Черно море – код „Север“

 

на разходка из България
Предлагаме ви дестинации, където не тялото, а душата си почива.

Без да обръщаме внимание на така или иначе известните и твърде комерсиализирани курорти, алтернативата която ви предлагаме е да тръгнем по северното ни крайбрежие в търсене на забравените кътчета, които наистина могат да донесат мечтаната ваканция.

Коста и Вили, възрастна двойка от село Българево, бяха хазяите ни за няколко вечери, а на тръгване вече се бяха превърнали в много повече. Хората, които сутрин пълнеха раниците ни с праскови от тяхната градина, а преди това вече бяха направили кафе. Хората, които поднасяха пъпеши и грозде (пак от тяхната градина) и винаги посядаха, уж да ни упътят, а всъщност просто да си поговорим. Хората, при които бих се върнала, защото наистина успяха да ни накарат да се почувстваме у дома – нещо, което не съм изпитвала в никой хотел.

©Хр. Демирева

Такива са хората в малките крайморски села – топли по душа, побрали сякаш слънцето в себе си. Такова усещане носят – правят морето твой дом

ПРЕОТКРИЙ СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

Тюленово ©Хр. Демирева

Калиакра ©Хр. Демирева

Камен бряг ©Хр.Демирева

От село Българево най-близката точка е залив Болата, определян от различни медии, като един от най-красивите в света. Плажът е със ситен пясък, водата е чиста, а високи скали сякаш прегръщат земята долу и я пазят от типичните ветрове за северното Черноморие. Гледката от скалите надолу към залива наистина е впечатляваща. Все пак Болата е известна дестинация и често малкият плаж е пълен, затова може би посещение в работен ден e по-добра идея.

Болата ©Хр. Демирева

Нос Калиакра се намира в непосредствена близост до Болата и Българево. Освен забележителностите, като „вратата на четиридесетте моми“ (които според легендата навързали косите си една в друга и се хвърлили в морето, за да не бъдат потурчени) и крепостта, интересно е, че от Калиакра можете да наблюдавате „огнени“ залези. Това се дължи на силно врязания нос в морето (цели 2 км), позволявайки да се открие красива панорама на запад.

 

Дуранкулак, едва на 5 км. от румънската граница, е най-североизточното населено място в България. Ако търсите големи и безлюдни плажове, това е мястото. Южният плаж на Дуранкулак е дълъг цели 7 км., не е пренаселен, а в непосредствена близост се намира Дуранкулашкото езеро. Изобщо районът има богата флора и фауна и е притегателна точка за орнитолози (защото тук живеят, преминават или зимуват, редки и застрашени видове), любители на природата и археолози. Езерото, заедно с езеро Шабла и Езерец, е част от Via Pontica, един от основните пътища на мигриращите птици в Европа. Плажната ивица стига до Крапец през природен резерват, непокътнати дюни, по брега на почти забравена плажна ивица, под топлите слънчеви лъчи, където солените вълни закачливо се плъзват по брега и изтриват стъпките ви, сякаш за да запазят мястото само за себе си.

©Хр. Демирева

©Хр. Демирева

Камен бряг и Тюленово са други две съседни и заслужаващи внимание дестинации. Тук плажна ивица няма (или е твърде малка), но за сметка на това високите (и то не по-малко от 30 метра) скали са чарът на двете села – прекрасни, просто да ги посетите, да поседнете на някой ръб или да поприказвате с местните рибари. За любителите на екстремните преживявания – скално катерене над морето, най-често без обезопасяване. През август месец в Камен бряг се провежда и състезание.

 

Изгревите там са може би събитието, което пленява всеки. Ранното ставане не е любимото ми занимание, но надали някога ще намеря по-добра причина да си навия аларма, за да гледам изгрева. Огънчето е мястото – няма сутрин, в която да не откриете човек, дошъл да се любува на гледката и как първите слънчеви лъчи нежно галят студената, още потънала в нощ земя. Ежегодно ентусиасти посрещат „Джулай морнинг“ с музика и танци именно там.

 

Яйлата е известен археологически резерват, буквално в надморските скали, където са открити т.нар. пещерни „жилища“ – естествени пещери, разположени на няколко нива в скалите, дооформени от човешка ръка, датирани към V хилядолетие пр.н.е. и използвани в продължение на хилядолетия. На територията на резервата са открити още гробници, светилище, ранновизантийска крепост, като всички съоръжения са обърнати с лице към морето, по посока на изгряващото слънце.

Тук не се изчерпват всички дестинации, които си заслужава да бъдат посетени по нашето северно Черноморие, но оставяме малко и за изследователския дух на читателя, който сам да открие за себе си „неговото“ място. Слабо населени (или изобщо безлюдни) плажове, повече зеленина, сърдечни хора – това със сигурност ще срещнете, ако изберете този тип почивка. После сте някак по-лек, по-зареден, по-близо до себе си.

Pin It on Pinterest

Share This