Живеем в забързано ежедневие, изпълнено с безброй възможности, връзки и идеи. Понякога света около нас е стимулиращ и вдъхновяващ, но на моменти, обременяващ и изтощителен. Нашето тяло не е устроено да функционира в непрекъснат режим на работа. Убийствената динамика и многото информация създават стрес, до толкова, че го приемаме като неразделна част от нашето ежедневие и когато дойде време за почивка, ние не знаем как съзнателно да направим това. В основата на всичко стои баланса между активност и покой.

Питате се: Как да поддържаме този баланс и да се справим ефективно със стреса по естествен начин?

За мен, а и за много други хора, ароматерапията е средство и решение за голяма част от нашите ежедневни нужди и проблеми. Именно затова реших да споделя някои от любимите ми етерични масла и ароматни комбинации за отпускане на тялото, ума и духа.

♥ Лавандула

Това е едно от най-популярните, широко разпространени и всеобщо приложими етерични масла. Лавандуловото масло балансира и нормализира телесните функции и емоции. То прогонва нервност, раздразнителност, безсъние, изтощение и депресия (включително и маниакалния вид). Няколко капки във ваната или 1-2 капки на възглавницата преди лягане, ще ви помогнат да преборите безсънието. При главоболие смесете 1 капка лавандула в чаена лъжица растително масло и нанесете с кръгообразни движения върху слепоочията. Благоуханното масло е естествен антибиотик, антисептик, обезболяващо и антивирусно средство. Освен това, то стимулира имунната система и допринася за възстановителния процес, като ускорява регенерирането на клетките и предотвратява образуването на белези и стрии.

Ароматна комбинация с лавандулово масло

4 капки портокал

2 капки лавандула

20 мл бадемово или друго базово олио

Разтворете етеричните масла в 20 мл (4 чаени лъжици) базово олио (бадемово, масло от кайсиеви ядки, масло от гроздови семки). Етеричните масла са силно концентрирани субстанции, които почти винаги трябва да бъдат разреждани. Използвайте това съчетание за масаж или вана. Във втория случай може да пропуснете базовото масло.

Лайка

Известни са ни няколко вида лайка. В конкретния случай ще се концентрираме върху маслото от така наречената „немска“ лайка. Психически и емоционално, тя е отличен избор в борбата с превъзбуденост, свръхчувствителност, потиснат гняв (особено този, свързан с миналото), истерия, безсъние, и стрес. Това етерично масло ни заземява и балансира нашият дух, създавайки чувство на вътрешен комфорт и успокоение. Физиологичните свойства на лайката са не по-малко полезни, защото тя е силно противовъзпалително средство, успешно използвано за лечение на цистит, бронхит и кашлица. Кожните алергии, като екзема и обриви, също се повлияват добре от това благоуханно масло втрито в кожата.

Ароматно масажно масло с лайка

5 капки бергамот

4 капки майоран

3 капки лайка

20 мл базово олио.

Ароматно масажно масло с лайка II

3 капки лайка

5 капки лавандула

4 капки бергамот

20 мл базово олио. 

Тамян

Със своите антисептични, противовъзпалителни, стягащи и заздравяващи свойства, тамянът е едно от най-ценените масла познати още от древността. Нашите предци са го използвали като есенция за развитие на духовността, менталните възприятия, медитацията, молитвите и съзнанието. Той укрепва и успокоява духа, като забавя дишането и го прави по-дълбоко. Тамянът облекчава дихателните проблеми, което го прави полезен при лекуването на настинки, бронхит, астма, кашлица и възпалено гърло. Спомага преодоляването на страха, нервното напрежение и стреса. Това етерично масло тонизира кожата (особено при суха, нежна и зряла кожа), запазва еластичността ѝ и предпазва от появата на бръчки.

Ароматно масло с тамян

(за приповдигане на духа и самочувствието)

3 капки тамян

3 капки кардамон

20 мл базово масло

Ароматно масло с тамян II

4 капки тамян

4 капки смирна

3 капки иланг-иланг

20 мл базово масло

Роза

Провъзгласена за „кралица на цветята“ от древногръцката поетеса Сафо, розата от векове е вдъхновявала поети и влюбени. Маслото от роза е подходящо за всички типове кожа, но особено добре въздейства на чувствителната, възпалена, суха и зряла кожа. Розата е предпочитано масло за третиране на женски репродуктивни проблеми, ПМС (предменструален синдром) и проблеми съпътстващи менопаузата.

Розовото масло е още по-известно като антидепресант, защото облекчава болката и тъгата, когато загубим близък човек или преживеем разочарование. Като тоник за нашето сърце тя подкрепя и повдига духа намалявайки тревожността и неувереността. Вярва се, че розата отваря сърцето и стопля душата.

Предпазни мерки: Избягвайте употребата му в ранна бременност, особено ако сте преживяли спонтанен аборт.

Ароматно масло с роза

5 капки роза

4 капки тамян

3 капки лайка

20 мл базово масло

Салвия

Позната още като градински чай, тя е най-еуфоричното етерично масло, което може да предизвиква почти наркотично опиянение. Затова, салвията е мощно средство за борба с депресия, меланхолия и общо хронично недоволство. Тя успокоява нервите, подобрява паметта и изостря сетивата. Към физиологичното и влияние се причислява облекчаването на болка, както и на мускулно и нервно напрежение.
Предпазни мерки: Избягвайте по време на бременност. Не използвайте преди или след като сте консумирали алкохол.

Ароматно масло със салвия

4 капки лавандула

4 капки салвия

4 капки маточина

20 мл базово масло

Маточина 

Известна още като „еликсир на живота“, етеричното масло от тази билка има множество приложения. Маточината облекчава депресия, скръб, тревожност и безсъние. Тя разведрява и развеселява сърцето и укрепва жизнения дух. Физиологично, маслото от маточина влияе на нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната системи. Препоръчва се при главоболие на нервна почва и при невралгия. Тя понижава високото кръвно налягане и е особено ефективна в облекчението на лошо храносмилане и гадене.

Предпазни мерки: Избягвайте при много чувствителна кожа и използвайте маточината в ниска концентрация: не повече от 1%.

Ароматно масло с маточина

2 капки маточина

3 капки лайка

3 капки нероли

20 мл базово масло

Портокалов цвят (Нероли) – най-добрият избор за борба с тревожност и други проблеми от емоционално и психологично естество (стресов шок, объркване, нервно напрежение, страх и неувереност). Нероли намалява дълбоко вкоренилите се неуверености и ни помага да почувстваме вътрешен мир и хармония. На телесно ниво, това масло стимулира регенерацията на нови и здрави кожни клетки, като има видим подмладяващ ефект.

Ароматно масло с портокалов цвят

6 капки лавандула

3 капки нероли

3 капки иланг-иланг

20 мл базово масло

Освен горепосочените методи на използване на тези благоуханни масла, можем да си правим топъл/студен компрес или да ги изпаряваме в ароматна лампа. Те са прекрасна добавка, както в домашно направена козметика, така и в почистващи препарати за дома.

Етеричните масла имат силни терапевтични свойства, които ни влияят на ментално, духовно и физиологическо ниво. Въпреки множеството си благоприятни и чудотворни свойства, те трябва да се използват внимателно, тъй като са високо концентрирани субстанции и в определени случаи може да имат странични ефекти. Ако не сте сигурни за определено масло, направете проучване или се консултирайте със специалист преди употреба. Възможно е етеричните масла да взаимодействат с определени лечения и медикаменти, например при химиотерапия. Тъй като някои хора са алергични към конкретни растения, тествайте с минимални количества разтвор, като намажете сгъвката на лакътя.

Горепосочената информация е селектирана от авторитетни източници и е многократно доказана по време на клинични тестове. Въпреки това, уникалността на всеки организъм позволява за вариации при ефектите, които етеричните масла оказват над нашето тяло, дух и разум. Независимо дали тепърва чувате за тях или ги ползвате от години съм сигурна, че ще извлечете нещо полезно от този текст и силно се надявам да пробвате някой от любимите ми рецепти. 

таг:

Pin It on Pinterest

Share This