Ръчната чанта винаги може да побере още. Защо не, тези допълнителни неща да са за нашата най-добра приятелка – Природата. Тя винаги ни носи на гръб. Готови ли сме да добавим тежест в чантата си в нейна полза?

+ 7 грама – лъжичка

Лесно е да се предположи, че са малко хората, които винаги се хранят вкъщи или в ресторанти с нечупливи прибори. Хапването навън понякога е просто присядане на пейка с вкусна порция от топлата витрина на някой хипермаркет. За тези и други случаи можем да употребяваме собствена лъжичка. Да, трябва да я пазим, вкъщи да я мием и пак да я поставяме на място. Няма да ни се налага обаче да питаме Google – „Опасно ли е да погълнеш зъб от пластмасова вилица?“ Удобството при хранене не е на последно място. Лъжичката е по-универсална от виличката и с нея можем да се справим с почти всяко ястие. Личната лъжичка за многократна употреба е герой в екологично отношение, дори когато е от пластмаса. Днес хиляди ресторантчета, будки и павилиончета за бързо хранене вървят ръка за ръка с прибори за еднократна употреба. Дори и на най-екологично настроените от нас им се случва да хапнат в тях или да вземат за по-късно. Лъжичката обича да си партнира с купичка за многократна употреба, но нека я караме полека. Да започнем с лъжичка!

+ 11 грама  рибен буквар

Харесва ми недоумението, с което четеш горния ред. Добре, нека споменем Петър Берон, но тук става въпрос за кампания на WWF България, започнала в края на 2016 година. Рибният буквар е малко ръководство за избор на риба. То се бори със страшната страна на риболова – свръхулова. WWF препоръчва да си купуваме сертифицирана риба с доказан и устойчив произход. Не можеш да намериш хартиено копие на буквара? Разгледай онлайн версията тук

+ 55 грама – сгъваема раничка

Винаги под ръка, ще ни спести разходи, а на природата ще спести поредното столетно пликче. Разбира, се тук трябва да се имат предвид всички видове памучни и полиестерни торбички за многократна употреба. В последно време използвам и горещо препоръчвам сгъваема полиестерна раничка, която приятно прехвърля тежестта върху гърба и освобождава ръцете. И още нещо – малката вместимост налага по-често и по-скромно пазаруване.

+ 102 грама – бутилка (+ 600 грама – вода)

Тази добавка към чантата е полезна за природата, но е полезна и за нас. Ето как. Когато носим тежката бутилка още от вкъщи, тя сама напомня за себе си и е по-вероятно да я изпием, за да ни олекне. Доказано е, че усещането за жажда идва със забавяне. Трябва да го изпреварваме. Някъде четох, че водата обичала да я носят. Не е излишно да я излагаме на слънце, за да се зарежда с енергия. На своята лична бутилка можем да пишеш всякакви позитивни послания със съзнанието, че водата възприема информацията. Стъклената бутилка е най-добрият избор. Разбира се, тежестта се увеличава, но и нашият принос. При по-леките пластмасови модели е добре да заложим на такива без бисфенол А.

Осъзнатата отговорност и екологичните мерки не се случват лесно и леко. Точно обратното. Те са трудни (нека сме честни)! И знаете ли защо? – Защото точно удобството е причината за нашите екологични неволи. В името на удобството се прави какво ли не. Колкото нещо е по-лесно и по-удобно, толкова по-вероятно е да е по-нередно (не само в екологичен аспект).

Днес е Благовещение. Днес също се отбелязва Часът  на земята Тази вечер между 8:30 и 9:30 ще загасим светлината. Утре обаче е важно да тръгнем с малко по-тежка чанта.

Всички посочени грамажи са реално измерени стойности на продукти, които лично използвам. Възможно е твоят арсенал да е по-тежък. Но нали казахме – колкото по-тежко, толкова по-устойчиво. Колкото повече, толкова повече.

Pin It on Pinterest

Share This