снимка: Николай Ковачев – Камчия

За много хора Българското Черноморие не е любима дестинация, заради множеството бетон, изсипан буквално на плажа и дори в морето. Но дори и малко на брой, все още се намират красиви, почти девствени плажове, където красотата на морето се вижда в пълнота.

 

За статията съм избрала кадри от седем изключително добри български фотографи, успели да уловят величествената красота на нашите плажове и да покажат с каква красота разполагаме, без да си даваме сметка. Защото от птичи поглед се вижда най-добре и често най-вълшебните гледки остават незабелязани от брега.

 

 1. Николай Кавачев – Курорт „Камчия“

 

Николай Ковачев е преподавател по екология в Русенския университет, планинар и страстен фотограф. Ако името му някак Ви навява мисли за приказки, вероятно си спомняте първата му фотоизложба „Нарисувай ми приказка“, в която ни представи наистина приказни планински пейзажи. Снимката, която Ви споделям, е от „Камчия“, където природата просто е разкрила пълната си красота, без да се страхува, че ще ѝ я отнемат.

2. Плаж „Липите“ от Димитър Караниколов

 

Димитър Караниколов е безспорен талант в изкуството на фотографията, с прецизно око и невероятен усет за улавяне на момента. Неговият обектив е заснел спиращи дъха кадри от различни кътчета на света – от Япония, Китай, Перу през Борнео, Мароко, Индонезия, Монголия, Исландия, Йордания, Сингапур. През 2018 г. беше номиниран и за наградата на публиката в годишния конкурс на „National Geographic“. Освен всичко това, той увековечава и българската природна красота със снимки като тази от „Липите“ – един от малкото почти девствени плажове у нас.

 

#бюлетин

#на разходка из България

3. Остров „Свети Иван“ до Созопол от Живко Йорданов

„Свети Иван“ е един от петте острова по българското Черноморие и най-големият от тях. Намира се в близост до Созопол, откъдето можете да се качите на лодка, която ще ви отведе директно на острова. На него има обозначени туристически пътеки, водещи до манастира „Св. Йоан Кръстител“. Изгледът, който ни предлага Живко Йорданов, е от високо, така че да се види целия остров.

4. Созопол от Иво Петров

 

Един по-нестандартен кадър на Созопол, заснет от обектива на Иво Петров, далеч от заведенията и шумотевицата на стария град. Този кадър напълно отговаря на твърдението, че фотографията е магия – не е изкуство, нито наука. Все пак, ефектът „мъгла“ може да се постигне с някои фотографски трикове, ако човек е на „ти“ с фотографията. Но гаранция за такава изключителна снимка няма.

 

5. Синеморец от Веселин Атанасов

 

Още един фотограф, който си служи с този „стил“ на снимане е Веселин Атанасов. Родом от Стара Загора, авантюрист, той обича да снима главно планини и гори, но понякога улавя и красотата на българското Черноморие и то по ето такъв начин…

 

6. Тюленово от Пламен Петков

 

Пламен Петков снима всичко – от сватби и тържества, до красивите български поля, планини и разбира се, морето. Този прекрасен изглед е от Тюленово – любимият север. Когато човек я гледа, му се иска да поседне на този стол, да се вгледа в необятната синева и да притаи дъх в очакване на прииждащата буря. Защото морето е най-истинско, когато е бурно.

 

7. Шабла от Красимир Петров

 

Този красив и магнетичен залез на фара в Шабла е излязъл от обектива на Красимир Петров, за който ми се иска да чувам все повече и повече. Като фотограф се е насочил изключително към природата и ландшафта, а снимките му говорят, че фотографията за него не е нито хоби, нито професия, а начин на живот.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This