В китайската природна философия петте елемента са Вода, Огън, Метал, Земя и Дърво. Всеки от тях има определени свойства и за по-точно обяснение можем да направим превод на „петте елемента“ като „пет движещи сили“. 

Съществуват два основни цикъла на взаимодействие между тях.

  • Цикъл на пораждане – Дървото поражда Огън, Огънят поражда Земя, Земя – Метал, Метал – Вода, Вода – Дърво.

  • Цикъл на унищожение, който е отрицателното взаимодействие на елементите. Водата изгася Огъня, който топи и разрушава Метала, Метала сече Дървото, Дървото изтощава Земята, а Земята попива Водата.

Ако имаме два несъвместими елемента можем да намалим тяхната несъвместимост с елемент, който е съвместим и с двата.

Въпреки, че теорията на петте елемента е древна и сложна, можете лесно да разберете основата на динамичността, ако просто погледнете как тези елементи са представени в природата и как си взаимодействат.

Всички ние принадлежим към един от петте елемента и определянето е според годината на раждане.

Ако годината на раждане завършва на:

0 – 1 – Метал

2 – 3 – Вода

4 – 5 – Дърво

6 – 7 – Огън

8 – 9 – Земя

Въз основа на двата цикъла на взаимодействие, ние се чувстваме в хармония с някой хора, а с други просто не можем да комуникираме. Когато знаете кой е вашият елемент и с малко Фън Шуй знания, ще можете да балансирате вътрешната си енергия, ще имате информация как да живеете в хармония с хората около вас и постигнете благоприятна атмосфера в дома си.

Вода – като елемент водата се отнася към Ин – женското начало. Това е много мощен елемент, който може много трудно да се „опитоми“. Той е като стихия, която повлича и отмива всичко по пътя си, но също дава живот, като подхранва всички живи същества и ако е в баланс носи богатство и просперитет. За да работи в наша полза, тя трябва да се движи или пада и най-вече да се поддържа чиста. Застоялата вода не носи нищо хубаво. Хората, които са родени под влиянието на елемента вода, притежават чистотата и флуидността на река, която определя тяхната сила и тих чар. Те са силни, борбени, интуитивни и дипломатични.

Цветът на Водата е черен и тъмно син, а посоката север.

Символи на Водата са фонтаните, аквариумите, огледалата и стъклата.

Положителна комбинация – Вода и Метал.

Отрицателна комбинация – Вода и Земя.

Дърво – този елемент представлява креативност, творчество и раждане. Превишаването носи нервност, упорство и липса на гъвкавост.

Хората, родени под влиянието на Дърво, имат творчески подход, бистър ум, честолюбие, обидчивост, оптимизъм, имат нужда от приключения, обичат материалните блага и комфорта, но са със склонност към агресия.

Цвят – зелен и кафяв, а посоката е изток и югоизток.

Символ на Дървото са живи цветя, дървета, дървени фигури, мебели от дърво.

Положителна комбинация – Дърво и Вода.

Отрицателна комбинация – Дърво и Метал.

Метал – много силен и мощен елемент, който символизира живота на енергията и интелигентността, силата на небесата, успех и бизнес.

Всеки, който е роден под знака на този елемент може да стимулира интелектуалните способности на мозъка си и успява да се съсредоточи в собствените си мисли, притежава сила на личността, независимост, добра концентрация, несигурност, липса на самоувереност, потребност от топли отношения. Склонността към меланхолия и печал винаги ги кара да си търсят тихо местенце, където да се скрият от материалните проблеми. Големи мечтатели, но винаги бавни като костенурка и никакви успехи не могат да ги накарат да действат по-бързо. Ако престанат да избягват отговорността и вземат по-често инициатива, ще успеят в много начинания.

Цвят – сив, сребърен, бял, а посоката е запад и северозапад.

Положителна комбинация – Метал и Земя.

Отрицателна комбинация – Метал и Огън.

Земя – силна, много грижовна и позитивна женска енергия. Ненапразно казваме – Майката Земя – тя дава и поддържа живота, защитава, пази и лекува, всичко, което една добра майка прави. Символизира подкрепа, стабилност и увереност в себе си, надеждност, търпение и честност. Използва се за укрепване на волята и семейното щастие.

Всеки, който принадлежи към този елемент има желание за перфекционизъм и желание да помогне на всеки, но прекаленото внимание към другите ги поставя в позиция на недовършени дела, което ги кара да чувстват вина и неизпълнен дълг. Те никога нямат време за себе си и е необходимо да се научат да казват „не“ понякога. Честността и постоянната необходимост от хармония ги подлага на неувереност.

Цвят – жълт, а посока – югозапад, североизток.

Положителна комбинация – Земя и Огън.

Отрицателна комбинация – Земя и Дърво.

Огън – мощен и силен елемент, който символизира и носи активност, ентусиазъм и енергия, а също така увеличава жизнените и лидерски умения. Много топъл елемент, който би трябвало да се използва с мярка, тъй като твърде много от него може да унищожи всичко около себе си.

Хората, които са родени под влиянието на този елемент са с много голяма енергия, творчески настроени, много отговорни и имат усещането за сила и смелост. Това е елемента, който може да бъде лидер във всяко едно начинание, но страшното е когато се изгуби баланс и това води до раздразнителност, гняв и агресия или емоционална студенина и униние.

Цвят – червен, розов, лилав и посока – юг.

Положителна комбинация – Огън и Дърво.

Отрицателна комбинация – Огън и Вода.

Символи – картини с изображение на изгрев или залез, камина, свещи.

Pin It on Pinterest

Share This