Второто издание „Фестивал на шевицата“ в гр. Белослав ще се проведе в рамките на  два дни – събота и неделя, 8-ми и 9-ти септември. Мотото тази година е: „Култът към майката и оброците за плодородие“. Фестивалът предоставя трибуна на една особено колоритна част от бита и традиция ни – везбата. На фокус ще са автентичната шевица и нейните съвременни интерпретации с израз в различни артикули и продукти на ръчното творчество.

Фестивалът е насочен към любители и професионалисти в областта на везмото. Възможно е индивидуално и колективно участие чрез:

Представяне на автентични носии с шевици (части от носии, или съхранени шевични фрагменти). Особен интерес представлява и самата история на носията или шевицата: От кого и за кого е изработена? От кой регион е? На каква възраст е?

Представяне на артикули със съвременни интерпретации на автентични шевични мотиви (сувенири, бижута, аксесоари, дрехи и др.).

Дейности и занаяти, които имат тематична връзка с елементите и мотивите използвани и във везбата (килимарство, гайтанджийство, резбарство, рисувана керамика – грънчарство и други художествени занаяти) .

По време на фестивала ще можете да видите и да се насладите на разнообразие от дейности, като кратка тематична беседа с участието на видни етнографи, изложби, ревю на носии, разнообразие от работилници, концертна част – народни песни и танци, занимателни секции за най-малката аудитория.

Pin It on Pinterest

Share This