Официален дизайн на събитието, © ТОЧКА СПОТ/ „Грийнпийс“

Няколко села в сливнишко са заплашени от проект за нова въглищна мина

На 3-ти октомври между селата Радуловци, Алдомировци, Братушково и Бърложница ще се проведе „бегаческо“ събитие за запазване на природата в района, със старт при яз. „Братушково“. Китните села се намират в община Сливница, точно до София, и имат добри условия за земеделие, екотуризъм, спорт, отдих и живот. Проект за нова въглищна мина обаче застрашава природното богатство, чистотата на въздуха и наличието на вода в района.

 

 

Местността е разположена на по-малко от 50 км от София. Хората описват местността като добре развит селски район. За съжаление обаче, днес, когато цял свят е на прага на бъдещето си отвъд въглищата, това място е на път да бъде превърнатo от място с голям потенциал в нова въглищна мина.

 

 

През август 2018 г., фирма, свързвана с Христо Ковачки, получи правото да добива въглища в Алдомировския въглищен басейн. Къщите в селата Радуловци и Братушково са едва на 300 м от бъдещата мина и недоволство срещу нея през годините не липсва. Подписките на местното население срещу инвестиционното намерение за въгледобив обаче не дават резултат, а възраженията на Община Сливница остават игнорирани.

Снимки: © Деннис Тодоров

През последните две години „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ застанаха зад хората от района, които пряко или косвено са потърпевши от спорните решения в полза на фирми от кръга „Ковачки“. 

 

„Така се роди и идеята за спортно бягане с кауза. Решихме да използваме прекрасните природни дадености на района, за да организираме любителско бягане със състезателен елемент. Каузата ни е „да надбягаме“ мината и минната индустрия и да разкрием живописната природа на района, който има потенциал за по-добро бъдеще от предначертаното му в момента.“ – коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България. 

#бюлетин

#човек и природа

Трасетата обхващат стопанска земя между селата Радуловци и Братушково, както и част от пътната инфраструктура на село Братушково. Предвидена е възможност за участие в две различни дистанции: за начинаещи бегачи – 3 км и за напреднали – 12 км.
Регистрацията се случва онлайн, за да могат организаторите да осигурят номера за класирането и други индивидуални материали за участниците. Формулярът е отворен за регистрации до 2-ри октомври и може да бъде намерен на този адрес: http://act.gp/BG-Radulovtsi-Run-Media.

 

Таксата за участие е с благотворителен характер и събраните средства ще бъдат използвани за каузата. Вход свободен за всички други посетители.

 

Международно признатият бегач Кирил Николов – Дизела също подкрепи каузата и ще се включи в състезанието.

Снимки: © Деннис Тодоров

Основен фокус на събитието ще е бягането, но освен него са предвидени и допълнителни дейности, които да разкрият потенциала на района. 

 

Програма:
Старт/ финал – при яз. „Братушково“
9:45 ч. – Официално откриване
10 ч. – Старт на бягането 
11 ч. – Наблюдение на птици 
14 ч. – Официално закриване и награждаване
15 ч. – Почистване на района

 

Организаторите призовават включилите се в събитието да помогнат за почистване на района след края на програмата.           

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This