри.
Подходящ за деца над 6-годишна възраст.

#киновучилище, инициатива на Арте Урбана Колектив, с подкрепата на Френски институт в България. Филмите са част от европейската плаформа „CinEd“ и платформата „IFcinéma“

Повече информация за програмата „CinEd“

Pin It on Pinterest

Share This