Акцентът тази година е форум „Кино в училище“ 

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“. От 21-ви до 23-ти юни в зала „Славейков“ на Френския институт в България очакваме програма от филми, дискусии и първия по рода си форум „Кино в училище“. Директорът на фестивала Ралица Асенова споделя, че акцентът тази година ще бъде темата за обучение по кино в училище и изкуства, което според нея е също толкова важно колкото обучението по математика в съвременния свят. 

 

Участниците във форума ще могат да се запознаят с гледната точка на учители и културни дейци, които практикуват успешно програми по кино в училище, показват филми и заснемат такива, дискутират киноезика на класическото и съвременното кино. Ще бъдат проведени дискусии на базата на техния опит, откровен разказ за работата им с ученици от различни възрастови групи, за педагогическите материали и колекцията от филми, предоставени от програмата по кинообразование CinEd, прилагана успешно в България от екипа на фестивала. Резултатите от програмата ще бъдат представени от учители, работещи с нея, с цел обмен на опит и анализ на работещи модели. Паралелно ще бъдат представени и филми, направени от ученици, в присъствието на авторите им.

#кино

#бюлетин

От няколко години организаторите на фестивала работят усилено за идеята киното да се превърне в общообразователен предмет в българското училище. От това ще спечелят най-вече децата, запознавайки се с киноезика, с класики и съвременни филми, част от европейската и световна кинематография. Те ще повишат и развият интелектуалните си способности, както и ще научат повече за седмото изкуство, подобно на техните връстници от различни държави в Европа, където кинообразованието в училище вече е факт. 

 

С амбициозната програма, киното да заеме мястото си в училище, се е заел Френският институт в Париж. Неговата програма CinEd, финансирана от програма „Творческа Европа / MEDIA“, вече обхваща десет европейски държави. Всяка държава е представена с един или два филма, преведени и придружени с педагогически материали, улесняващи учителите при работата им с учениците.

 

Благодарение на сдружение „Арте Урбана Колектив“ за последните 4 години близо 5000 ученици в България са гледали поне един европейски филм от платформата. Ставаме свидетели на това, че изучаването на кино в училище създава възможност на всеки ученик, дори и изоставащ от класическата учебна система, да интерпретира видяното на екрана, както и да изгражда инструментариум, чрез който да разбира и филтрира образите, с които се сблъсква постоянно. 

Учителят Даниел Симеонов, активен участник в програмата споделя: „Допадат ми предложенията на платформата CinEd за педагогическа работа след филмите – създаване на плакат, различен от този, който сме видели преди прожекцията, писане на писмо до режисьора или до главния герой… Възможностите са много и най-ефективна е импровизация от страна на един учител, който предварително се е запознал с филма и познавайки своите ученици предизвиква интереса им, като в същото време неусетно се възпитава в естетическо отношение към седмото изкуство.“

 

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, верен на принципа си да предлага последните постижения на киното в Европа, ще представи в своята програма съвременни филми и класики. На първо място ще бъдат показани два филма на Клеман Кожитор – „Галантни Индии“ и „Брагино“, номинирани за награда „Сезар“, в категория „най-добър късометражен“ филм през 2019 г.              

Откъси от филма “Брагино”

Селекцията се допълва от филми, илюстриращи темата на фестивала „Кино в училище“. Между тях е кинокласиката на Жан Виго „Нула за поведение“ и още „Първият учебен ден“ на Жак Розие.

 

Ще бъде показан и документалният филм „Формулата на Тео“ на режисьора Николай Василев. Едни от въпросите, които филмът поставя е: „Какво е важно за доброто образование?“ и „Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин?“. Лентата провокира по-обширна дискусия на тема „Достъп до качествено образование“.

 

Друг филм от селекцията – „Сто деца в очакване на влак“ на режисьора Игнасио Агуеро е поетичен разказ за група деца от беден квартал на Сантяго, Чили. Всяка събота църквата на Ермида се превръща в кинозала, а децата, които никога не са ходили на кино, създават филм, след като сами са изработили устройствата, довели до изобретяването на седмото изкуство.

“Сто деца в очакване на влак”

“Нула за поведение”

“Първият учебен ден”

В свой филм – автопортрет неповторимия Жан Люк Годар казва: „Тъй както има правило, има и изключение. Културата съществува като правило, а изкуството като изключение. Всички повтарят правилото: компютри, тениски, телевизия, никой не произнася изключението, то не се произнася. То се пише – Флобер, Достоевски. То се композира – Гершуин, Моцарт. То се рисува – Сезан, Вермеер. То се снима – Антониони, Виго.“ 

В този смисъл изкуството не се преподава, то се среща, експериментира, предава се по други пътища – чрез дискусии, форуми и фестивали. Шестото издание на „Срещи на младото кино“ е едно от тях. Не го пропускайте!

 

Всички събития и прожекции са с вход свободен, след предварително записване на arteurbanacollectif@gmail.com

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This