За още от красивите родни маршрути посетете www.drumivdumi.com

Със съдействието на Ели Иванова 

Мадара – „Българската Троя“!… С тези загадъчни думи започна филмчето, което имах възможността да изгледам в музея под Мадарския конник. Знаех немалко за Мадара, и за Троя, но на „прима виста“ не успях да ги свържа. Затова се разрових в „Гугъла“ и разбрах…

Троя е популярна на широката публика, сред която съм и аз, предимно с Троянската война, и с хубавата Елена, възпети в Омировата „Илиада“. Оказва се обаче, че древният град Троя е просъществувал над 3000 години. Археологическите проучвания там разкриват 9 културни пласта, като най-стария от тях е датиран от преди 3 хиляди години преди Христа, а последния – от първи век. Археолозите откриват там останки от много различни народи и епохи.

А нашата Мадара не отстъпва по нищо от Троя, дори напротив. Районът изобилства от старини и останки от всички епохи и множество култури и народи. Откритите там археологически паметници са датирани от ІV хилядолетие преди Христа чак до XV век. По време на септемврийските празници по случай „Българския ден на независимостта“, имах възможността да прекарам 4 прекрасни дни в Мадара, с посещение на забележителности в близките околности. С групата, с която бяхме, видяхме много интересни неща. Но както винаги се получава, останаха още много, така че със сигурност ще има втори тур. В тази статия описвам най-интересните места в Мадара и близките околности, които ми направиха впечатление. На някои от тях посветих отделна статия в блога.

Мадарският конник

Това е една от най-известните и емблематични български забележителности – уникален скален релеф, изсечен в Мадарските скали, свързван с Ранното Средновековие и българския кан Тервел.

Мадарските скали до Мадарския конник

Мадарските скали до Мадарския конник

Екопътеката около Мадарския конник

Много приятна за разходка пътека, която започва от шосето, вляво от Мадарски конник. Пътеката се изкачва горе на платото, стига до Мадарската крепост и завършва надолу по каменните стълби в скалите. Дължината на маршрута е 6 км и се изминава за час и половина.

Гледки от платото и Мадарската крепост

Гледки от платото и Мадарската крепост

Мадарската Крепост

Мадарската крепост е строена през ІV в. По-късно, когато влиза в пределите на Първата българска държава, крепостта се използва, заедно с другите крепости по околните плата, за защита на столицата Плиска.

Мадарска крепост

Мадарска крепост

„Даул Таш“

„Даул Таш“ е големия камък от каменно езическо светилище, свързвано с бог Тангра. Намира се в подножието на Мадарските скали, в края на екопътеката, спомената по-горе.

Мадара – Даул таш

Мадара – „Даул таш“

Римската вила

Малко над Мадара, някъде между конника и селото, се намират останките от древна римска вила. Останките са внушителни и по мащабите им личи, че вилата е принадлежала на заможен човек. Жалко, че вилата не е проучена официално. Затова пък иманярите сигурно са останали доволни.

Римската вила край Мадара

Римската вила край Мадара

Велики Преслав

Втората българска столица! Красив и величествен град, един от най-значимите в Европа за своето време. За съжаление, това е отдавна отминало величие, което можем само мислено да си представим, съдейки по оскъдните останки.

Велики Преслав

Велики Преслав

Преди малко повече от 20 години посетихме последователно и Плиска и Преслав. И тогава, в зората на демокрацията, разрухата и занемарението цареше и на двете места. Сега е съвсем различно. Държавата има някаква идея за развитието на туризма и за възстановяването на историческите паметници. Наливат се европейски пари. Съдейки по мащабите на реставрацията, в Плиска се усвояват основните ресурси, а незнайно защо Преслав остава някак встрани, въпреки, че е бил по-бляскав от Плиска.

Плиска

Първата българска столица, на Първата българска държава на Балканския полуостров! Забележителен средновековен град и особено популярна в последно време туристическа забележителност.

Старата столица Плиска

Старата столица Плиска

Интересно е да се разходи човек в реставрираните части на музея и Голямата базилика, наблизо до крепостта. Реставрациите продължават, така че ще става още по-интересно.

Голямата базилика в Плиска

Голямата базилика в Плиска

„Двор на Буквите“

Това е най-новата забележителност на Плиска, която представлява композиция от 30-те букви от нашата азбука, изваяни от някакъв арменски камък. В „Двора на Буквите“ има и картинна галерия с картини, представящи сцени от покръстването на българите.

Двор на буквите в Плиска

„Двор на буквите“ в Плиска

„Дворът на Буквите“ всъщност е част от луксозен хотелски комплекс, с много удобства и живописна градина с изкуствени водопади. За финал, това са местата в района на Мадара, които посетихме и които препоръчвам и вие да посетите! Освен посетените места, имах удоволствието да вкуся една традиционна мадарска манджа – агнешка дроб сърма с булгур, вместо ориз. Беше страхотна! Да спомена и къщата за гости, в която бяхме отседнали, „Свети Георги“ – приятна, уютна, с много удобства, хубава градина, барбекю и великолепен изглед към Мадарските скали. Идеалното място за добра компания като нашата!

Къща за гости Свети Георги в Мадара

„Къща за гости Свети Георги“ в Мадара

Pin It on Pinterest

Share This