снимка: Greta Thunberg / FB

Промени в общия климат на Земята се наблюдават още от 50-те години на миналия век. Проблемите с глобалното затопляне, замърсяването на околната среда, унищожаването на почвата, естествената фауна, въздуха, моретата и океаните… Констатирани са фактите, за които уж се търсят решения, но нищо на практика не се променя. Положението продължава да се влошава, а медии и политици не взимат отношение по въпроса, какво остава за обикновения човек.

 

Едно 16-годишно момиче от Швеция решава само да предприеме мерки за борбата с климатичните промени, защото никой друг, очевидно, не го е грижа за това. Нейното име е Грета Тунберг. През 2018 г. тя заявява, че няма да посещава училище до шведските избори на 9-ти септември, заради множеството пожари в Швеция, породени от рекордно високите температури. Тя започва серия от самостоятелни протести пред Шведския парламент в Стокхолм, което привлича вниманието на медиите.

 

Нейното изискване към Шведското правителство е: Да се редуцират въглеродните емисии, съгласно Парижкото споразумение относно изменението на климата. Всеки ден в учебно време тя застава пред Парламента, държейки табела с надпис „Училищна стачка за климата“. След изборите тя продължава да стачкува само в петък, получавайки световно внимание. Със своята смелост и невероятна загриженост за проблемите на Земята, тя вдъхновява ученици от цял свят да се включат в протестите. До декември 2018 г. повече от 20 000 ученици са започнали стачки в 270 града. На 15-ти март 2019 г. приблизително 1.4 милиона ученици в света са се присъединили към протестите.

Берлин / 29-ти март, 2019

Над 25 000 ученици протестират в Берлин,

40 000 в цяла Германия. 

#човек и природа

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

#бюлетин

Миналата година Грета Тунберг взема участие в TED Talks в Стокхолм, където говори за последиците от климатичните промени и безотговорното отношение на човечеството към проблема. За пръв път тя чува за климатичните промени, глобалното затопляне, и че човечеството е причината за тяхното съществуване, когато е на 8 годишна възраст. Като много други деца, тя също е съветвана да изключва осветлението, за да пести енергия и да рециклира хартия, защото всеки лист означава смъртта на едно дърво. Но за разлика от повечето, тя се замисля сериозно върху ползите от пестене на енергия и ресурси, което трябва да се превърне в задължение на всеки от нас. Грета не може да проумее как хората, живеещи на тази Земя, са способни да променят нейния климат, знаейки, че това ще доведе до пагубни резултати.

„Ако действително сме в криза, а това е факт, защо всички се държат нормално, сякаш кризата не съществува? Защо всички се преструват, че климатичните проблеми не съществуват и продължават да живеят, както са го правели преди? Защо, след като всичко това се знае, никой не го е грижа? Всъщност не би трябвало да говорим за нищо друго, освен за този проблем. В момента, когато включим телевизорите си, във всички емисии трябва да се говори за това – новини, радио, вестници, не би трябвало да слушаме и четем за нищо друго! – споделя момичето. Но никой не говори за това. Ако изгорелите газове са толкова вредни, че да застрашават нашето съществуване, как можем да продължаваме да живеем, както преди? Защо няма закон срещу това? Защо не е незаконно? Не разбирам това! Защото, ако излъчването на вредни емисии трябва да спре, то действително трябва да спре. Няма друг вариант!“

 

Тези въпроси си задава Грета, но няма кой да ѝ даде отговор. Защото той би бил риторичен. Градски автобуси с нулеви емисии съществуват отдавна, даже и у нас. Защо и леките автомобили не работят на този принцип? Електромобилът и хибридният автомобил не са сензация или технологии от бъдещето. Още първите автомобили през 19-ти век работят с електричество, преди появата на двигателите с вътрешно горене и влизането в масова употреба на нефта и бензина. Преди 40 години българин измисли гориво от вода, което не замърсява природата и щеше да обезсмисли петрола.

снимка: Прага, Чехия / 15-ти март, 2019 г.

снимка: Greta Thunberg and Dr. Jane Goodall / FB

Защо медиите започнаха да коментират огромния остров от пластмаса в Тихия океан, чак когато площта му се изравни с тази на Франция? Нима никой не знаеше до този момент? Защо ЕС ще забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба чак през 2021 година, а не го е направил досега?

 

За да може бизнесът да процъфтява. Петролните компании и всички, които търгуват с нефт, производителите и търговците на пластмасови изделия, електрически крушки за кратка употреба (след като още първата крушка е създадена с вечен живот) и т.н. нямат полза от природосъобразния начин на живот. За тях всичко е бизнес, човешкият живот също. И колкото по-кратък е срока за употреба на даден продукт, толкова повече се развива бизнеса. Правителствата премълчават научните факти. Медиите нямат достъп до информация, а ако я имат, ни я спестяват, защото и те са част от световната престъпна политика. Но това, което вече знаем, е достатъчно, за да предприемем необходимите мерки за прекратяване на разрушителните действия от производството и начина си на живот.

 

Швейцария намери лесен начин да се справи със замърсяването, въвеждайки закон с високи санкции, които задължава разделното събиране на отпадъците и рециклирането на всичко, което подлежи на преработка. Дори пакетче чай се разделя на съставните му части – картон, чаени листенца, кламер и т.н., като всеки един елемент попада в различен контейнер. В резултат на това страната рециклира всеки ден: 70% от използваната хартия, 60% от всички продадени батерии, 90% от стъклените бутилки, 71% от пластмасовите бутилки и още – моторни масла, лекарства с изтекъл срок на годност, домакински материали, порцелан и др. Глобата при неизпълнение е 10 хиляди долара.

 

На 11 години Греда Тунберг изпада в депресия, заради нихилизма на човечеството относно глобалните проблеми на света. Спира да говори, да се храни и скоро е диагностицирана със синдром на Аспергер, обсесивно-компулсивно разтройство и селективен мутизъм. Грета говори само когато е необходимо според нея, т.е. когато темата е за опазването на околната среда и борбата с климатичните промени.

Защо ние мълчим? След като едно 16-годишно момиче е способно да направи толкова много за света, и всеки един от нас в частност, представете си какво можем ние, ако приемем каузата лично!

Може би е време и ние да излезем на улицата и да протестираме? Може би е време да се противопоставим на пагубната политика, която се води в световен мащаб? Може би е време да спрем да купуваме пластмасови изделия, да хабим напразно хартия, а вместо това да засадим дърво и да събираме отпадъците си разделно?

Една птичка пролет не прави, но промяната винаги идва от обикновения човек с ежедневните му, уж незначителни, действия. И тъкмо към действия приканва нас и света Грета Тунберг в своята реч. Защото в природата всичко е движение, въпросът е в каква посока се движим.

още за четене

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за „Часът на Земята“ в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва „Международният ден на гората“.

С България в сърцето

С България в сърцето

Някои може да не приемат факта, че момиче се преобразява като кукер (предвид обичая от миналото). За тези, които обичат традициите, може би е приятно и се връщат назад във времето.

Pin It on Pinterest

Share This