Захар! Тази толкова „сладка“ дума! Кой не обича захарта? Накарай малко дете да избере между захарта и зеленчуците например и не се учудвай от избора. Живеем в свят на полуфабрикати и сякаш тялото ни е свикнало с това. Малко хора знаят произхода на думата „захар“. Тя произхожда от санскритското „шаркара“, което означава „материал във форма на гранули“. И докато някой хора са в постоянния спор – „Дали въглехидратите са добри или лоши?“, „От това пълнее ли се?“, сякаш не осъзнаваме, че вече почти всички продукти са наблъскани със захар. От любимите бонбони на децата, та чак до „натуралните“ сокове. Захарта е новият хероин!!!

И хероинът също бил създаден с благородна цел, през 1897 г. от фармацевтичната компания „Bayer“, за заместител на морфина. И двете те убиват бавно. Но не това е най-лошото. Живеем в свят заобиколен от микроби и бактерии. Едни от тях са добри, други са „двойни агенти“, чакащи удобен случай да ни превземат.

В книгата на Ан Борох – „Излекувай множествената склероза“, авторката набляга именно на това, че наред с отровите и тежките метали влизащи ежедневно в контакт с организма ни (както и млечните храни причиняващи атеросклероза), една друга отрова е отговорна за свръхрастежа на бактерията Кандида. Тя е „съжителстващ организъм“ – наличен във всички човешки същества от раждането им, той е идеално позициониран да се възползва незабавно от всяка слабост или болест. Разрастването на кандидата се усилва от хранене с рафинирана захар, рафинирани въглехидрати, млечни продукти, алкохол и полуготова храна, както и от стреса. Но при автоимунните заболявания нещата се обръщат. Кандида атакува имунната система, разпознавайки я като „враг“.

Изследвания направени върху влиянието на кандидата в тялото е доказало, че най-разпространените болести, като СПИН, диабет тип 1 и 2, както и множествена склероза, се срещат по-често в топлите страни и тези с умерен климат, отколкото на другите места. И има защо – в повечето топли страни се консумират повече зеленчуци и плодове съдържащи захар, превръщаща се във фруктоза и подхранваща бактерията. При здравите хора всичко е наред, но при болните нещата не стоят по този начин. Колкото повече захар приема човек, толкова повече се засилва желанието му за сладко. И се влиза в порочен кръг.

Страна като Великобритания вече направи първата крачка. Още по времето на премиера Дейвид Камерън, известният английски готвач Джейми Оливър поведе кампания пред британското правителство да бъде наложен данък върху безалкохолните газирани напитки. Миналата година – 2017 г. и канцлерът Филип Хамънд, по време на бюджетното изслушване, също повдигна този въпрос.

А както изглежда Южна Африка, както и повечето държави по света вече са влезли в този порочен кръг. Страната е осмият най-голям потребител на захар в световен мащаб, с годишна консумация на глава от населението – 36 кг. Докладите за консумацията на захар се определят по точна и строга статистика. Тя посочва колко захар има дадена страна за година, после се добавя новата захар, която е произведена, плюс внесената захар. От това количество се изважда изнесената захар и останалата във фабриките, и се определя колко е „вътрешното потребление“. Въпреки това статистиката не е много точна, а по-скоро дава ориентировъчен модел. Това е така, защото например в графата „останалата част на света“ като консуматори на захар накуп са вкарани данните на всички страни от Европейския съюз, а не са разгледани като отделни държави.

Затова Южна Африка реши да се присъедини към малкото на брой засега държави, които налагат един нов данък – данък върху напитките. Данъкът включва допълнителна такса (от 2,29 цента на грам захар), за всяка подсладена напитка, енергийна напитка, витаминна напитка, подсладени чайове. Една от камарите на африканския парламент е одобрила новата такса, която е нарекла „такса за насърчаване на здравето“. Очакванията са и другата камара да предприеме действия за приемане на закона и остава само да бъде одобрена и от президента. Най-рано се очаква през април 2018 г. да влезе в сила, но това може да създаде проблеми в региона.

Според здравните експерти Карен Хофман и Авив Тугендафт, страната разбира здравните последици от продуктите с прекалено високо съдържание на захар и че те нямат голяма полза за потребителите, особено когато говорим за малките деца. Те само потвърждават това, което вече отдавна се знае, а именно, че в 21 век вече сме изправени пред пандемия от диабет тип 2, който най-често е причинен от затлъстяването. Да не говорим за сърдечносъдовите заболявания и рака. Ако допреди няколко години почти не се говореше за диабет тип 2, то сега вече това не е така. Неслучайно е наричан „диабетът на младите хора“.

Проблемът за Южна Африка е огромен. Здравеопазването се задъхва от здравословните проблеми в обществото. В болниците постоянно има нови случаи, като според някой доклади говорим средно за 25000 нови случая на хипертония, и около 10000 хора с новооткрит диабет. Но доколко това е реално не се знае, защото има много случаи, за които не се знае. Целта е да се ограничат тези заболявания, като от своя страна това ще окаже благоприятно влияние върху натоварената здравна система и ще се намалят разходите в тази сфера. Освен това ще се намалят продължителните отсъствия на болните от работа, като това ще увеличи производителността и ще има благоприятен икономически растеж.

Вече неоспоримо е доказано прякото влияние на затлъстяването върху икономиката на страната. Правителството се надява, че данъкът върху вредните напитки ще накара хората да осмислят проблема и да направят правилния избор. Пример за това е Мексико, където, след като бил въведен „захарния“ данък, консумацията на сода намаляла между 7% и 10%, но за сметка на увеличеното потребление на вода.

И на последно място, но също толкова важно е, че Южна Африка справяйки се с хроничните незаразни болести, може да използва спестените пари на данъкоплатците за решаване на по-належащи въпроси в обществото. Страната е постигнала забележителен напредък по отношение на продължителността на живота до цели 62,5 години, след като през 2003 г. възрастта е била само 52,1 години, заради пандемията от СПИН. Бразилия е чудесен пример за ефекта на закона, след като там също въвели този данък върху захарните напитки. Първоначалната идея е била за 20% данък за захарта, но в крайна сметка само 11% са гласувани като ставка. Важно е желанието. Вижда се, че този закон е едно добро начало. Сега тепърва ще се прецени ползата от такъв закон за икономиката и населението.

Разбира се законът среща и съпротива. И няма да се изненадате, че именно производителите са против това. Те целят печалба и няма защо да ги виним. Африка е голям континент с неизчерпаем потенциал. Законът застрашава един огромен пазар – Южна Африка и Субсахарска Африка (намираща се на юг от Сахара, тропическа Африка). Данъкът ще се определя спрямо количеството на захар в продуктите, като се очаква така бъдат накарани производителите постепенно да намаляват количеството захар, което влагат в продуктите си или да търсят начин да предложат здравословни и алтернативни продукти на вече наложените марки.

Има опити да се спекулира с този данък, защото според противниците му се набляга само и единствено на захарта. Но това е едва първата крачка към дългия път, който „захарния данък“ ще измине и постепенно ще еволюира, като включи в себе си допълнителни „вратички“ за справяне със „сладкия“ проблем. Трябва да има ясни и точни механизми за насърчаване на здравето, като посочване на етикета за грамажа на захарта и на колко чаени лъжички се равнява. Всичко това да бъде изписано четливо и с големи букви, за да знаят потребителите колко точно захар консумират. Друга мярка е да се намали рекламирането на захарни напитки в най-гледаното телевизионно време, особено когато зрителите са деца, защото те са едни от най-активните консуматори на тези продукти.

Таблица съставена от Министерството на здравеопазването, Асоциацията по диетология в Южна Африка (ADSA), Хранителното общество на Южна Африка (NSSA), Съветът за потребителските стоки на Южна Африка (CGCSA) и раковата асоциация на Южна Африка (CANSA).

Вид на подсладената напиткаСредно количество захар в

g / 500 ml

Брой чаена лъжици на 500 ml
Захарни газирани напитки58.8 gРавнява се на 15 ч.л
Енергийни напитки56 gРавнява се на 14 ч.л
Плодови сокове53.8 gРавнява се на 13 ч.л
Подсладители, ароматизирано мляко, млечно – плодови напитки41.8 gРавнява се на 10 ч.л
Подсладен студен чай37.8 gРавнява се на 9 ч.л
Спортни напитки27.1 gРавнява се на 7 ч.л
Подсладени, ароматизирани напитки, обогатени с вода24 gРавнява се на 6 ч.л
Вода0 g 

 

Pin It on Pinterest

Share This