Всеки вегетарианец, който обича да пътува, но държи на принципите си, задължително се е сблъсквал с проблема „вегетарианска храна по време на път“. На пръв поглед това не изглежда като сериозно предизвикателство, но често се оказва точно такова. В повечето ресторанти готвачите се стараят да впечатлят клиентите си с нещо нетрадиционно, включващо в едно ястие различни, често дори несъвместими хранителни продукти, което е голямо предизвикателство за един вегетарианец или веган.

 

Аз лично съм се сблъсквала десетки пъти с неприятности, заради непоносимостта си към лактоза. Което значи, не че храната ми не трябва да съдържа нищо млечно, освен ако не е специално създадено без лактоза, а такива млека и сирена в ресторантите не предлагат. Вегетарианското меню при мен не винаги е вариант, но за щастие, в света отварят врати все повече вегетариански и веган-френдли ресторанти. И не само – цели градове променят политиката си на хранене, за да приветстват изчистената от животински продукти кухня. Веднага ви отвеждам в 10 града, в които ще се чувствате сигурни като вегетарианци и със сигурност няма да останете гладни или да измените на природата си.

 

 

1. Палитана, Индия

 

Да започнем с „тежката категория“. Палитана е първият град в света, който забрани със закон от правителството клането на животни. Забраната е в сила от 2014 г. и възниква вследствие на масовите протести, в които 200 монаси изповядващи джайнизъм обявиха гладна стачка, за да покажат на правителството, че биха предпочели собствената си смърт, отколкото смъртта на милиони животни.

 

Джайнизъм изповядва идеята, че животните и растенията също са живи същества и имат душа, затова налага строга вегетарианска диета. В същността на религията е грижата за благополучието на всяко живо същество на планетата и за здравето на самата земя. В Индия между 4 и 5 милиона души изповядват джайнизъм, което прави налагането на подобен закон, неминуемо.

 

В Палитана не се консумира никакво месо, но млечните продукти се продават свободно. Други градове в Индия също се отказаха от месото, такива са Пушкар и Харидвар.

 

2. Торино, Италия

 

Вече извън религиозните причини, в Италия цели градове също се отказват от месото, само че по здравословни и екологични причини. Кметът на Торино Чиара Апендино, в предизборната си кампания през 2016 г., обещава да превърне вегетарианството в приоритет на града. Според нея, животът без месо и млечни продукти е основа за опазването на околната среда, както и за здравето на животните. Планът ѝ включва образователни програми в училищата, чрез които да се изгради хуманно отношение у децата към природата и храненето.

 

Още същата година в града се отварят над 30 магазини и ресторанти, в които се предлага изцяло веган или вегетарианска храна. Имайки предвид размерите на Торино, броят на заведенията е впечатляващ. Сега човек без проблем може да се натъкне на вегетарианска кухня, по която и уличка да поеме.

 

Торино винаги е бил известен със своята алпийска бира и страхотното си телешко, говеждо или пилешко месо. Свикналия с тази отминала вече слава на града турист, може много да се изненада от промяната.

 

 

3. Лондон, Англия

 

Лондон е истински рекордьор на 2019 година по отношение на вегетариански ресторанти. Той притежава 125 напълно вегански заведения в радиус от 5 мили в града и 152 в общността. Според „Обществото на вегетарианците“ („The vegan society“), през 2018 г. вегетарианците във Великобритания наброявали 600 хиляди, което е 1,16% от британското население. Веганството продължава да се развива в града и почти на всеки ъгъл ще попаднете на веган кафенета, сергии, барове, пицарии, ресторанти, както и на първия магазин за веганско сирене във Великобритания – „La Fauxmagerie“.

снимка: @lafauxmagerie

 4. Берлин

 

Да, правилно прочетохте! За всички, които свързват Германия с пикантните вурстчета и бирата, трябва да кажа, че страната далеч не се ограничава само с това. Берлин успешно се развива като една от топ дестинациите за вегетарианска кухня. Броят на веганските ресторанти, в радиус от пет мили, в Берлин нарасна до изумителните 62, а табелата „веган“ е видима на почти всяка улица. Можете дори да опитате вегетариански кебап, бургери, пици, както и супер здравословни ястия от сурови питки в „Manafood“.

 

Ако търсите стилна вечеря в Берлин, „AtayaCaffе“ е веган ресторантът с най-висок рейтинг в града. Плюс е африканското и италианско влияние в интериора и в кухнята, което се усеща, както и прекрасната слънчева тераса. Менюто включва африканска супа, пресни ньоки и равиоли, богато и кремообразно тирамису и органично италианско кафе.

 

 

5. Варшава, Полша

 

За миналата година вегетарианските ресторанти във Варшава наброяват 50, в радиус от 5 мили. Прочутият вегански бургер „Krowarzywa“ вече може да бъде опитан в 5 ресторанта, а т.нар. „Beyond burger“, направен от растителен протеин и не съдържащ соя и глутен, бързо набира популярност. В града има и два вегански суши ресторанта – „Edamame“ и „Youmiko Vegan Sushi“, кафенета и ресторанти, предлагащи средиземноморска фюжън храна. В „Lokal Dela Krem“ пък предлагат невероятни веган торти, пайове и други сладкиши за любители на сладките изкушения. В града има дори салон за веган маникюр.

снимка: @krowarzywa

#бюлетин

#да попътуваме по света

 

6. Банкок, Тайланд

 

Тайланд, или „страната на усмивките“, ще зарадва и всеки вегетарианец с отличната си кухня. Веганството в Банкок е лесно, като че ли това е родината на този начин на хранене. Тропическите плодове из щандовете и свежите зеленчуци на пазарите са в изобилие в този град, а заради будизма, повечето ресторанти предлагат множество вегански ястия в менюто си. Тъй като традиционната тайландска кухня е съставена предимно от зеленчуци, не би било проблем да се нахраните идеално и в обикновен ресторант, но ако посетите такъв, не забравяйте да предупредите сервитьора, че не желаете рибен сос. Той е често срещана съставка в тайландската кухня.

 

Едно от най-добрите веган предложения за хранене в града е „Nourish Cafe“. Това заведение е свързано със салон за бойни изкуства и любителите на тези спортове често хапват там след тренировка. В мола „Mercury Ville“ пък можете да опитате от най-добрите веган сладкарски изделия и сладоледи.

 

 

7. Прага, Чехия 

 

С население 1,26 милиона души, Прага влиза в топ пет на най-веганските ресторанти на глава от населението в света. Едно вегетарианско заведение обаче заслужава малко по-специално внимание. Това е „Bistro Střecha“ или „Покривът“. Освен че предлага вкусна и евтина веганска храна, предимно от традиционната чешка кухня, бистрото оперира и като социално предприятие, предлагайки заетост и прилични заплати на бездомни хора и такива, които са в период след изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“. Заведението работи от 2017 г. и предлага, както студени, така и топли веган ястия, кафе, алкохолни и безалкохолни напитки, както и великолепни десерти.

 

снимка: @bistro_strecha

8. Тел Авив, Израел

 

Оказва се, че Израел е с най-висок процент на вегетарианци в световен мащаб, приблизително 5 до 8 процента от цялото население или 400 000 души, а броят им непрестанно се увеличава. Това прави страната идеално туристическо място за вегетарианци и вегани. Цели 36 (а може би и повече) изцяло вегетариански ресторанта се намират в Тел Авив, предлагайки израелска, средиземноморска, арабска и европейска кухня. Първото веган кафе „Анастасия“ предлага основни ястия и сурови десерти, популярни вече в цял свят. Освен това, градът е известен с неустоимите си прясно изцедени сокове, които можете да забележите почти на всяка улица.

 

 

9. Торонто, Канада

 

Канада е страна, която определено държи на здравословното хранене и благосъстоянието на жителите си. В Торонто, например, можете да намерите веган пилешки вафли, веган пица и дори веган понички. В заведението „Rawlicious“ се предлагат сурови, органични вегански ястия, при които дори подложката е органична. Торонто е и дом на най-големия вегетариански фестивал в Северна Америка „Veg Food Fest“, който се провежда ежегодно.

 

10. Палма де Майорка, Испания

 

Палма де Майорка печели първенството за най-вегетариански град в Испания. На острова има дори вегетариански хотели, а най-старият вегетариански ресторант е открит през 1978 г. Предлага се и храна „take away“, за тези, които бързат, с опция за биоразградими контейнери и кутии, което е страхотна политика за запазване на околната среда чиста, а здравето на хората – отлично.

 

Това бяха десетте топ дестинации за щастливо вегетарианско пътуване. Надявам се, че вече сте избрали коя да бъде следващата дестинация в списъка ви за 2020 г.

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“. От 21-ви до 23-ти юни в зала „Славейков“ на Френския институт в България Специалистите изказват противоречиви мнения за събитията от...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен фотограф: Тина Бояджиева Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен, защото политическата...

Печено с картофи (веган)

Печено с картофи (веган)

Печено с глава от целина.    Рецептата, която предлагам днес е магическа и ни кара да се замислим колко невероятни са зеленчуците, когато се готвят с любов. Това печено от целина може да бъде поднесено за обяд в неделя, на мястото на печеното месо. Едрите глави от...

Pin It on Pinterest

Share This