Американската поетеса Силвия Плат така и не получи заслужено признание за таланта си приживе, затова пък след смъртта ѝ всички английски и американски издателства проявиха безкраен интерес към творчеството ѝ, а медиите направиха сензация от драматичния финал на живота ѝ. Какви ли не поети, издатели, близки и приятели се изредиха да говорят и пишат за нея (най-често измислени или доста украсени свободни съчинения) и така животът на Силвия се превърна в същински мит.

 

Не малко музикални артисти се вдъхновиха от безкрайно противоречивия ѝ живот, достоен за роман, както и от поезията, която на моменти е повече от стряскаща. Малко след 58-мата годишнина от нейното самоубийство, ви запознаваме с най-известните песни, вдъхновени от личността на поетесата и нейната неповторима поезия.

 

#бюлетин

#музика

1. Bell jar“ – „The Bangles“ / Чуй в youtube /

„The Bell Jar“ или „Стъкленият похлупак“ е заглавието на единствения роман на Силвия Плат, който днес минава почти за автобиографичен. Той е като фикция и реални биографични факти от живота ѝ се смесват много умело и не е ясно колко от написаното е истина и колко е художествена измислица. Поп-рок бандата „The Bangles“ използва същото заглавие в една от песните си за албума „Everything“, издаден през 1988 г.

 

Написана от барабанистката Дебора „Деби“ Мери Петерсон (Debbi Peterson) и водещата китаристка Вики Петерсон (Vicki Peterson), песента силно намеква за романа на Силвия Плат. В него главната героиня Естер Грийнууд разказва за сблъсъка си с големия град и ужасяващото усещане, че се намира под стъклен похлупак и не може да си поеме въздух, което в крайна сметка я отвежда в психиатрична клиника. В песента е обрисувана подобна житейска съдба – за момиче, което е силно отчуждено от обкръжението си. И въпреки че героинята сама избира да живее под стъкления похлупак, много бързо започва да се задушава и да търси начин да се освободи от него.

2. „Colossus“ – Of Montreal / Чуй в youtube /

Песента излиза през 2013 година като част от албума „Lousy with Sylvianbriar“. Инди рок групата отново взема буквално заглавието от друга книга на Силвия Плат – „Колосът“, която е и единствената ѝ стихосбирка, публикувана приживе. Останалите, за жалост, достигат до читателите посмъртно. Книгата носи заглавието на едноименното стихотворение, третиращо голямо разнообразие от теми, сред които главен образ е бащата на поетесата, починал едва, когато тя е на 8 години. Тази внезапна смърт я белязва за цял живот и темата се явява често в творчеството ѝ под една или друга форма.

Фронтменът на групата Kevin Barnes споделя за особената си връзка със Силвия Плат, а също и че е чел много от нейната поезия, преди да направи този запис. Песента не е посветена конкретно на бащата на Силвия, но се отнася в голяма степен до нейното семейство. И въпреки че текстът на места звучи дори обидно, групата твърди, че нямат за цел да обидят никой.

 

3. „Crackle and drag“ – Paul Westerberg / Чуй в youtube /

С тези думи завършва едно от последните стихотворения, които Силвия пише преди смъртта си през 1963 г. Носещо заглавието „Edge“, стихотворението развива темата за смъртта, която има основна линия в цялото ѝ творчество, и сякаш предсказва наближаващия фатален край на живота ѝ.

Песента отразява живота на поетесата и поетизира нейното самоубийство, представяйки го като красив акт на сбогуване със света. Музикалната творба е композирана специално за саундтрака на биографичния филм „Sylvia“ от 2003 г. с участието на Гуинет Полтроу и Даниел Крейг, но в крайна сметка не е включен в него, от което филмът само печели.

 

4. „Mad girl’s love song“ – Carol Anne McGowan / Чуй в you tube /

Още едно заглавие, взето директно по стихотворение на Силвия Плат, с тази разлика, че в тази песен е взет и целия поетически текст буквално. Стихотворението е любимо на поетесата и е написано през 1953 година, когато е все още студентка в колежа „Смит“. Публикувано е за първи път от женското списание „Мадмоазел“. Творбата отразява чувството на нещастна любов, с която поетесата се сблъсква като млада и по-късно преоткрива вече като омъжена за английския поет Тед Хюз, който започва да ѝ изневерява. В последните строфи се появяват и някои религиозни образи.

Бавната и отвлечена мелодия на песента засилва усещането за обреченост в самия текст и придава особена нотка на злокобност.

 

5. „Mathematics“ – Little Boots / Чуй в youtube / 

Песента излиза през 2009 година и е вдъхновена от стихотворението „Love Is a Parallax“. Стихотворението се уповава на релативизма и предлага друга гледка точка върху нещата от живота. По същия начин в песента на английската поп певица Виктория Хескет, известна с псевдонима „Little  Boots“, математиката е метафора за любовта. В нея лирически герои са италианският математик Фибоначи и философът Питагор, който използвал музиката като важен инструмент за организиране на обществото. Песента следва тази линия и като че ли довършва стихотворението на Силвия Плат с думите: „все пак смъртта не знае ни смъртта, нито калкулира простата сума на сърце плюс сърце“.

 

6. „Hope is a dangerous thing“ – Lana Del Ray / Чуй в youtube /

Американската певица Лана дел Рей не за първи път е била повлияна от творчеството на Силвия Плат и не крие това. „Hope is a dangerous thing“ излиза през 2019 г. като част от албума „Norman Fucking Rockwell“, като първоначалното ѝ заглавие е „Силвия Плат“, на чиято личност е посветена. Текстът засяга темите за семейството, религията, сложните романтични връзки, алкохолната зависимост и бремето на славата. Песента силно се отличава от останалите, посветени на поетесата, тъй като е доста по-лична. Тя е типична за творчеството на Лана, която винаги „се изповядва“ в песните си. Гласът на певицата, съчетан с нежното пиано и мрачното настроение на мелодията, създава красиво усещане за потъване в друг свят.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This