Заглавието на новия албум на група „Koka Mass Jazz“ може да ви напомня на един по-стар албум на „Black Eyed Peas“ („Elephunk“), но като звучене няма нищо общо с него. Тази закачлива игра с думите разкрива много и за самия стил, а и подход на членовете на групата към музиката. Всъщност стиловете, които звучат в албума и се преливат в песните им, могат да бъдат усетени елементи на Фънк (Funk), Ню-джаз (Nu jazz – позната и като Джазтроника), Соул музика (Soul music) и дори известно афро звучене. Нещо, което би се оценило високо от всички отворени към новото и с нетърпение чакащи някой нов музикален експеримент. В случая, експериментът се оказва много успешен, защото групата има вече доста проекти зад гърба си и се радва на публика по целия свят.

 

Началото…

 

Всичко тръгва от Константин Кацарски, като соло проект. Музикант, текстописец, композитор и DJ, той дълго време е част от формация „Bluba Lu“, която се отличава силно с експерименталните си търсения. Верен на това, Константин създава свой собствен проект („Koka Mazz Jazz“) и скоро излиза първият му албум с американския лейбъл „Cold Busted“. Песните веднага се нареждат във водещи световни класации, като тази на BBC.

 

През 2013 г. Константин бързо включва няколко музиканти в своята концепция и „Koka Mazz Jazz“ се превръща в група. Музиката и аранжиментите са дело на Кацарски, а текстовете са писани от Деница Георгиева, Кристина Кокорска, Рейчъл Рол, Тифани Блу и Боян Левчев. За записите Константин работи с най-добрите български джаз музиканти, както и с международни артисти от цял свят.

 

Когато светлините на прожекторите заблестят…

 

През септември 2014 г. американският лейбъл „Cold Busted“ реализира дебютния им сингъл – „Smile“, който моментално се качва на 2-ро място в класацията на iTunes (Funk and R&B). Песента е обявена за една от най-добрите за 2014 и 2015 г. от три английски радиостанции – CSRfm, Barricade Radio и Ideal Clubworld Radio. Още с излизането си през 2015 година, албумът „Groovy Jam Shoes“ става най-продавания албум в класацията на Juno Records във фънк музиката. Музикалната сбирка стои в Топ 20 цели 6 месеца и стига до 5-то място в Топ 10 на „Beatport“ (най-големият американски музикален магазин).

 

„Groovy Jam Shoes“ е обявен за албум на седмицата, от радио Barricade – Великобритания, и албум на месеца от Amazing Radio, отново на острова. И както често се случва с българските артисти, те първо биват признати на Запад, чак след това и у нас. Музиката на Константин Кацарски отдавна звучи в САЩ, Англия, Япония, Нова Зеландия и е част от класациите на BBC Radio, BBC Radio 2, BBC 6Music, Ibiza Sonica, KCRW Radio, Amazing Radio и други.

 

Новият албум…

© Miroslava Mircheva

© Miroslava Mircheva

На 14-ти септември тази година излезе новият албум на групата от лейбъла „Time Warp Music“. За този проект Константин си сътрудничи с певиците Криста Кокорска и Тифани Блу (САЩ), както и с рапъра Боян Левчев, който отдавна живее в Америка. В екипа са включени също Милен Кукошаров – пиано, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон и китаристите Георги Янев и Евден Димитров. Със своите 7 песни, една от които инструментал, албумът предлага модерно R&B и ню фънк звучене на световно ниво.

 

Константин Кацарски споделя, че в последните няколко месеца са имали възможност да представят музиката си на три фестивала в България. Реакцията на публиката била впечатляваща и много зареждаща. Криста допълва, че у нас има фенове на тази музика, което я прави искрено щастлива. Константин е категоричен, че в България не винаги публиката споделя, когато нещо наистина й харесва, а възторженото й отношение на фестивалите е истински триумф.

Pin It on Pinterest

Share This