Всички сме чували за прекрасни местенца на север, на юг, на запад и на изток от София. За повечето от тях е нужен автомобил. Ако не можем или не желаем да разчитаме на такъв, изпробваме долните три свежи идеи за зелено бягство на около час път.

 

„Златните мостове“
Как: с електрически велосипед за споделено ползване към „Sofia Urban Challenge“
Кога: всеки ден от 09:00 до 19:00 ч.
Колко: 10 лв. за 5 часа или 15 лв. за 10 ч.

 

На 14-ти юли 2018 г. стартира първата в София система за споделени електрически велосипеди под името „Sofia Urban Challenge“.
Инициативата започва като тестов пилотен проект в рамките на парк „Витоша“. Предвижда се разрастването й за територията на София и за връзки с близки населени места.

 

За да изпробваме електропед на българската марка Eljoy и да се разходим до „Златните мостове“ с него, трябва изпървом да се обадим на 0885151928 и в договореното време да се насочим към Националния исторически музей (НИМ), където се намира и пунктът за отдаване под наем. Задължително носим лична карта, с която се легитимираме и подписваме договор за наем. 10-те ел. байка на седянката са с големи шосейни гуми (29″) и ще ни теглят напред до 25 км/час, което не означава, че не трябва да разчитаме на лични и гравитационни сили. Трасето е общо за всички превозни средства, затова за нашата безопасност са предвидени огледала за задно виждане, жилетки и каски. Може да разчитаме и на резервни гуми и заключващи устройства. Писта!

 

P.S. Важно е да се отбележи, че за ползвателите на електрическите колела НИМ предоставя достъп до експозициите си на промоционални цени.

 

„Златните мостове“ / хижа „Алеко“ / село Железница
Как: с автобус на „Зелена линия Витоша 2018“
Кога: всяка събота и неделя и през официалните почивни дни от 7 юли до 24 септември
Колко: Безплатно

 

Дните се нижат бързо, затова не трябва да отлагаме възможността да ползваме безплатните автобусни линии за пешеходци и велосипедисти. Организатор на инициативата е Lidl Bulgaria и с проекта цели ограничаване на автомобилния трафик към планината. Дестинациите са три, съответно и изходните точки. Пешеходците се превозват до „Златните мостове“ и могат да разчитат на връщане, а велосипедистите са откарвани до хижа „Алеко“ и село Железница, откъдето трябва да се спуснат надолу сами. Пълното разписание е тук.

 

Ако сме от групата на пешеходците и случайно закъснеем за тръгването от стадион „Васил Левски“ в 09:00 часа, трябва да знаем, че имаме резервен план. Насочваме се към близката спирка на „Орлов мост“, за да хванем рейс 505. Къде ще ни отведе той четем по-долу!

 

Парк-музей „Врана“
Как: с автобус 505
Кога: всяка събота и неделя от 10:00 до 16:00 ч
Колко: 1 лв. за билет + 0 – 8 лв. за вход

 

Всеки „празен“ ден автобус 505 е натоварен с мисията да ни преведе през една чудна царевична нива, пътят между мамулите на която, води до двореца с кацналата врана на покрива. Стражарите му ще ни поискат малко злато, но в замяна прекрачваме през портата, за да навлезем в добре поддържаната му и прохладна градина. Там ни чакат дворец „Врана“, езеро с лилии, алпинеум „Даалем“, както и впечатляващо голямо разнообразие от 821 дървесни, храстови и тревисти вида. Преживяването е много подходящо за големи семейства, влюбени двойки, както и за всеки, който иска да се потопи в една приказка.

 

Pin It on Pinterest

Share This