Спомняте ли си времето, когато плажовете бяха чисти и девствени, нямаше ги заведенията, огромните хотели, а „Созопол беше малък град“, но стигаше за всички? Днешните хотели с 5 звезди за българите бяха почивните станции и бунгала, без басейни, фитнес и спа, но с много весела компания и винаги пълни с посетители.

 

Динята се изстудяваше директно в морето, музиката не звучеше от уредбата, а от сърцата… Вечерите бяха дълги, романтични… Незабравимите игри на криеница, „народна топка“ до среднощ… Разходка по крайбрежната алея за влюбените двойки…

 

Всичко това днес е спомен! Протестите за опазване на последните диви кътчета по Черноморието, незасегнати още от бетона и бизнеса, са „глас в пустиня“. И тъй като все по-малко хора ще си спомнят как е изглеждало родното море, каним ви да надникнете в тези почти документални кадри от „Златното време“ на българското кино! Насладете се на красивите морски пейзажи, които вече не могат да се видят на живо – поне не в този вид!

 

„С деца на море“ – 1972 г.

 

Един от най-запомнящите се български филми, с участието на Петър Пейчев, Ивайло Джамбазов, Емил Петров и Красимир Марианов. Действието се развива в красивия Несебър, а в основата на сюжета са нестихващия ентусиазъм и въображението на група деца, които не познават умората, щом стане дума за игра. И като всички деца (от онова време), те забъркват невъобразими пакости и интриги, а лятото и морето са идеални предпоставки за това. Плажът и бистрата морска вода присъстват почти във всяка секунда от лентата. Ако и вие сте жадни за лято и море, но още не е дошло време, това е начинът да ги получите.

#бюлетин

#кино

  „Възвишение“-то – като най-чистата форма на свобода

  „Възвишение“-то – като най-чистата форма на свобода

„Възвишение“, режисиран от Виктор Божинов, излиза на кинолента през 2017 год. и мигновено се превръща в един от най-успешните български филмСТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥„Възвишение“, режисиран от Виктор Божинов, излиза на кинолента през 2017 год. и мигновено се превръща в...

„Оркестър без име“ – 1982 г.

 

„Оставаме, оставаме…“ – пее Маргарита Хранова в една от култовите песни в този филм. Оставаме на „Златни пясъци“, но онези, които Велко Кънев, Филип Трифонов, Павел Попандов и Георги Мамалев познават. Сюжетът разказва за група музиканти, събрани от амбицията да пробият в музикалните среди през лятото.

 

Първоначалната идея е групата да свири в „Гранд хотел Варна“. Но се оказва, че връзките на единия от музикантите не са на такова високо ниво – тях ги търсят за работа в кухнята, а не за забавление на гостите. Групата решава да потърси друг хотел, в който да свири… и пътешествието из българските курорти може да започне. Лятото минава в търсене и ненадейно се оказва, че е приключило и вече е есен. Но приятни, и не чак толкова, спомени остават, а у нас – чудесно настроение и много летни емоции.

 

„Баш майсторът на море“ – 1977 г.

 

Кой не познава Рангел – баш майстора? Кой не е чувал за него? А когато замине на море с жена си и сина си, работата става сериозна. Сериозно смешна, разбира се! С откраднати дини, след сериозно преследване, проблеми с колата и теглени от камион, те в крайна сметка стигат Бургас, където се налага бърз ремонт на превозното средство. Нямайки с какво да заплати услугата, Рангел решава да измаже стаята на автотенекеджията, от което потърпевш излиза последния.

 

Как? Припомнете си като изгледате филма отново. Смехът е гарантиран. Интересно е да се видят българските пътища и къщи от онова време. Забележете и чистотата, макар и без днешните магистрали! Този филм ще ви покаже как се пътуваше някога – доста по-бавно, но и много по-забавно.

 

„Бягство в Ропотамо“ – 1973 г.

 

Един страхотен мюзикъл на режисьора Рангел Вълчанов и гласът на Наталия Маркова. След успешен концерт певицата Лина Димова заминава на море. Там тя се представя за няма и живее в малката къща на бай Манол, до река Ропотамо. На отсрещния бряг живее заклетия враг на Манол – бай Спиро. Той решава също да си намери гостенин – мореплавателя Ян Добровски. Новодошлите се влюбват, а мястото е отлично скривалище, удобно за тайните им срещи. На празника на вятъра обаче, двамата са разпознати, Ян е принуден да замине, а Лина остава сама на морския бряг.

 

Море, дюни, плаване с яхта, романтично плуване под вода, много музика и танци на открито ще ви отведат назад във времето, в една красива приказка, която днес не може да се случи.

 

„Васко да Гама от село Рупча“ – 1986 г.

 

Този детски приключенски сериал, по книгата на братя Мормареви, ще ви върне чувството за хумор и приключенския дух, които сте имали като деца. Очакват ви гледки от „дивото“ варненско море, невероятни лудории, малко морал и много нагледна информация за живота по онова време. Може би беден на материални придобивки, но богат на изживявания и пълен с истински приятелства, вместо с виртуални.

 

„Кит“ – 1970 г.

 

Филмът има не особено лека съдба. Заснет е през 1967 година, но излиза със закъснение и то само в няколко малки киносалона, силно цензуриран от комунистическата власт. Лентата представлява карикатура на икономическите и социалните недостатъци на страната по онова време, като не се притеснява да посочи и виновниците за това положение.

 

През 50-те години сценаристът Христо Михов е принуден да живее в Айтос, където съпругата му е разпределена като лекар. Там Христо чува хиляди морски истории като тази за човек уловил хамсия, който се похвалил, че е хванал скумрия. От уста на уста, разказът се видоизменя, а рибата градира до акула и дори кит. Историята впечатлява автора и той пише сценария за бъдещия филм. Той отлично илюстрира времето на социализма, когато всичко беше една голяма, колкото цял кит, лъжа. Истински са обаче морето и природата – тях никой не може да ни вземе.

 

Времето отминава, но морето остава и ще бъде красиво и диво, докато има кой да го обича и да се грижи за него.

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Българското Възраждане се различава от европейския Ренесанс по един съществен признак. Докато ренесансовите личности в Европа са хора, стоящи извън Църквата, в България първите носители на духовно обновление са все църковници. Най-изтъкнати сред тях са Паисий...

Таласъмите в българските народни поверия

Таласъмите в българските народни поверия

В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“. Таласъмите ходят докле пропеят петлите.В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“....

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. снимка: espritdegabrielle.com „Галиера“, или музеят на модата в Париж (Palais Galliera), най-сетне отвори врати, след двугодишен...

Домашен козунак за Великден

Домашен козунак за Великден

Приготвянето на този козунак може да стане по два начина. рецепта: Нели Чалъкова  Необходими продукти за тестото:500 гр. брашно300 мл. прясно мляко (леко затоплено)100 гр. краве масло (разтопено)100 гр. захар3 бр. яйца (само жълтък)7 гр. суха мая (или 20 гр. прясна...

Pin It on Pinterest

Share This