Световното шоу „Breakin` Mozart“ идва у нас!

На 20-ти ноември зала 1 на НДК посреща световното шоу „Breakin` Mozart“ – изумителна синергия от класическа музика, зрелищни брейкденс съчетания и новаторска хореография.

Мултимедийният танцов спектакъл среща на една сцена Моцарт с брейкденса и комбинира ефектно модерните елементи от урбан културата с изяществото на класическата музика.

Оригиналната постановка се ражда по идея на немския диригент и режисьор Кристоф Хагел и танцувалната школа по брейкденс „Dancefloor Destruction Crew“ по време на Моцартовия фестивал във Вюрцбург през 2013 г. и от тогава покорява публиката в цяла Европа още от първия акорд и движение. Талантливите брейкъри успяват да интерпретират изключително атрактивно чрез танците си музиката на австрийския вундеркинд. „Breakin` Mozart“ показва нагледно, че творбите на Моцарт могат да звучат модерно – Фънк, Рокендрол, дори Техно. А в ролята на Кралицата на нощта от „Вълшебната флейта“ се превъплъщава колоритното американско сопрано Darlene Ann Dobisch. Резултатът е атрактивна хармонична магия от звук и визия на сцената, в която акробатичните движения не са самоцелни, а показват дълбокото разбиране на концепциите в музиката на Моцарт от брейкърите.

Кристоф Хагел / Christoph Hagel

Прочутият диригент, пианист и оперен режисьор Кристоф Хагел живее и работи в Берлин. За свои учители признава Ленард Бърнстейн и Серджу Челибидаке. Обичан е еднакво от публиката и критиката и владее до съвършенство мелодиката на класическата музика. В концертите му на фокус винаги има и някой нестандартен елемент, което ги прави и малко провокативни, и малко неочаквани. През 1997 г. например, поставя операта „Дон Жуан“ на неподозирана локация – в берлинския техно клуб „E-Werk“. Следващата година поставя „Вълшебната флейта“ на Моцарт в подлеза на метрото пред Бундестага, което му спечелва мигновена световна слава! Хагел винаги държи да бъде и диригент, и режисьор на мащабните си продукции, а те вече имат статут на институции в културния живот на Берлин. Междувременно, Хагел отделя време и да продуцира нови мюзикъли с деца и млади таланти.

Има награда „ECHO Classic“ от 2000 г. за постановката „Flying Bach“, с която гостува и в България миналата година. Това е първият му кросоувър проект между класическа музика и брейкденс, с който разпродава театри, опери и концертни зали по целия свят.

„Dancefloor Destruction Crew“ са безспорно най-успешните брейк танцьори на Германия, но марката DDC е вече позната в цял свят. Поразяващият им стил и умения два пъти им печелят първо място на световния шампионат по брейкденс – „Breakdance World Champion“. През 2013 г. трупата получава престижната „European Dance Award“ за най-добро танцово съчетание. Още с появата си танцьорите от DDC се превръщат в сензация, заради оригиналните си и смели хореографии и стабилна дисциплина, и се включват в много световни телевизионни и филмови продукции.

Участието на DDC в „Breakin’ Mozart“ е също толкова важно, колкото и това на Хагел – танцьорите отдадено работят по създаването на хореографията и цялостната концепция на спектакъла. Те са отговорни за различни елементи – от визуалните, аудио и дигитални ефекти до рекламирането на шоуто.

В страницата на събитието във Facebook може да намерите актуална информация за концерта и как да си купите билети.

Pin It on Pinterest

Share This