снимка: Ben White / unsplash

Вярвате или не, стресът е един от най-важните фактори, определящи не само резултатите от нашите тренировки и хранителен режим, но и като цяло – здравето и качеството ни на живот.

 

Но въпреки това като че ли много хора подценяват ролята му и го пренебрегват, без да вземат мерки за контрол над него. Което си е голяма грешка…

 

В тази статия ще разгледаме причините, поради които прекомерният стрес не трябва да се пренебрегва и няколко полезни стратегии как да се борим с него и да го контролираме успешно.

 

Защо стресът не трябва се подценява?

 

Стресът има много форми. Някои хора го усещат сериозно, под формата на безпокойство, раздразнение и объркване. Други пък съвсем бегло забелязват, че ежедневното пътуване до работното място ги оставя по-малко енергични, а натоварените работни дни влошават малко качеството на съня им.

 

А от хронично завишения прекомерен стрес не страда само съзнанието ни. Той е вреден за всичко.

 

Проучвания по темата ясно са показали, че животът под стрес е по-кратък. Завишените нива на стрес водят до потискане на производството на Клото (Klotho) – хормон, който забавя стареенето, удължава продължителността на живота, намалява вероятността от свързани с възрастта заболявания, сърдечно-съдови заболявания и поддържа мускулите силни. Неслучайно е кръстен на една от трите мойри (предачките на нишката на живота в древногръцката митология).

 

А що се отнася до физиката и атлетичността ни – хроничният прекомерен стрес има следните неблагоприятни странични ефекти върху тялото:

 

  • Понижен енерго разход;
  • Обострен апетит, особено за сладки храни;
  • Влошена поносимост към въглехидрати и лошо разпределение на хранителните вещества;
  • Двойно по-слабо силово развитие;
  • Двойно по-бавно възстановяване след тренировка;
  • По-трудно качване на мускулна маса;
  • Повишен риск от травми, поради влошена техника, заради липса на енергия и концентрация.

 

Смело може да се каже, че хронично завишения стрес може значително да забави резултатите от спазването както на тренировъчна програма, така и на хранителен режим. Затова трябва активно да работите за неговото контролиране и потискане.

 

Ето и как точно да стане това:

 

1. Активно и пасивно справяне с проблема

 

В тази статия разглеждаме стресът като проблем. А в психологическата литература стратегиите за справяне с проблемите са класифицирани като пасивни (избягващи проблема) или активни (работещи срещу него).

 

Това разделение не е необичайно, защото и хората сме пасивни или активни, в зависимост от характера ни и редица други черти на самосъзнанието. Обикновено какъвто е човекът, такава е стратегията му за справяне с препятствията.

 

Пасивните хора обикновено избягват директен сблъсък със ситуации и емоции извън зоната им на комфорт. Вместо това те се обръщат към други хора (близки, приятели), за да намерят социално облекчение от стреса, или се занимават с различни странични занимания, които игнорират стресора или потискат мислите за него, предоставяйки краткосрочно облекчение от натоварването (успокоително хранене, алкохол, гледане на телевизия, практикуване на някакво хоби и т.н.).

 

Отлагането и игнорирането на проблема обаче обикновено не води до премахването му…

 

Така че активното справяне със стреса обикновено носи по-съществени и дългосрочни резултати. Активното справяне с проблемите само по себе си също може да се раздели на 2 отделни подхода:

 

  • осъзнаване и елиминиране на ситуациите, играещи роля на стресори;
  • овладяване и контролиране на емоциите, до които водят стресорите;

 

И двата варианта за активно справяне с проблемите са по-добри от пасивното справяне, но ако трябва да ги съпоставим един срещу друг – осъзнаването, и елиминирането на проблема в самия му корен, е много по-ефективен подход, отколкото само справянето с емоциите, породени от този проблем.

 

Конкретен пример: Ако се скарате с половинката си – по-добрият подход би бил да обсъдите открито нещата един с друг. Да решите възникналия проблем, вместо всеки от вас да седне сърдит в един ъгъл на стаята и да се опитва просто да овладее емоциите, породени от този проблем, за да се почувства временно по-добре, без обаче да търси решение за проблема.

 

Ето защо, справянето с проблема (стреса) незабавно и на момента е за предпочитане, защото когато той стане хроничен и повтарящ се, ситуацията се усложнява и решението става все по-трудно и изтощаващо за изпълнение.

 

2. Контролирайте стреса, но не го избягвайте напълно!

 

Трябва да уточним обаче, че стресът поначало не е нещо лошо, което трябва да се избягва напълно. Напротив – умереният, краткотраен стрес (какъвто са силовите тренировки например) може да е много полезен за нашето развитие.

 

Хронично завишеният прекомерен стрес е това, от което трябва да се пазим. Както се казва: „Много хубаво не е на хубаво“. Тази максима важи с пълна сила и тук.

 

Така че стресът не трябва да се избягва напълно, а просто да се контролира и поема в умерени дози, от време на време.

 

Ефективен начин за контрол над стреса е да разделите денят си на фази с висок и нисък стрес. С други думи, стресът трябва да си има свой собствен циркаден ритъм.

#бюлетин

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

С тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. снимка:Huha Inc. / unsplashС тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. Ако отскоро...

За повечето хора с нормална професия, работещи от 8 до 5, това означава да разделят деня си на две фази: първата (работният ден) ще е с висок стрес, втората (времето след работа вкъщи) ще е с нисък стрес. С други думи – когато се приберете вкъщи е време за почивка. А дори да имате домашни задължения – превърнете ги в забавни и спокойни занимания! Не бързайте! Действайте методично и подхождайте към задълженията последователно, едно по едно! Междувременно си дайте време за почивка и релакс. Почетете книга, „ударете“ една дрямка, отделете малко време за хобито си!

 

Хората със свободна професия (такива като мен например), които работят за себе си или не са с точно определено работно време са тези, които трябва да внимават още повече. В тези случай често се случва времето за работа и почивка да се слеят напълно и неусетно човек да започне да се претоварва и да поема хронично завишени нива на прекомерен стрес.

 

Затова, дори и в тези ситуации, е добре да се обособи както стриктно определен интервал или продължителност от време за работа, така и отделно помещение за работа вкъщи или извън дома, което да се използва само за тази цел.

Извън работните задължения – тези от нас, които тренират, трябва да раздробят денят си на повече от 2 фази на стреса. Имаме по-висок стрес по време на работа, по-нисък в свободното си време, но и отново по-висок по време на тренировките. Това не е проблем. Отново – ключът е в контрола и постоянството. Предишната статия за стреса, към която оставих линк в началото на тази точка, ще обясни по-конкретно за какво става въпрос тук.             

снимка: Chase Clark / unsplash

3. Тренирайте спокойствието и фокуса си!

 

Тренировките за спокойствие (каквито са йогата и медитацията например) са един от малкото научно доказани методи за ефективно активно справяне с негативните емоции, породени от стреса.

 

Една такава тренировка е Медитацията за спокойствие. Тя се изразява в това просто да се съсредоточите интензивно върху нещо, което не поражда никакви емоции във вас – като стол, ваза, цвете или някакъв друг предмет, за няколко минути или по-дълго – толкова, колкото ви е нужно, за да „рестартирате“ съзнанието си и да се успокоите.

 

Звучи лесно, но всъщност не е чак толкова просто – изисква концентрация и постоянство, за да сработи в дългосрочен план. Този вид медитация е по-лесен за изпълнение в тиха среда, лишена от стимули, или пък ако го правите със слушалки или тапи за уши, както и със затворени очи, застанали в удобна позиция на тялото, която ви позволява да се отпуснете.

 

А ако този малко по-„хипарски“ подход не ви допада – трябва да знаете, че според изследванията, медитацията за спокойствие работи, но не е по-ефективна от други методи за релаксация – като време, прекарано с приятели, гледане на телевизия или практикуване на някакво хоби.

 

Но в същото време – тренировките за спокойствие имат и допълнителни ползи. Те могат да ви направят по-спокойни и съсредоточени хора като цяло. Да подобрят критическото ви мислене в стресови ситуации и да ви помогнат да вземете по-добри решения.

снимка: Xan Griffin / unsplash

4. Сприятелете се с природата!

 

Предполагам и този съвет ви звучи малко „хипарски“, но всъщност и той е подкрепен със солидни научни доказателства.

 

Различни проучвания показват, че времето, прекарано сред природата, значително намалява стреса, а тренировките, проведени сред природата, се приемат за по-лесни за изпълнение и по-малко изтощаващи.

 

Дори има хипотеза, че раковите заболявания се развиват по-рядко в райони с по-гъста растителност.

 

Разбира се, да се разходим сред природата е чудесен съвет на теория, но невинаги е удачен и приложим начин да се справим със стреса на практика (особено ако живеем в голям град). За щастие обаче – дори нещо простичко, като декорирането на дома и офиса с растения, може значително да понижи стреса.

 

Ако нямате възможност за редовни планински преходи – по-чести разходки в парка, или дори просто покупката на 2-3 растения в саксия, могат значително да ви помогнат в борбата със стреса.

#човек и природа

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

5. Бъдете гъвкави!

 

Животът често не протича по план. Нещата невинаги се развиват по начина, по който искаме. И по този начин изпитваме стрес. Често обаче този стрес е ненужен невротизъм и всъщност имаме възможности, които са също толкова добри, колкото първоначалния план.

 

Просто трябва да се откажем от първоначалния си план, да погледнем трезво на ситуацията и да преценим как да извлечем възможно най-голяма ползва от нея… И неусетно, стресът става минимален или изчезва напълно.

Така че бъдете гъвкави в плановете, нагласите и очакванията си! Винаги бъдете готови да реагирате на променящите се обстоятелства и общо взето – мислете с един ход напред, за да не останете неприятно изненадани! А дори нещата да не потръгнат както сте очаквали – вместо да се съсредоточите върху проблема – съсредоточете се върху начините за решаването му и какви са опциите ви оттук нататък! Отново – бъдете активни, а не пасивни!

още за четене

„Същината на изкуството те кара да мислиш, променя те и те събужда“ – интервю с Мира Рахнева

„Същината на изкуството те кара да мислиш, променя те и те събужда“ – интервю с Мира Рахнева

Мира Рахнева е родена през 1981 г. в гр. София. Завършва Софийската художествена гимназия за изящни изкуства „Акад. Илия Петров“, специалност „Живопис“ и магистратура в СУ „Св. Климент Охридски“ – специалност „Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство“. Има...

Култовият комплекс при Малко Търново – главно светилище на върховното тракийско божество

Култовият комплекс при Малко Търново – главно светилище на върховното тракийско божество

Тракийската религия е изцяло организирана около почитта към Слънцето.снимка: Пламен Петков / БългаркаСТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥Тракийската религия е изцяло организирана около почитта към Слънцето. Основен извор за богопочитанието у траките е древноримският писател...

Бат Органа – родоначалник на Стара Велика България

Бат Органа – родоначалник на Стара Велика България

Напоследък в научните среди се налага схващането, че прабългарите са предимно от ирански (сарматски) произход, като само управляващата династия Дуло е с тюркски корени.СТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥Напоследък в научните среди се налага схващането, че прабългарите са...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от живота ни се определя от ежедневната ни рутина.Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от...

Испанска поезия: Хосе Анхел Валенте

Испанска поезия: Хосе Анхел Валенте

Хосе Анхел Валенте е поет, есеист и преводач. Роден е на 25 април през 1929 г. в Оренсе, Галисия. Хосе Анхел Валенте е поет, есеист и преводач. Роден е на 25-ти април през 1929 г. в Оренсе, Галисия. Учи право и романска филология, преподава испанска филология в...

Макарони в масло от ядки и сирене

Макарони в масло от ядки и сирене

1 пакет макарони (сварете макароните) Сос: 3 чаши нарязана на кубчета тиква 1/2 глава лук 1 скилидка чесън 1/4 чаша кашу 1/2 авокадо 1/4 чаша хранителна мая 1/2 ч.л. куркума 1/2 ч.л. червен пипер 1/2 ч.л. кориандър 3 фурми Сол & черен пипер на вкус Вода, ако е...

Pin It on Pinterest

Share This