Стара Европа и нейните невероятно очарователни места. Ако все още имате свободни дни, ако ли пък не – настанете се удобно във фотьойла, а аз ще ви отведа.

Будапеща

 

 

Унгарската столица е не просто съкровището на страната, а едно от бижутата на стария континент, съхранило история и архитектура по един великолепен начин. И седмица няма да стигне на запалените пътешественици да опознаят и разгледат по-отблизо арсенала от забележителности. За да се справите в по-кратко време можете да разделите столицата на зони.

 

В унгарската столица почти всяка сграда е архитектурна забележителност и всеки ъгъл носи своя исторически белег. А работното място на унгарските депутати вечер е като истинска приказка.

част от фасадата на Унгарския парламент

Реката може да служи като естествен разделител и така в два дни да организирате бърз тур из интересните места.

 

Така например Площадът на героите може да се комбинира със замъка „Вайдахуняд“.

 

 

В близост са още „Къщата на терора“, Националната опера, базиликата „Свети Стефан“, къпалня „Сечени“…

 

Хълмът Гелерт и Цитаделата са места, които ще ви дарят с най-прекрасните гледки към Дунав.

 

Парламентът, „Верижният мост“, замъкът „Буда“ и Кралският дворец, остров Маргит и Рибарският бастион, църквата „Матиаш“ и разбира се разходка с кораб по реката, са част от дългия списък с местата, които си струва още да бъдат посетени в столицата на Унгария.

 

За разлика от България, която унищожи почти всички бивши градски бани, в Будапеща те не само, че все още съществуват, а и са многобройни – 123 общо, които са се обособили като отделен туристически сектор и са притегателно място за стотици посетители.

#бюлетин

#да попътуваме по света

Залцбург

 

 

Градът на двамата музикални гении, композитора Волфганг Амадеус Моцарт и на диригента Херберт фон Караян, е подходящ за посещение през всеки един сезон. Той е лесен за обикаляне пеш и е най-старият град в Австрия. Барокова архитектура, средновековни улички и три великолепни замъка. Мирабел е новият, а градините му през всички сезони са невероятни. Лятната резиденция „Хелбрун“ (Hellbrunn), с най-интересния в цяла Европа – Wasserpiel и не на последно място замъка към крепостта „Хоензалцбург“ (Hohensalzburg) – най-големият укрепен замък в цяла Европа.

 

Първото нещо, което ще забележите още преди да влезете в града, е именно крепостта, която се издига на хълма. Под нея се намира и катедралата, в която е кръстен Моцарт.

 

Ако сте любители на пивото, то тогава няма начин да не ви допадне Парка на бирата. Следобедното си кафе може да изпиете на „Mozartplatz“ 2, а там се намира най-старата кафетерия в града. На същото място се издига и бронзовата статуя на известния композитор, която датира още от 1842 г.

 

Ако попаднете в града през ноември ще имате шанса да се потопите в атмосферата на музикалния фестивал, който се слави с най-скъпите билети в света.

 

Вечерта може да се насладите на разходка с корабче по река Залцах, над която се издигат множество мостове.

Страсбург

 

Старият град на Страсбург

Навярно мнозина свързват източния френски град основно с европейските институции. Той обаче крие дълга история, а историческото и архитектурното му наследство е запазено и до днес.

 

Градът е столица на региона Елзас и е разположен на бреговете на река Ил. Центърът му е вписан в списъка на ЮНЕСКО заради средновековната архитектура. Готическата катедрала в сърцето на Страсбург със своите 142 метра някога е била най-високата сграда в света. Е, времената се променят, но не чак толкова много, защото днес тя все още е в челната десетка сред най-високите сгради. Астрономическият й часовник показва слънчевите и лунните затъмнения, както и позициите на слънцето и луната.

 

 

Символът на Елзас е щъркелът, а на всяка къща в Пети Франс – най-известният квартал на града, има колелета. Те са поставени именно за гостоприемството на прелетните птици.

 

От пролет до късна есен Страсбург най-лесно може да се разгледа с лодка по река Ил.

 

Ако сте почитател на класическата музика вероятно ще си струва да посетите църквата „Св. Тома“. На органа в нея е свирил Моцарт.

 

 

Страсбург си прилича по два факта с друго интересно място за посещение в Европа – Кьолн.

 

И в двата града има „Музей на шоколада“, а като стана дума за катедрали Кьолн със сигурност е в челната петица именно със своята „Kölner Dom“ или катедралата „Свети Петър и Света Мария“.

 

Ако обичате адреналина струва си да изкачите 533-те стъпала, които ще ви качат на върха й, а оттам… – оттам е фантастичната гледка, на която със сигурност не могат да се насладят онези, които се страхуват от високото.

 

Половин милион катинарчета пък висят по моста, който свързва двете части на града.

 

И отново нещо за почитателите на класическата музика. Кьолнската опера е със световна слава, която от години прославя страната с турнета в цял свят.

 

Ако обичате изтънчените аромати ще ви е интересно да научите, че думата „одеколон“ произлиза точно от този град Eau de Cologne, в превод – Кьолнска вода. Той се произвежда от почти 230 години, като на адрес – 4711 „House of Fragrances“ можете, освен да си изберете аромат по ваш вкус, и да се пробвате като дизайнер на парфюм, смесвайки съставки според предпочитанията ви.

 

„Музей на шоколада“ – Кьолн

 

 

Като стигнете до реката, минавайки през Стария град, ще видите и снимки от няколко страховити наводнения, които са заливали града. Рейн – една от най-дългите и важни реки в Европа с дължина над 1200 км., пък е идеална отправна точка за речен круиз. Няколко кораби винаги са в очакване на своите гости. Защо не? Изберете този от тях, който ще ви отведе до –

 

Базел

 

 

Разположението му – в долината между върховете на Шварцвалд и Юра, и на големия завой на река Рейн. Това местоположение му отрежда сериозно място още от ранни времена, превръщайки го във важен център за търговия. Базел е и единственото товарно пристанище в страната, чрез което Швейцария осъществява връзка със Северно море.

 

Той е третият по големина, преди него са само Цюрих и Женева, но пък е първи в класацията – най-стар университетски град.

 

Северният и южният бряг се свързват от най-стария пешеходен мост над река Рейн, който е изграден още през 13 век – далечната 1226 година – „Mittlere Brücke“.

 

Перлата в сърцето на града е катедралата „Мюнстер“, построена в периода 1220 – 1230 година на хълм, извисяващ се над река Рейн. В днешни дни тя е главен център на протестантското движение.

 

 

На централния площад Маркплац се издига кметството – колоритната червена фасада, която е в късен бургундски готически стил и е построена между 1504 до 1521. Часовникът датира още от самото начало.

 

 

Любопитен факт е, че летището на града е построено да обслужва цели три държави – освен Швейцария, още и съседните Франция и Германия. Самото то е изградено на френска територия, а до него се достига по екстериториален път.

 

 

Това е място за хора с широки интереси – има над 40 музея, сред тях Музеят на изящните изкуства, в който могат да се видят произведения на Рембранд, Рубенс, Клод Моне, Едуард Мане, Винсент ван Гог, Пикасо.

 

Сред по-нестандартните музеи са този на хартията, както и първият в света „Музей на котката“.

 

Освен това всяка година Базел е домакин на над 1000 концерта с изпълнения на световноизвестни певци и артисти. А ако обичате карнавалите в града се провеждат два – един обикновено през февруари и още един преди Великия пост.

 

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This