„Берлинале“ – един от водещите световни кинофестивали отваря врати от 9-ти до 19-ти февруари. Над 350 филма ще се покажат на тазгодишния най-посещаван кинофестивал. Публични форуми и дискусии ще съпровождат любителите на седмото изкуство.

„Берлинале“ е фестивал, който главно се занимава с промотирането на световна кинопродукция и нови таланти. Наградите са две в различни категории: „Златна мечка“ и „Сребърна мечка“ – символ на Берлин.

Холандският режисьор Пол Верховен („Първичен инстинкт“, „Робокоп“, „Зов за завръщане“) ще бъде председател на седемчленното жури. Останалите оценяващи са: Юлия Йенч („Служих на английския крал“), Олафур Елиасон, Дора Фурати, Диего Луна („И твойта майка също“, „Фрида“), Маги Гиленхал („Черният рицар“) и Уанг Куанан.

„Берлинале“ остава верен на световното политическо кино и дава възможност да се видят филмите на Раул Пек (бивш министър на културата в Хаити) – „Аз не съм твоят негър“ (номиниран за Оскар) и „Младият Маркс“. Извън официалната програма е и филмът създаден от международен екип за процеса срещу Олег Сенцов, от руски съд за борбата му срещу анексирането на Крим. Той получава 20 години затвор с обвинение за тероризъм и възбужда вълна от недоволство за несправедливия процес. С него са осъдени и Александър Колченко, Генади Афанасиев и Алексей Черни.

В официалната програма участват 18 филма с преобладаващо европейско присъствие. Ще се представят филми като „Логан“ – последния филм от поредицата „X-man“, „Трейнспотинг“ с Анжела Недялкова, „Вечерята“ с Ричард Гиар и „Изгубеният град Z“ с режисьор Джеймс Грей

 

Гвоздеят в програмата на „Берлинале“ ще е световната премиера на 3D версията на „Терминатор 2“.

Европейският филмов пазар, който е част от „Берлинале“ ще приеме над 14000 гости от областта на киното. Българският Национален Филмов Център също ще има свое представяне, в което ще се вложат сили основно в организирането на срещи между наши и международни професионалисти. 

Pin It on Pinterest

Share This