Снимка:архив – “Българка” / Созопол

До не много отдавна по морския бряг можеха да се намерят безброй миди и рапани, водата беше бистра като в Средиземно море, а въздухът ухаеше на море и носеше свежестта на неговата вечност. Днес все по-рядко виждам миди и рапани, все по-малко свежест усещам да лъха с бриза. Вместо това морето изхвърля: очила, тениски, моторно масло, пластмасови кутии, пликчета, строителни материали и много др.

 

Някога в Черно море плуваха делфини. От години насам единственият делфин, който съм виждала, беше мъртъв, изхвърлен на брега след дълго блъскане от вълните. Плажната ивица е отрупана с боклуци. Даже чайките и гларусите се отказаха да кацат, освобождавайки място на туристите и техния ужасяващ начин за почиване. Ако мислите, че това е тъжно, грешите. Престъпно е!

 

Въпреки че всяка година незаконното издигане на хотели и частни заведения по плажовете се коментират в ефир и многократно се задава въпроса „докога“ на политици и министри, застрояването продължава. Нито „Натура 2000“, нито фактът, че бреговете са общинска собственост, не спира този процес на унищожаване на околната среда за сметка на бизнеса. Съсипвайки природата, на която ние дължим съществуването си, метафорично режем клона, на който седим. Но тъй като процесът е сравнително бавен, някои хора се успокояват, че докато клонът падне, на него ще е вече някой друг, т.е. те няма да бъдат засегнати.

 

В някои курорти все още няма канализация. Не би трябвало да се учудвам – в елитните столични квартали Драгалевци и Бояна също няма, а почти всички отпадни води се изливат директно в морето. От там попадат по плажовете, в нашия организъм, а вирусите, които поразяват всяко лято туристите, стават все по-тежки и продължителни. И което е по-страшно, фекалните води се смесват с питейната вода и който пие от чешмата, получава сериозни стомашни проблеми. Така е по цялото Черноморие – липсва елементарна хигиена.

 

Плажовете на Ахтопол, например, отдавна са унищожени от заведенията. Те изхвърлят боклуците си директно в морето, от ресторантите текат мръсни реки и се вливат в солената вода. На плаж „Делфин“ река отвежда фекалиите на града в морето. А около пристанището е още по-зле. На дългия няколко километра плаж на Ахтопол има десетина заведения, които са сериозни замърсители на плажната ивица и морето.

 

А истинско престъпление е унищожаването на може би последния девствен плаж, даден под аренда преди две години, на който стои, като наколно жилище, голямо заведение. Поради липса на водопровод, вода се доставя с пластмасова тръба незаконно от изоставени бунгала. Никому не правят впечатление мръсните води и всякакви отпадъци, които отиват в морето.

 

По сигнал на плажуващите вече две години БТВ, Нова телевизия и Bulgaria ON AIR предават директно от мястото на събитието. Доказват, че сигналите са верни и пред очите ни се унищожава последната девствена природа, съвсем целенасочено. И нито една институция не се намеси ефективно, въпреки очевидното беззаконие!

 

Случаят с Ахтопол не е единствен. Същото е с останалите курорти по Южното Черноморие. Китен, Приморско, Созопол са презастроени и през лятото се превръщат в мегаполиси, а на плажовете има място, колкото да седнеш. Което е много учудващо при категоричните статистики за намаляващо население.

 

До 10-ти ноември Слънчев бряг притежава три плажни ивици със 110 хиляди легла, заедно с бунгалата. Тази цифра сега е увеличена 10 пъти, без да бъде направена нова инфраструктура. На практика по цялото Черноморие няма пречиствателна станция. И няма никакъв контрол за изхвърляните отпадъци и замърсяването на брега. Да не говорим за пречистване на морето…

 

Снимка: Созопол / архив – “Българка”

#бюлетин

#малки крачки

Часът на Земята обедини хиляди хора у нас в подкрепа на природата

Часът на Земята обедини хиляди хора у нас в подкрепа на природата

И тази година Часът на Земята обедини хиляди хора у нас около каузата за опазване на природата. В контекста на пандемията с Covid-19 и в съответствие с въведените здравни мерки, отбелязахме световния празник на околната среда в дигиталното пространство.WWF с виртуален...

снимка: infoobzor

снимка: greentech

Преди десетина години Гърция беше изпаднала в подобно положение и плажовете бяха силно замърсени. Сега можеш да видиш монета на 10 метра дълбочина на Солунското пристанище. Значи не е невъзможно да се вземат мерки спрямо замърсяването и унищожаването на околната среда.

 

Но случаят с Черно море може да се окаже фатален, защото е вътрешно море, което не може да се пречиства само. Още преди 50 години е установено, че флората на Черно море е почти унищожена. Умират и изчезват редица видове риба. Черни миди и скариди на практика вече няма, освен в развъдници. Делфините изчезнаха…

 

В началото на 1990-та година артистът Петър Слабаков, председател на „Еко гласност“ заяви в Народното събрание, че Черно море е превърнато в бунище и ако не се направят пречиствателни станции и не се постави силен контрол, Черно море ще загине.

 

Каква е ролята на Евросъюза в този момент? Нима на него му е безразлично какво ще се случи? Една голяма екокатастрофа!

 

Нима не му прави впечатление, че Черно море вече не лекува, то разболява?! Нима трябва да се превърне в нов Чернобил този невероятно красив природен дар? Къде ще отидат тогава милионите туристи, български и чужди, след като морето е мъртво?…

още за четене

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за „Часът на Земята“ в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва „Международният ден на гората“.

С България в сърцето

С България в сърцето

Някои може да не приемат факта, че момиче се преобразява като кукер (предвид обичая от миналото). За тези, които обичат традициите, може би е приятно и се връщат назад във времето.

Pin It on Pinterest

Share This