Всеки вегетарианец, който обича да пътува, но държи на принципите си, задължително се е сблъсквал с проблема „вегетарианска храна по време на път“. На пръв поглед това не изглежда като сериозно предизвикателство, но често се оказва точно такова. В повечето ресторанти готвачите се стараят да впечатлят клиентите си с нещо нетрадиционно, включващо в едно ястие различни, често дори несъвместими хранителни продукти, което е голямо предизвикателство за един вегетарианец или веган.

 

Аз лично съм се сблъсквала десетки пъти с неприятности, заради непоносимостта си към лактоза. Което значи, не че храната ми не трябва да съдържа нищо млечно, освен ако не е специално създадено без лактоза, а такива млека и сирена в ресторантите не предлагат. Вегетарианското меню при мен не винаги е вариант, но за щастие, в света отварят врати все повече вегетариански и веган-френдли ресторанти. И не само – цели градове променят политиката си на хранене, за да приветстват изчистената от животински продукти кухня. Веднага ви отвеждам в 10 града, в които ще се чувствате сигурни като вегетарианци и със сигурност няма да останете гладни или да измените на природата си.

 

 

1. Палитана, Индия

 

Да започнем с „тежката категория“. Палитана е първият град в света, който забрани със закон от правителството клането на животни. Забраната е в сила от 2014 г. и възниква вследствие на масовите протести, в които 200 монаси изповядващи джайнизъм обявиха гладна стачка, за да покажат на правителството, че биха предпочели собствената си смърт, отколкото смъртта на милиони животни.

 

Джайнизъм изповядва идеята, че животните и растенията също са живи същества и имат душа, затова налага строга вегетарианска диета. В същността на религията е грижата за благополучието на всяко живо същество на планетата и за здравето на самата земя. В Индия между 4 и 5 милиона души изповядват джайнизъм, което прави налагането на подобен закон, неминуемо.

 

В Палитана не се консумира никакво месо, но млечните продукти се продават свободно. Други градове в Индия също се отказаха от месото, такива са Пушкар и Харидвар.

 

2. Торино, Италия

 

Вече извън религиозните причини, в Италия цели градове също се отказват от месото, само че по здравословни и екологични причини. Кметът на Торино Чиара Апендино, в предизборната си кампания през 2016 г., обещава да превърне вегетарианството в приоритет на града. Според нея, животът без месо и млечни продукти е основа за опазването на околната среда, както и за здравето на животните. Планът ѝ включва образователни програми в училищата, чрез които да се изгради хуманно отношение у децата към природата и храненето.

 

Още същата година в града се отварят над 30 магазини и ресторанти, в които се предлага изцяло веган или вегетарианска храна. Имайки предвид размерите на Торино, броят на заведенията е впечатляващ. Сега човек без проблем може да се натъкне на вегетарианска кухня, по която и уличка да поеме.

 

Торино винаги е бил известен със своята алпийска бира и страхотното си телешко, говеждо или пилешко месо. Свикналия с тази отминала вече слава на града турист, може много да се изненада от промяната.

 

 

3. Лондон, Англия

 

Лондон е истински рекордьор на 2019 година по отношение на вегетариански ресторанти. Той притежава 125 напълно вегански заведения в радиус от 5 мили в града и 152 в общността. Според „Обществото на вегетарианците“ („The vegan society“), през 2018 г. вегетарианците във Великобритания наброявали 600 хиляди, което е 1,16% от британското население. Веганството продължава да се развива в града и почти на всеки ъгъл ще попаднете на веган кафенета, сергии, барове, пицарии, ресторанти, както и на първия магазин за веганско сирене във Великобритания – „La Fauxmagerie“.

снимка: @lafauxmagerie

 4. Берлин

 

Да, правилно прочетохте! За всички, които свързват Германия с пикантните вурстчета и бирата, трябва да кажа, че страната далеч не се ограничава само с това. Берлин успешно се развива като една от топ дестинациите за вегетарианска кухня. Броят на веганските ресторанти, в радиус от пет мили, в Берлин нарасна до изумителните 62, а табелата „веган“ е видима на почти всяка улица. Можете дори да опитате вегетариански кебап, бургери, пици, както и супер здравословни ястия от сурови питки в „Manafood“.

 

Ако търсите стилна вечеря в Берлин, „AtayaCaffе“ е веган ресторантът с най-висок рейтинг в града. Плюс е африканското и италианско влияние в интериора и в кухнята, което се усеща, както и прекрасната слънчева тераса. Менюто включва африканска супа, пресни ньоки и равиоли, богато и кремообразно тирамису и органично италианско кафе.

 

 

5. Варшава, Полша

 

За миналата година вегетарианските ресторанти във Варшава наброяват 50, в радиус от 5 мили. Прочутият вегански бургер „Krowarzywa“ вече може да бъде опитан в 5 ресторанта, а т.нар. „Beyond burger“, направен от растителен протеин и не съдържащ соя и глутен, бързо набира популярност. В града има и два вегански суши ресторанта – „Edamame“ и „Youmiko Vegan Sushi“, кафенета и ресторанти, предлагащи средиземноморска фюжън храна. В „Lokal Dela Krem“ пък предлагат невероятни веган торти, пайове и други сладкиши за любители на сладките изкушения. В града има дори салон за веган маникюр.

снимка: @krowarzywa

#бюлетин

#да попътуваме по света

Проект на човешката мисъл или на Божията промисъл – три архитектурни шедьовъра устояли на времето

Проект на човешката мисъл или на Божията промисъл – три архитектурни шедьовъра устояли на времето

Неведнъж сме се учудвали на изключителните архитектурни постижения на хората от миналото. Неведнъж сме се питали как е възможно преди стотици хиляди години човечеството да е имало такива дълбоки познания в сферата на математиката, инженерните науки и строителството,...

 

6. Банкок, Тайланд

 

Тайланд, или „страната на усмивките“, ще зарадва и всеки вегетарианец с отличната си кухня. Веганството в Банкок е лесно, като че ли това е родината на този начин на хранене. Тропическите плодове из щандовете и свежите зеленчуци на пазарите са в изобилие в този град, а заради будизма, повечето ресторанти предлагат множество вегански ястия в менюто си. Тъй като традиционната тайландска кухня е съставена предимно от зеленчуци, не би било проблем да се нахраните идеално и в обикновен ресторант, но ако посетите такъв, не забравяйте да предупредите сервитьора, че не желаете рибен сос. Той е често срещана съставка в тайландската кухня.

 

Едно от най-добрите веган предложения за хранене в града е „Nourish Cafe“. Това заведение е свързано със салон за бойни изкуства и любителите на тези спортове често хапват там след тренировка. В мола „Mercury Ville“ пък можете да опитате от най-добрите веган сладкарски изделия и сладоледи.

 

 

7. Прага, Чехия 

 

С население 1,26 милиона души, Прага влиза в топ пет на най-веганските ресторанти на глава от населението в света. Едно вегетарианско заведение обаче заслужава малко по-специално внимание. Това е „Bistro Střecha“ или „Покривът“. Освен че предлага вкусна и евтина веганска храна, предимно от традиционната чешка кухня, бистрото оперира и като социално предприятие, предлагайки заетост и прилични заплати на бездомни хора и такива, които са в период след изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“. Заведението работи от 2017 г. и предлага, както студени, така и топли веган ястия, кафе, алкохолни и безалкохолни напитки, както и великолепни десерти.

 

снимка: @bistro_strecha

8. Тел Авив, Израел

 

Оказва се, че Израел е с най-висок процент на вегетарианци в световен мащаб, приблизително 5 до 8 процента от цялото население или 400 000 души, а броят им непрестанно се увеличава. Това прави страната идеално туристическо място за вегетарианци и вегани. Цели 36 (а може би и повече) изцяло вегетариански ресторанта се намират в Тел Авив, предлагайки израелска, средиземноморска, арабска и европейска кухня. Първото веган кафе „Анастасия“ предлага основни ястия и сурови десерти, популярни вече в цял свят. Освен това, градът е известен с неустоимите си прясно изцедени сокове, които можете да забележите почти на всяка улица.

 

 

9. Торонто, Канада

 

Канада е страна, която определено държи на здравословното хранене и благосъстоянието на жителите си. В Торонто, например, можете да намерите веган пилешки вафли, веган пица и дори веган понички. В заведението „Rawlicious“ се предлагат сурови, органични вегански ястия, при които дори подложката е органична. Торонто е и дом на най-големия вегетариански фестивал в Северна Америка „Veg Food Fest“, който се провежда ежегодно.

 

10. Палма де Майорка, Испания

 

Палма де Майорка печели първенството за най-вегетариански град в Испания. На острова има дори вегетариански хотели, а най-старият вегетариански ресторант е открит през 1978 г. Предлага се и храна „take away“, за тези, които бързат, с опция за биоразградими контейнери и кутии, което е страхотна политика за запазване на околната среда чиста, а здравето на хората – отлично.

 

Това бяха десетте топ дестинации за щастливо вегетарианско пътуване. Надявам се, че вече сте избрали коя да бъде следващата дестинация в списъка ви за 2020 г.

още за четене

По случай Мечкинден (Андреевден) WWF разказва историята на мечока Живко

По случай Мечкинден (Андреевден) WWF разказва историята на мечока Живко

Спасен от потенциална саморазправа, Живко се радва на новия си дом   Спасителният отряд на WWF проведе успешна акция по преместването на мечка, определена като проблемна. Това е вторият път в историята на България, в който се състои подобна операция с цел...

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“. От 21-ви до 23-ти юни в зала „Славейков“ на Френския институт в България Специалистите изказват противоречиви мнения за събитията от...

Ритуали и поверия през То̀доровата седмица

Ритуали и поверия през То̀доровата седмица

Ритуали и поверия през То̀доровата седмица. Заветът на старите българи за възстановяване баланса на силите между земния и отвъдния свят.снимка: Michael AnfangСТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥Заветът на старите българи за възстановяване баланса на силите между земния и...

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

Български къщи и хотели от приказките

Български къщи и хотели от приказките

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. България е известна по света, освен с красивата си природа и вкусна традиционна кухня, също и с интересната възрожденска архитектура,...

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен фотограф: Тина Бояджиева Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен, защото политическата...

Печено с картофи (веган)

Печено с картофи (веган)

Печено с глава от целина.    Рецептата, която предлагам днес е магическа и ни кара да се замислим колко невероятни са зеленчуците, когато се готвят с любов. Това печено от целина може да бъде поднесено за обяд в неделя, на мястото на печеното месо. Едрите глави от...

Pin It on Pinterest

Share This