Изложбата „ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ“ на оператора на „Източни пиеси“ и „Островът“ ще остане в галерията от 8-ми до 23-ти ноември.

 

Българският оператор и фотограф Юлиан Атанасов ще представи първата си самостоятелна изложба „Лео и горските духове“ в КО-ОП от 8-ми до 23-ти ноември. Експозицията ще включва 20 фотографии на хора и места от България, Германия, Италия, Хърватия и Иран. Куратор на изложбата е швейцарката Катарина Рипщайн.

 

Юлиан е оператор и често създава фотографските си произведения в периферията на снимачната площадка, в почивката или в края на деня, но фотографиите му не са част от конкретен кино епизод. Юлиан снима и далеч от филмовата действителност, когато пътува или е със семейството си. Творбите му се открояват от съвременния поток на изображения чрез съзнателно забавен начин на работа. Снимките не са инсценирани, нито откраднати, така че е трудно да ги причислим към обичайните категории репортажна, документална или сценична фотография. Образите, уловени в един колкото спонтанен, толкова и конкретно изчакван момент, разкриват ментални, асоциативни пространства. Провинциални и градски пейзажи служат като метафори за копнеж, меланхолия и фаталност.

#бюлетин

#изкуство

Всички произведения в изложбата „ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ“ са постигнати чрез метода на класическата аналогова фотография – заснемане, проявяване и копиране. За Юлиан бавният процес и непредсказуемостта на аналоговата фотография са избор и предизвикателство, но и възможност. Несъвършенството на светлочувствителната емулсия и случайността са неделима част от особената естетика, присъща само на аналоговата фотография. Серията „ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ“ отбелязва тихото и благородното съществуване на филмовия негатив. Също може да се разбира и като апел към духовете на изчезващата технология.

 

Юлиан Атанасов живее и работи в Берлин и София. Заснети от него игрални филми са представени на фестивалите в Кан, Токио, Берлин, Локарно, Сънданс. Познат е на широката аудитория като оператор на филмите „Източни пиеси“ и „Островът“, където работи с Камен Калев, „3/4“ с реж. Илиян Метев и „Ялда“ от 2019 г. с реж. Масуд Бакши.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This