Американската поетеса Силвия Плат така и не получи заслужено признание за таланта си приживе, затова пък след смъртта ѝ всички английски и американски издателства проявиха безкраен интерес към творчеството ѝ, а медиите направиха сензация от драматичния финал на живота ѝ. Какви ли не поети, издатели, близки и приятели се изредиха да говорят и пишат за нея (най-често измислени или доста украсени свободни съчинения) и така животът на Силвия се превърна в същински мит.

 

Не малко музикални артисти се вдъхновиха от безкрайно противоречивия ѝ живот, достоен за роман, както и от поезията, която на моменти е повече от стряскаща. Малко след 58-мата годишнина от нейното самоубийство, ви запознаваме с най-известните песни, вдъхновени от личността на поетесата и нейната неповторима поезия.

 

#бюлетин

#музика

Завръщане в бъдещето и текст на български в новата песен на „Bloodrush“ – „Заедно ли ще горим?“

Завръщане в бъдещето и текст на български в новата песен на „Bloodrush“ – „Заедно ли ще горим?“

Младата банда отбелязва следваща страница от своята история с премиера в YouTube канала си, а парчето е блестяща интродукция от порцията нова музика, с която Косьо, Марти и Митко се завръщат ударно в родния музикален пейзаж.

1. Bell jar“ – „The Bangles“ / Чуй в youtube /

„The Bell Jar“ или „Стъкленият похлупак“ е заглавието на единствения роман на Силвия Плат, който днес минава почти за автобиографичен. Той е като фикция и реални биографични факти от живота ѝ се смесват много умело и не е ясно колко от написаното е истина и колко е художествена измислица. Поп-рок бандата „The Bangles“ използва същото заглавие в една от песните си за албума „Everything“, издаден през 1988 г.

 

Написана от барабанистката Дебора „Деби“ Мери Петерсон (Debbi Peterson) и водещата китаристка Вики Петерсон (Vicki Peterson), песента силно намеква за романа на Силвия Плат. В него главната героиня Естер Грийнууд разказва за сблъсъка си с големия град и ужасяващото усещане, че се намира под стъклен похлупак и не може да си поеме въздух, което в крайна сметка я отвежда в психиатрична клиника. В песента е обрисувана подобна житейска съдба – за момиче, което е силно отчуждено от обкръжението си. И въпреки че героинята сама избира да живее под стъкления похлупак, много бързо започва да се задушава и да търси начин да се освободи от него.

2. „Colossus“ – Of Montreal / Чуй в youtube /

Песента излиза през 2013 година като част от албума „Lousy with Sylvianbriar“. Инди рок групата отново взема буквално заглавието от друга книга на Силвия Плат – „Колосът“, която е и единствената ѝ стихосбирка, публикувана приживе. Останалите, за жалост, достигат до читателите посмъртно. Книгата носи заглавието на едноименното стихотворение, третиращо голямо разнообразие от теми, сред които главен образ е бащата на поетесата, починал едва, когато тя е на 8 години. Тази внезапна смърт я белязва за цял живот и темата се явява често в творчеството ѝ под една или друга форма.

Фронтменът на групата Kevin Barnes споделя за особената си връзка със Силвия Плат, а също и че е чел много от нейната поезия, преди да направи този запис. Песента не е посветена конкретно на бащата на Силвия, но се отнася в голяма степен до нейното семейство. И въпреки че текстът на места звучи дори обидно, групата твърди, че нямат за цел да обидят никой.

 

3. „Crackle and drag“ – Paul Westerberg / Чуй в youtube /

С тези думи завършва едно от последните стихотворения, които Силвия пише преди смъртта си през 1963 г. Носещо заглавието „Edge“, стихотворението развива темата за смъртта, която има основна линия в цялото ѝ творчество, и сякаш предсказва наближаващия фатален край на живота ѝ.

Песента отразява живота на поетесата и поетизира нейното самоубийство, представяйки го като красив акт на сбогуване със света. Музикалната творба е композирана специално за саундтрака на биографичния филм „Sylvia“ от 2003 г. с участието на Гуинет Полтроу и Даниел Крейг, но в крайна сметка не е включен в него, от което филмът само печели.

 

4. „Mad girl’s love song“ – Carol Anne McGowan / Чуй в you tube /

Още едно заглавие, взето директно по стихотворение на Силвия Плат, с тази разлика, че в тази песен е взет и целия поетически текст буквално. Стихотворението е любимо на поетесата и е написано през 1953 година, когато е все още студентка в колежа „Смит“. Публикувано е за първи път от женското списание „Мадмоазел“. Творбата отразява чувството на нещастна любов, с която поетесата се сблъсква като млада и по-късно преоткрива вече като омъжена за английския поет Тед Хюз, който започва да ѝ изневерява. В последните строфи се появяват и някои религиозни образи.

Бавната и отвлечена мелодия на песента засилва усещането за обреченост в самия текст и придава особена нотка на злокобност.

 

5. „Mathematics“ – Little Boots / Чуй в youtube / 

Песента излиза през 2009 година и е вдъхновена от стихотворението „Love Is a Parallax“. Стихотворението се уповава на релативизма и предлага друга гледка точка върху нещата от живота. По същия начин в песента на английската поп певица Виктория Хескет, известна с псевдонима „Little  Boots“, математиката е метафора за любовта. В нея лирически герои са италианският математик Фибоначи и философът Питагор, който използвал музиката като важен инструмент за организиране на обществото. Песента следва тази линия и като че ли довършва стихотворението на Силвия Плат с думите: „все пак смъртта не знае ни смъртта, нито калкулира простата сума на сърце плюс сърце“.

 

6. „Hope is a dangerous thing“ – Lana Del Ray / Чуй в youtube /

Американската певица Лана дел Рей не за първи път е била повлияна от творчеството на Силвия Плат и не крие това. „Hope is a dangerous thing“ излиза през 2019 г. като част от албума „Norman Fucking Rockwell“, като първоначалното ѝ заглавие е „Силвия Плат“, на чиято личност е посветена. Текстът засяга темите за семейството, религията, сложните романтични връзки, алкохолната зависимост и бремето на славата. Песента силно се отличава от останалите, посветени на поетесата, тъй като е доста по-лична. Тя е типична за творчеството на Лана, която винаги „се изповядва“ в песните си. Гласът на певицата, съчетан с нежното пиано и мрачното настроение на мелодията, създава красиво усещане за потъване в друг свят.

още за четене

„Същината на изкуството те кара да мислиш, променя те и те събужда“ – интервю с Мира Рахнева

„Същината на изкуството те кара да мислиш, променя те и те събужда“ – интервю с Мира Рахнева

Мира Рахнева е родена през 1981 г. в гр. София. Завършва Софийската художествена гимназия за изящни изкуства „Акад. Илия Петров“, специалност „Живопис“ и магистратура в СУ „Св. Климент Охридски“ – специалност „Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство“. Има...

Култовият комплекс при Малко Търново – главно светилище на върховното тракийско божество

Култовият комплекс при Малко Търново – главно светилище на върховното тракийско божество

Тракийската религия е изцяло организирана около почитта към Слънцето.снимка: Пламен Петков / БългаркаСТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥Тракийската религия е изцяло организирана около почитта към Слънцето. Основен извор за богопочитанието у траките е древноримският писател...

Бат Органа – родоначалник на Стара Велика България

Бат Органа – родоначалник на Стара Велика България

Напоследък в научните среди се налага схващането, че прабългарите са предимно от ирански (сарматски) произход, като само управляващата династия Дуло е с тюркски корени.СТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥Напоследък в научните среди се налага схващането, че прабългарите са...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от живота ни се определя от ежедневната ни рутина.Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от...

Испанска поезия: Хосе Анхел Валенте

Испанска поезия: Хосе Анхел Валенте

Хосе Анхел Валенте е поет, есеист и преводач. Роден е на 25 април през 1929 г. в Оренсе, Галисия. Хосе Анхел Валенте е поет, есеист и преводач. Роден е на 25-ти април през 1929 г. в Оренсе, Галисия. Учи право и романска филология, преподава испанска филология в...

Макарони в масло от ядки и сирене

Макарони в масло от ядки и сирене

1 пакет макарони (сварете макароните) Сос: 3 чаши нарязана на кубчета тиква 1/2 глава лук 1 скилидка чесън 1/4 чаша кашу 1/2 авокадо 1/4 чаша хранителна мая 1/2 ч.л. куркума 1/2 ч.л. червен пипер 1/2 ч.л. кориандър 3 фурми Сол & черен пипер на вкус Вода, ако е...

Pin It on Pinterest

Share This