снимка: Ben White / unsplash

Вярвате или не, стресът е един от най-важните фактори, определящи не само резултатите от нашите тренировки и хранителен режим, но и като цяло – здравето и качеството ни на живот.

 

Но въпреки това като че ли много хора подценяват ролята му и го пренебрегват, без да вземат мерки за контрол над него. Което си е голяма грешка…

 

В тази статия ще разгледаме причините, поради които прекомерният стрес не трябва да се пренебрегва и няколко полезни стратегии как да се борим с него и да го контролираме успешно.

 

Защо стресът не трябва се подценява?

 

Стресът има много форми. Някои хора го усещат сериозно, под формата на безпокойство, раздразнение и объркване. Други пък съвсем бегло забелязват, че ежедневното пътуване до работното място ги оставя по-малко енергични, а натоварените работни дни влошават малко качеството на съня им.

 

А от хронично завишения прекомерен стрес не страда само съзнанието ни. Той е вреден за всичко.

 

Проучвания по темата ясно са показали, че животът под стрес е по-кратък. Завишените нива на стрес водят до потискане на производството на Клото (Klotho) – хормон, който забавя стареенето, удължава продължителността на живота, намалява вероятността от свързани с възрастта заболявания, сърдечно-съдови заболявания и поддържа мускулите силни. Неслучайно е кръстен на една от трите мойри (предачките на нишката на живота в древногръцката митология).

 

А що се отнася до физиката и атлетичността ни – хроничният прекомерен стрес има следните неблагоприятни странични ефекти върху тялото:

 

  • Понижен енерго разход;
  • Обострен апетит, особено за сладки храни;
  • Влошена поносимост към въглехидрати и лошо разпределение на хранителните вещества;
  • Двойно по-слабо силово развитие;
  • Двойно по-бавно възстановяване след тренировка;
  • По-трудно качване на мускулна маса;
  • Повишен риск от травми, поради влошена техника, заради липса на енергия и концентрация.

 

Смело може да се каже, че хронично завишения стрес може значително да забави резултатите от спазването както на тренировъчна програма, така и на хранителен режим. Затова трябва активно да работите за неговото контролиране и потискане.

 

Ето и как точно да стане това:

 

1. Активно и пасивно справяне с проблема

 

В тази статия разглеждаме стресът като проблем. А в психологическата литература стратегиите за справяне с проблемите са класифицирани като пасивни (избягващи проблема) или активни (работещи срещу него).

 

Това разделение не е необичайно, защото и хората сме пасивни или активни, в зависимост от характера ни и редица други черти на самосъзнанието. Обикновено какъвто е човекът, такава е стратегията му за справяне с препятствията.

 

Пасивните хора обикновено избягват директен сблъсък със ситуации и емоции извън зоната им на комфорт. Вместо това те се обръщат към други хора (близки, приятели), за да намерят социално облекчение от стреса, или се занимават с различни странични занимания, които игнорират стресора или потискат мислите за него, предоставяйки краткосрочно облекчение от натоварването (успокоително хранене, алкохол, гледане на телевизия, практикуване на някакво хоби и т.н.).

 

Отлагането и игнорирането на проблема обаче обикновено не води до премахването му…

 

Така че активното справяне със стреса обикновено носи по-съществени и дългосрочни резултати. Активното справяне с проблемите само по себе си също може да се раздели на 2 отделни подхода:

 

  • осъзнаване и елиминиране на ситуациите, играещи роля на стресори;
  • овладяване и контролиране на емоциите, до които водят стресорите;

 

И двата варианта за активно справяне с проблемите са по-добри от пасивното справяне, но ако трябва да ги съпоставим един срещу друг – осъзнаването, и елиминирането на проблема в самия му корен, е много по-ефективен подход, отколкото само справянето с емоциите, породени от този проблем.

 

Конкретен пример: Ако се скарате с половинката си – по-добрият подход би бил да обсъдите открито нещата един с друг. Да решите възникналия проблем, вместо всеки от вас да седне сърдит в един ъгъл на стаята и да се опитва просто да овладее емоциите, породени от този проблем, за да се почувства временно по-добре, без обаче да търси решение за проблема.

 

Ето защо, справянето с проблема (стреса) незабавно и на момента е за предпочитане, защото когато той стане хроничен и повтарящ се, ситуацията се усложнява и решението става все по-трудно и изтощаващо за изпълнение.

 

2. Контролирайте стреса, но не го избягвайте напълно!

 

Трябва да уточним обаче, че стресът поначало не е нещо лошо, което трябва да се избягва напълно. Напротив – умереният, краткотраен стрес (какъвто са силовите тренировки например) може да е много полезен за нашето развитие.

 

Хронично завишеният прекомерен стрес е това, от което трябва да се пазим. Както се казва: „Много хубаво не е на хубаво“. Тази максима важи с пълна сила и тук.

 

Така че стресът не трябва да се избягва напълно, а просто да се контролира и поема в умерени дози, от време на време.

 

Ефективен начин за контрол над стреса е да разделите денят си на фази с висок и нисък стрес. С други думи, стресът трябва да си има свой собствен циркаден ритъм.

#бюлетин

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: Как да понижим лошия холестерол – 4 стъпки към успеха

Съветите на Страхил: Как да понижим лошия холестерол – 4 стъпки към успеха

Темата за холестерола, и сърдечното здраве като цяло, не е от най-лесните за обяснение, но едно е сигурно – понижаването на лошия холестерол е нещо хубаво!

За повечето хора с нормална професия, работещи от 8 до 5, това означава да разделят деня си на две фази: първата (работният ден) ще е с висок стрес, втората (времето след работа вкъщи) ще е с нисък стрес. С други думи – когато се приберете вкъщи е време за почивка. А дори да имате домашни задължения – превърнете ги в забавни и спокойни занимания! Не бързайте! Действайте методично и подхождайте към задълженията последователно, едно по едно! Междувременно си дайте време за почивка и релакс. Почетете книга, „ударете“ една дрямка, отделете малко време за хобито си!

 

Хората със свободна професия (такива като мен например), които работят за себе си или не са с точно определено работно време са тези, които трябва да внимават още повече. В тези случай често се случва времето за работа и почивка да се слеят напълно и неусетно човек да започне да се претоварва и да поема хронично завишени нива на прекомерен стрес.

 

Затова, дори и в тези ситуации, е добре да се обособи както стриктно определен интервал или продължителност от време за работа, така и отделно помещение за работа вкъщи или извън дома, което да се използва само за тази цел.

Извън работните задължения – тези от нас, които тренират, трябва да раздробят денят си на повече от 2 фази на стреса. Имаме по-висок стрес по време на работа, по-нисък в свободното си време, но и отново по-висок по време на тренировките. Това не е проблем. Отново – ключът е в контрола и постоянството. Предишната статия за стреса, към която оставих линк в началото на тази точка, ще обясни по-конкретно за какво става въпрос тук.             

снимка: Chase Clark / unsplash

3. Тренирайте спокойствието и фокуса си!

 

Тренировките за спокойствие (каквито са йогата и медитацията например) са един от малкото научно доказани методи за ефективно активно справяне с негативните емоции, породени от стреса.

 

Една такава тренировка е Медитацията за спокойствие. Тя се изразява в това просто да се съсредоточите интензивно върху нещо, което не поражда никакви емоции във вас – като стол, ваза, цвете или някакъв друг предмет, за няколко минути или по-дълго – толкова, колкото ви е нужно, за да „рестартирате“ съзнанието си и да се успокоите.

 

Звучи лесно, но всъщност не е чак толкова просто – изисква концентрация и постоянство, за да сработи в дългосрочен план. Този вид медитация е по-лесен за изпълнение в тиха среда, лишена от стимули, или пък ако го правите със слушалки или тапи за уши, както и със затворени очи, застанали в удобна позиция на тялото, която ви позволява да се отпуснете.

 

А ако този малко по-„хипарски“ подход не ви допада – трябва да знаете, че според изследванията, медитацията за спокойствие работи, но не е по-ефективна от други методи за релаксация – като време, прекарано с приятели, гледане на телевизия или практикуване на някакво хоби.

 

Но в същото време – тренировките за спокойствие имат и допълнителни ползи. Те могат да ви направят по-спокойни и съсредоточени хора като цяло. Да подобрят критическото ви мислене в стресови ситуации и да ви помогнат да вземете по-добри решения.

снимка: Xan Griffin / unsplash

4. Сприятелете се с природата!

 

Предполагам и този съвет ви звучи малко „хипарски“, но всъщност и той е подкрепен със солидни научни доказателства.

 

Различни проучвания показват, че времето, прекарано сред природата, значително намалява стреса, а тренировките, проведени сред природата, се приемат за по-лесни за изпълнение и по-малко изтощаващи.

 

Дори има хипотеза, че раковите заболявания се развиват по-рядко в райони с по-гъста растителност.

 

Разбира се, да се разходим сред природата е чудесен съвет на теория, но невинаги е удачен и приложим начин да се справим със стреса на практика (особено ако живеем в голям град). За щастие обаче – дори нещо простичко, като декорирането на дома и офиса с растения, може значително да понижи стреса.

 

Ако нямате възможност за редовни планински преходи – по-чести разходки в парка, или дори просто покупката на 2-3 растения в саксия, могат значително да ви помогнат в борбата със стреса.

#човек и природа

5. Бъдете гъвкави!

 

Животът често не протича по план. Нещата невинаги се развиват по начина, по който искаме. И по този начин изпитваме стрес. Често обаче този стрес е ненужен невротизъм и всъщност имаме възможности, които са също толкова добри, колкото първоначалния план.

 

Просто трябва да се откажем от първоначалния си план, да погледнем трезво на ситуацията и да преценим как да извлечем възможно най-голяма ползва от нея… И неусетно, стресът става минимален или изчезва напълно.

Така че бъдете гъвкави в плановете, нагласите и очакванията си! Винаги бъдете готови да реагирате на променящите се обстоятелства и общо взето – мислете с един ход напред, за да не останете неприятно изненадани! А дори нещата да не потръгнат както сте очаквали – вместо да се съсредоточите върху проблема – съсредоточете се върху начините за решаването му и какви са опциите ви оттук нататък! Отново – бъдете активни, а не пасивни!

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This