„Тишинавтика“ е заглавието на серия от сетивни концерти, създадени като копродукция между „Института за изследване на Тишината“ и „Театър на сетивата – София“. Сетивният концерт е нов жанр, смесващ театъра и музиката в едно необичайно преживяване. Това е концерт с театрално преддверие, концерт с уникална, възникваща на момента, дълбока музика, и публика, която преминава през предварително сетивно театрално пътуване, с цел да утихне, да изостри сетивата си и да се потопи в едно фино измерение преди срещата си с Тишината. Сетивните концерти имат театрален елемент, въвличат публиката в история, в преживяване, правят я съучастник на произведение на изкуството, което възниква ТУК и СЕГА.

„ТИШИНАВТИКА“-та е наука – изкуство, което изследва Тишината буквално. Достатъчно е да се откажеш от използването на думите и да ограничиш зрението си за известно време, за да могат останалите ти сетива да започнат да чертаят контурите на една неподозирана реалност. Реалност, която свива или разтяга време-пространството, в която се раждат видения, интуиции и прозрения. Реалност надхвърляща възприятията на сетивата, ограничена единствено от границите на твоето въображение.

В проекта „ТИШИНАВТИКА“ участва музикалната формация „Shamani TRIO“ – виртуозният ромски цигулар Венци Такев, световният бийт бокс шампион Skiller и музикалният експериментатор „Balkan Scientist“. Музиката им е хипнотична, случваща се на момента, нео – традиционна, еклектична… „шаманска“. Музика – пътуване с дълбока тишина и празно пространство в себе си.

Публиката, участник в този своеобразен ритуал, прекарва по-голяма част от времето със затворени очи като преминава през театрално – сетивното преддверие, което провокира всичките й сетива (обоняние, осезание, вкус, слух и зрение), за да се забави, да утихне и да намери път, отвеждащ към Тишината. Сетивен концерт, отвъд вербалната комуникация, при който тялото се оставя да си почине, а съзнанието поема по вълните на звуци, които отвеждат далеч…

НАЧАЛО: 19 ч.
МЯСТО: „Музей за съвременно изкуство“ – Софийски арсенал (бул. „Черни връх“ 2)
Продължителност: 1 ч. и 15 мин.

Pin It on Pinterest

Share This