От 4-ти до 7-ми септември в колоритното подбалканско градче Шипка отново ще се проведе „Шипка Фест“ – дни на изкуствата и занаятите. Домакин на събитието е Етнографски музей „Чирпанлиева къща“, който с радост се готви да посрещне майстори занаятчии, музиканти, артисти и любители на българските традиции и занаяти. Макар и в мини вариант, за поредна година шипченци и гостите на града ще се насладят на особено интересна програма.

 

Фестивалът ще стартира в петък следобед 4-ти септември с кукленото театрално представление „От кулата“ на „Малка Театрална Компания“ гр. Габрово, а за музикалната програма същата вечер ще се погрижат „Surbahar Live band“ с гост музикант Константин Кучев.

 

Следващите два дни, събота 5-ти и неделя 6-ти септември, над 15 занаятчии от цялата страна ще разтворят тезгяхите си в двора на музея, за да покажат своето майсторство с демонстрации на открито.

#бюлетин

#изкуство

Кирил Метрашков и Стефан Чаков, ще се съберат от различни краища на България в Шипка, за да покажат магията на огъня и традиционната изработка на ножове – един много характерен за града занаят. Софка Димитрова от град Шумен ще покаже един от най-старите занаяти свързани с традиционното облекло – тъкането на колани „на кори“. Майсторката вече десетилетия съхранява този застрашен от изчезване занаят и е вписана в националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища“. Бургаският майстор Станко Киров от с. Българово пък ще се постарае да ни плени с друг един занаят на изчезване – кошничарството.

 

На фестивала ще гостуват също Деси Владовска – майстор грънчар носител на голямата награда „Сребърна хлопка“ от майсторската надпревара по грънчарство от Международния панаир на традиционните занаяти 2019 г. в Етъра; Албена Ненкова – стъклопис, „Майстора и Маргарита“ – местни майстори на дърворезба и плъсти от с. Енина, както и шипченските майстори – Данчо Данчев и Петър Карагинев. Румен Милков, дърворезбар от гр. Мъглиж, също ще се включи за втора поредна година.

Всички занаятчии ще позволят на малки и големи да изпробват своите умения, по време на множество работилнички специално подготвени за фестивала, като тези на Девира и Нефизе Куюмджиева, които ще покажат на най-малките как се изработват гривнички от макраме и книгоразделители с канатица.

 

Освен богатата занаятчийска палитра, гостите на града ще могат да разгледат изложба „Калоферска дантела“ на Център за Калоферска Дантела гр. Калофер, подредена на втория етаж в „Чирпанлиевата къща“, както и да научат повече за Художествена галерия „Христо Песев“ и единствения по рода си в България „Музей на залесяването“.

 

В събота вечер, за музикалната програма ще се погрижат трио „Калина и Антон Гудов“, „Бас Народен“ и „Soulfia“, специални гости на фестивала, които ще направят своеобразен микс между автентичен български фолклор, етно ритми от различни краища на света и електронна музика.

 

В понеделник 7-ми септември, „Шипка Фест 2020“ ще закрие с работилнички по сапунджийство, кене и билкови мехлеми.

 

Фестивалът се организира от Народно Читалище „Светлина – 1861“ и Фондация „Отворен интелект – OPEN MIND“, с подкрепата на „Програма Еразъм+“ на ЕС. Той има за цел да оживи подбалканското градче, да покаже неговите скрити съкровища и да възроди автентичните български занаяти и фолклор. Фестивалът ще се проведе под знака на Нулев Отпадък, така че си носете канче, купичка и прибори, за да можете да се включите активно в това предизвикателство. Пластмасови съдове няма да се предлагат. Организаторите се обръщат към своите гости също с молба за спазване на противоепидемичните мерки, установени в страната.            

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

От Болградската гимназия до кулите близнаци в Ню Йорк – родът на Димитър Агура

От Болградската гимназия до кулите близнаци в Ню Йорк – родът на Димитър Агура

Много личности с български произход от Бесарабия оставят трайни следи в културно-историческото развитие на България. За тях наблюденията Много личности с български произход от Бесарабия оставят трайни следи в културно-историческото развитие на България. За тях...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

„Същината на изкуството те кара да мислиш, променя те и те събужда“ – интервю с Мира Рахнева

„Същината на изкуството те кара да мислиш, променя те и те събужда“ – интервю с Мира Рахнева

Мира Рахнева е родена през 1981 г. в гр. София. Завършва Софийската художествена гимназия за изящни изкуства „Акад. Илия Петров“, специалност „Живопис“ и магистратура в СУ „Св. Климент Охридски“ – специалност „Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство“. Има...

Носталгията и морето в „Потъването на Созопол“

Носталгията и морето в „Потъването на Созопол“

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“. От 21-ви до 23-ти юни в зала „Славейков“ на Френския институт в България снимка: thesinkingofsozopol.com Созопол, като от картина на...

Печено с картофи (веган)

Печено с картофи (веган)

Печено с глава от целина.    Рецептата, която предлагам днес е магическа и ни кара да се замислим колко невероятни са зеленчуците, когато се готвят с любов. Това печено от целина може да бъде поднесено за обяд в неделя, на мястото на печеното месо. Едрите глави от...

Pin It on Pinterest

Share This