Кой е Атанас Вълев? Какво общо има с името „Тримона“? Кое е най-хубавото българско кисело мляко създадено в Америка? Къде да го намерите? Препятствията, през които е преминал създателят му, докато постигне високото качество и така незабравимия му истински вкус! Това са само малко от интересните истории и факти, с които ще ви запознаем в това интервю.

Атанас Вълев – Интересна и вълнуваща личност с добри познания в света на агроинженерството. Пристига в Америка през 1991 година и 18 години по-късно представя на пазара киселото мляко „Тримона“. Създадено с много труд, експерименти, лабораторни анализи и страст към идеята за здравословен начин на живот и вкус на автентично българско кисело мляко. Както той самият казва: „Добрият и успешен бизнес идва само с много труд и вяра!“ Освен агроинженерството, Атанас носи и артистична душа на творец. Той е музикант, театрал, а китарата е любим спътник в живота му. Обича кулинарството, с което често се изявява и впечатлява приятели, семейството и най-вече прекрасната си съпруга.

Каква е магията на кисело мляко „Тримона“ можете да разберете от неговия създател, Атанас Вълев.

Разкажете ни за момента! Как се озовахте в Америка? Ние не вярваме в думата емигрант, а по-скоро в това, че всеки има лична история и мотивация, за да смени дома си и да предприеме голямото презокеанско пътуване.

По професия съм агроинженер по тропично и субтропично земеделие и пристигнах за обмяна на опит с американското земеделие през 1991 година. Пътят на оцеляване беше забавен, труден, авантюристичен.
 И се чувствах готов да открия един нов свят. 

Вкъщи отглеждам и се грижа за две кафени дървета, от които се бере реколта кафе. Даже се шегуваме с моите приятели и гости, като всеки път им казвам: „Хора, това не са дренки, а кафе!“ Сега ми е хоби.

Тримона - точната формула на успеха

Помните ли първите си впечатления на американска земя?

Причината да дойда в Америка беше обмяната на опит, да видя как се развива земеделието в една друга страна. Работихме в оранжерия и учихме различни неща от занаята, непознати до този момент в България.

В кой момент решихте да представите българското кисело мляко на Америка. Имахте ли колебания и ако сте имали, как се справихте с тях?

Много отдавна не се занимавам със земеделие, но образованието ми на агроинженер ми помогна да стартирам бизнес с кисело мляко, тъй като имам знания в областта на микробиологията, биохимията, физиологията на растенията и животните, и т.н. Изучих природата на киселото мляко и разбрах какво се съдържа в него. Направих много лабораторни анализи, за да разбера как се развиват пробиотици в него. Те всъщност са живите закваски, които се влагат в прясното мляко, за да може то да ферментира и да стане кисело. Оказва се, че животът им е доста по-продължителен, отколкото масово се предполага.

преди 24 години

преди 24 години

Пристигнах в Америка 1991 г. с два буркана кисело мляко. В Ню Йорк, заедно с един приятел, започнахме да го правим вкъщи като много други българи, защото не можехме да намерим подходящото, с нашия вкус в магазините. Така в един момент приятели започнаха да ни предлагат и дават идеи: „Защо не помислим да го комерсиализираме?“ И аз си казах, защо пък не?

Започнах да търся производители. Аз знаех точната рецепта. Мина дълго време в усъвършенстване и разработка, имаше моменти, в които ту става, ту не става. Това не е лесен процес! Започнахме за първи път да продаваме в Чикаго. Оказа се, че там има голям интерес и то към голяма опаковка, докато в Ню Йорк, освен нея много харесаха и малката опаковка. Влязох в контакт с хранителни биомагазини в Манхатън и започнах да продавам в четири такива, като 7-8 месеца пътувах повече от час и половина до града и разнасях кашоните с колата си, като за солидна печалба не ставаше и дума.

Правейки го при домашни условия в продължение на 18 години, се сдобих с необходимото самочувствие. Знаех, че ще успее, защото е единствено по рода си, с богата история и изключителни здравословни качества!

От къде идва името „Тримона“?

„Тримона“ е измислено от пловдивчани и е краткото на Тримонциум – името на Пловдив по времето на Римската империя. Аз съм роден и отраснал в този неповторим град с вълшебен дух, богата архитектура и артистични хора.

Как се приема българското кисело мляко на американския пазар?

Колкото и абсурдно да звучи, нашата „иноваторска“ инициатива да запознаем американеца с един етнически продукт, всъщност е възраждане на старовремски хранителен продукт: Българското кисело мляко!!! Защо възраждане ли? Защото през последните години много млекопреработвателни компании от цял свят в стремежа си да покажат нещо ново и привлекателно на пазара, промениха автентичния вкус на киселото мляко. Все по-често се срещаме с хора, които прегръщат идеята ни и одобряват мисията ни, която наричаме „Ренесанс на киселото мляко“.

 

Давате огромна енергия за популяризирането на българското мляко в американските магазини, като лично мотивирате хората да го опитат. Защо го правите?

Това е най-добрият начин за промоция. Създателят на продукта е емоционално ангажиран и най-добре го познава. Презентацията обикновено завършва с покупка от клиента. Целта е постигната! Следва нов клиент, информацията наново се представя и т.н. От 2013 г. до 2015 г., съм направил над 300 промоции, всяка една от по 4-5 часа. Изтощително е, но е приятно да почувстваш успеха си на място!

Какви са по-честите коментари на вашите клиенти? Знаем, че по-хубаво мляко няма, но какво точно изтъкват те, като различно и незабравимо във вкуса?

Автентичен вкус на домашно приготвено кисело мляко. Клиенти от почти цял свят са ми казвали, че им напомня на това, което майките или бабите им са правили. Не мислете, че кисело мляко се яде само в България и околните страни. (И, да не забравим Япония). Индийци, араби, мексиканци и африканци са ми споделяли, че консумирането му е традиция и в техните страни.

Имате ли тайна в приготвянето на „Тримона“?

Да! Използваме селектирани щамове на „Лактобацилус булгарикус“ и други бактерийни култури. Също така и специфични породи крави, които се отглеждат на пасище, а не в обори, хранени с царевица и зърно. Най-важното, което искаме да покажем на клиентите си, са здравословните му качества. Доброто кисело мляко е храна! Не е само десерт или за леко похапване, а си е истинска хранителна и лечебна сила.

Кой ви помага?

Сами се справяме с производството. Имаме екип от работници в мандрата и доставяме млякото от сертифицирани местни Био кравеферми от планините в северната част на щата Ню Йорк.

От къде дойде идеята за визията на „Тримона“?

Преди година, реших, че трябва да доразвием компанията и с моя бизнес партньор наехме график дизайнерско студио в Манхатън, което ни допадна с атрактивното си и модерно мислене. Решихме да направим нещо по-различно от традиционните опаковки, така, че нашето кисело мляко да се забелязва отдалече на магазинските рафтове. Използвахме някои цветове от българския фолклор и мотиви от троянската керамика. Този, който използваме в момента се нарича „Байрак“. Също така елиминирахме значително количество пластмаса. Опаковка ни представлява картон около тънка пластмаса, на гърба, на който има отпечатани рецепти. Стараем се да бъдем иновативни и да мислим за околната среда, доколкото е възможно.

Знаем, че сте участвали в конкурса на Марта Стюарт, един от най-популярните конкурси за успешни, стартиращи бизнеси в Америка. Можете ли да ни разкажете малко повече за това събитие?

 

Да! Това е един конкурс, който се нарича „Направено в Америка“. За стартиращи успешни компании, които се състезават с продуктите си, като те трябва да са произведени в Америка, да бъдат представени професионално, трябва отзвука на клиентите да бъде повече от положителен и един куп други нормативи. Ние се борихме с повече от 130 компании в категория „Агрокултурна устойчивост“ („Food, Agriculture & Sustainability“) и спечелихме първо място в категорията. Това ни направи доста популярни и най-вече благодарение на българи гласували от почти 20 различни страни по света, на които бих искал сърдечно да благодаря! В България също се отрази с огромен интерес.

Разкажете ни за един забавен момент от приготвянето на кисело мляко?

Най-забавното и най-смешното, което мога да разкажа е от моментите, в които ми се налагаше да правя кисело мляко до среднощ и по някое време да будя жена ми и да й подавам лъжицата, за да опита от „успеха“. Познайте каква би могла да бъде реакцията на разсърден полуспящ човек? 

Ние българите сме упорити и находчиви. Какво бихте посъветвали сега стартиращите, младите и устремените в успеха?

На първо място: Желание и страст! Да са наясно с какво се различават от конкуренцията! Да се вгледат в детайлите и след това да се съсредоточат в „голямата картина“! Ясен фокус! Има много работа за вършене и няма кой да я свърши по-добре от тях самите (поне в началото) и най-важното да я вършат с „мучо густо“.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This