Изглежда всяка нота си има свой собствен отпечатък, уникален „подпис“, така да го наречем. Изглежда този подпис е разпознаваем и за делфините, които го използват, за да комуникират помежду си.

Уред, наречен CymaScope, записва вибрациите произведени от конкретни звуци върху повърхност от дестилирана вода. Звуковите вибрации оставят видими следи по повърхността на водата, разкривайки уникален дизайн за всеки тон, също както всяка снежинка има уникална форма.

Наскоро CymaScope за първи път е използван да визуализира нотите изсвирени на пиано, по молба на артиста Шанън Новак, от Нова Зеландия. Други интересни проекти осъществени с уреда са визуализация на гласните в човешкия говор, както и визуализация на световноизвестни музикални хитове. Крайният резултат наподобява картинките, които виждаме през калейдоскоп. В комбинация с оригиналния звук произвел картините, се получава почти магически звук – музикален спектакъл.

„Ако очите ни можеха да виждат звука, най-вероятно нямаше да виждаме вълни, както много хора смятат. По-скоро ще наблюдаваме красиви балончета, в причудливи форми. CymaScope ни помага да видим тази скрита красота!“ – казват създателите Джон Стюарт и Ерик Ларсън.  

Освен за изкуство уредът намира и приложение в научните среди. Едно от последните му постижения е участието в изследване твърдящо, че делфините имат свой собствен език, с който да комуникират помежду си. Сонарът на делфините им служи като, един вид, „допълнително око“, с чиято помощ те могат да „виждат“ ултразвуците и да ги предават един на друг под формата на звукови картини.

Изследователят Джак Касевиц използва CymaScope при разшифроването на звуковите сигнали произвеждани от делфините. Той записва звуците, които делфините издават, когато „виждат“ различни предмети – например пластмасов куб, надуваема играчка или пък саксия. Звуците след това биват превърнати в картини и отново се показват на делфините, но този път без придружаващия ги звук. Експериментът показва, че делфините успяват да разпознаят предметите с точност от 86%. Още по-впечатляващото е, че когато Касевиц показва картините на други делфини, които не са участвали в първоначалния експеримент, те успяват да ги разпознаят със същия успех. За учените това е солиден аргумент в полза на уменията на китоподобните да комуникират помежду си използвайки техника наподобяваща човешкият език.  

Амбициозният план на проекта „SpeakDolphin“ („Говори Делфински“) има за цел да разкодира този език напълно и дори да го използва за започване на простичък разговор с животинките.

spiritscienceandmetaphysics.com

Pin It on Pinterest

Share This