Победилият отбор със своите сертификати. Отляво надясно: Васил Тодоров, Йордан Андреев, Емилия Сергиева, Мони Донев, Алекс Колев

Отбор от петима ученици онагледи как би работил енергиен кооператив от 50 домакинства, които сами произвеждат енергия от слънцето, използват я и продават излишъка.

Младите иноватори работиха в продължение на два часа по казус, свързан с развитието на енергийната система в полза на общностите. Работиха заедно с още близо 40 деца от Професионалната гимназия в Бобов дол, бивш минен техникум и Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“.

 

Емилия от 12 клас, Алекс от 8 клас от Бобов дол и Мони, Йордан, и Васил от 10 клас – от София, се обединиха около идеята да подобрят качеството на живота, като намалят замърсяването на околната среда. Целта е да направят домакинствата по-малко зависими от големите месечни сметки и да им дадат възможност да печелят от произведената от тях енергия.

 

„Въглищата имат голям дял в енергийния микс на страната, но те в един момент ще се изчерпат и после трябва да търсим друг източник на енергия. Добре е това да се случи още сега, а не да чакаме последния момент.“ – обясни Мони Донев. Неговият съученик Йордан Андреев допълни, че освен това „въглищата замърсяват природата и е необходимо да се правят повече соларни системи, които да осигуряват и електричество, и топла вода. След като се изплати първоначалната инвестиция, те стават почти безплатни!“

 

Победителите бяха на мнение, че ако хората сами произвеждат необходимата си енергия, те ще са по-малко зависими, а системата – по-стабилна.
Мария Христова, която е главен учител в Професионалната гимназия и част от журито, обясни, че „проектът за селище в района на Добруджа, до което ще се изгради соларен парк спечели заради предложената ниска цена за изплащане на инвестицията на месец (160 лв.) и краткия срок, в който това би се случило (8 години), както и заради добрите умения за представяне пред публика.“

 

Събитието изправи общо 8 отбора пред казуса, като предложените от учениците решения включваха комбинирани системи за производство на електроенергия и подгряване на вода. Ключово беше, че повечето идеи предвиждаха домакинствата не само да произвеждат, но и да продават енергия. Спечелените средства учениците бяха планирали за покриване на първоначалната инвестиция. Инвестиране в развиване на системите с още панели и акумулатори, за съхранение на енергия например или просто печалба.

 

Ментори бяха Антония Шаламанова от „Зелена София“, специализирана в комуникацията и устойчивото развитие; Апостол Дянков от „Джуниър Ачийвмънт“ (Junior Achievement) България, също фокусиран в устойчивото развитие и зеления бизнес; Радослав Колев – програмист от „ТОМ България“ с интерес в сферата на ВЕИ системите и Николай Беров, който има дългогодишен опит в проектирането и изграждането на фотоволтаични системи. Те подкрепиха участниците, като им помогнаха да подредят своите идеи и да извадят най-доброто възможно решение за ограниченото време на събитието. Жури бяха учители от двете гимназии и представители на двете организации.

 

„Потенциалът на България да развива енергетика, не само соларна, но и друга, различна от въглищната, е в тези деца. Защото тези, които управляват енергетиката в момента са свикнали от 50 години да работят едно и също. И въпреки че има нови идеи, те не ги подкрепят. Така че само там! Преподавателите също са настроени на тази вълна – на тези млади хора да им хареса професията, да я изучат и да останат в България.“ – коментира Беров и пожела на участниците да бъдат още по-уверени в бъдеще.

 

Всички участници получиха сертификати. А първите три отбора получиха и соларни панели, с които могат да зареждат мобилни телефони или други малки уреди, както и да се учат на принципите им на работа. Любослав Аначков от СПГЕ „Джон Атанасов“, чийто отбор се класира на второ място, получи специална награда. Допълнителни лични напътствия от Радослав Колев, защото представи собственоръчно подобрения си велосипед, с добавен електрически двигател.

 

Иновационният лагер е организиран от „Грийнпийс“ – България и „Джуниър Ачийвмънт“ България, по модела на „Джуниър Ачийвмънт“ Европа, с подкрепата на двете участващи гимназии. Целта е да се насърчи мисленето в перспектива на младежите, да се подкрепи развитието на въглищните региони и справедливия енергиен преход към възобновяема енергия в страната.

 

Събитието е част от от дългосрочната работа на „Грийнпийс“ – България и на организацията в глобален план за енергийна трансформация, в която фокусът е насърчаване на производството на енергия от ВЕИ – алтернатива на замърсяващите изкопаеми горива, като въглищата, и участието на хората в този процес.

 

Град Бобов дол е бивш център на въглищната индустрия и икономиката му е тясно обвързана със замиращия отрасъл. Топлоелектрическата централа със същото име се намира на метри от къщите на село Големо село. Неговите жители, и тези на околните села, често се оплакват от силното замърсяване, достатъчно да покрива градините, къщите и колите им с видим слой пепел. Централата е редовно санкционирана от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Перник, за неспазване на екологичните норми. Тя е сред първенците в Европа по нанесени вреди и щети върху здравето на хората.

#малки крачки

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от живота ни се определя от ежедневната ни рутина.Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от...

#бюлетин

Победилият отбор представя своята идея

Любослав Аначков представя своя подобрен велосипед

Мините в района постепенно преустановяват дейност поради икономическа нерентабилност. През изминалата година беше закрит последният в района подземен рудник „Бабино“ – най-големият на Балканите, и около 400 миньори бяха съкратени.
За да продължи да функционира ТЕЦ „Бобов дол“, се планира централата да започне изгаряне на отпадъци и биомаса, което крие още по-големи рискове за здравето на хората.

 

Отрицателните последици, за здравето и околната среда, от изгарянето на въглища и отпадъци, от една страна, а от друга – за икономиката от неизбежното рухване на отрасъла, могат да бъдат избегнати.

 

Необходимо е отговорните институции да изградят планове за рекултивация на мини и друга неизползваема вече инфраструктура, за преквалификация на работниците, преди внезапното им съкращаване и концепции за използване на чиста енергия, произведена от хората и общностите. С други думи – институциите трябва да изготвят конкретна програма, за справедлив енергиен преход от централизирана енергийна система, основана на изгаряне на въглища, към децентрализирана система, в която хората сами произвеждат чиста енергия от възобновяеми източници.

още за четене

„3100: Бягане и себенадминаване“ ни среща със свръхчовешкото преминаване на границите на физическото измерение

„3100: Бягане и себенадминаване“ ни среща със свръхчовешкото преминаване на границите на физическото измерение

Вечният танц на духа и материята не спира да безпокои човека от незапомнени времена насам. Синтезът между двете е в основата на всяка религия и философия, била тя източна или западна, древна или модерна.Вечният танц на духа и материята не спира да безпокои човека от...

Таласъмите в българските народни поверия

Таласъмите в българските народни поверия

В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“. Таласъмите ходят докле пропеят петлите.В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“....

Седмото издание на „Срещите на младото европейско кино“ ще се проведе между 22 и 30 юни в гр. София

Седмото издание на „Срещите на младото европейско кино“ ще се проведе между 22 и 30 юни в гр. София

В програмата на фестивала за пореден път ще бъдат представени смели съвременни игрални и документални филми от различни държави (България, Германия, Португалия, Словения, Русия, Чехия, Швеция, Франция и др.), както и специална кинообразователна селекция за ученици. От...

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. снимка: espritdegabrielle.com „Галиера“, или музеят на модата в Париж (Palais Galliera), най-сетне отвори врати, след двугодишен...

Pin It on Pinterest

Share This