Германското най-успешно китарно дуо принадлежи на композиторите на фламенко музика, „Тиера Негра“ или по-точно на двамата китаристи – Лео Хенрикс и Рази Еберт. От откриването им през 1997 г. и последвалите ги музикални успехи те имат издадени 10 албума. Техните композиции са поместени на безброй международни китарни компилации. Безброй много са и техните международни турнета в Европа и Канада. А дори и недостъпният Холивуд е използвал тяхна музика във филма „Парфюм“ на „Paramount Pictures“.

Без да губят нишката на румба Фламенко традициите в Испания, „Тиера Негра“ създава уникална комбинация от фолклор, lounge и поп елементи в тяхната музика. Те успяват да преплитат ритъм и звук, като предимство в мелодичността на произведението взима ту единия, ту другия. Лео и Рази винаги успяват да предадат своя ентусиазъм и любов от Фламенко Нуево на аудиторията си, оставяйки удивление и възхищение след всеки един свой концерт.

Встрани от това да бъдат едни от най-добрите музиканти, те са и дизайнери на едни от най-луксозните и качествени китари познати в музикалния свят. Носещи същото име, китарите на „Тиера Негра“ са забелязани от титаните на испанската китара – „Джипси Кингс“. Специално за тях са създадени китарите „Тиера Негра GK“, с които и до днес, имаме удоволствието да ги слушаме.

7a4ffc_a4daa231e40e491a83f07ca0c9aa8b5c.jpg_256

Всичко започва, след като Лео и Рази получават покана за участия по клубовете в Монреал, Канада от небезизвестния канадски DJ и композитор Рамачандра Боркар (DJ Ram). DJ Ram случайно се оказва полубрат на Рази, който никога не е знаел за него. Рам решава да отиде в Германия, където двамата се срещат за първи път. Два месеца по-късно дуото „Тиера Негра“ лети за Монреал. Интересна житейска драма с щастлив край. Тяхното първо представление е на терасата на клуб наричан „Di Salvio“.

Изключително нервни, но талантливи, те вадят всичките „аса“ от ръкавите си, достатъчни, за да накара публиката просто да ги обикне. Изцедени, на върха на възможностите си след изпълнението им, до тях се приближава мъж представил себе си като президент на „Мадаси Ентъртейнмент Груп“. Едно от най-големите звукозаписни студия в Канада. Така той им предлага запис на техния първи албум. Не по-късно от 3 месеца и половина дебютният им албум „Фурия Фламенко“ бележи тяхната упорита и непрестанна работа в Европа, Канада и Съединените Щати.

След втория им албум „Пара ти – Фламенко Нуево“, „Тиера Негра“ вземат и дейно участие и в шоу програма на DJ Рам. Това шоу е било толкова успешно, че непосредствено след него „Тиера Негра“ получават покана за участие в „Festival de ete Quebec“. Представили себе си повече от добре, те получили и възможността да свирят с величия, като Боб Брозман и Ганеш Анандан. В същата година „Тиера Негра“ получава покана за участие и в „Sedona Guitar Festival“. И тук те получават възможността да са на една сцена със Стенли Джордан и Пепино Ди Аугостино.

2000-та година е и годината, в която двамата изобретяват и тяхна собствена линия китари изработена ръчно от испански майстор и наречена отново „Тиера Негра“. През 2002 г. двамата виртуози решават да отворят и тяхна собствена звукозаписна компания и не изневеряващи на стила, я наричат пак „Тиера Негра“. Това им решение им се отплаща подобаващо, защото много скоро след това те издават техният трети албум „Clouds in the sky“. 2004 г. издават четвъртият си албум „Тurn of the tide“, а година по-късно през август 2005 г. за радост на феновете им те издават петия си албум „El sonido del sur“. През същата 2005 г. кралете на китарата „Gipsy Kings“ подписват с тях договор за „Тиера Негра“ китари, специално издание „Тиера Негра GK“.

Тяхната упорита работа е ознаменувана с издаването на сборен албум, подбрани изпълнения от тяхната досегашна работа, наречен „Мediterranean guitar lounge Vol 1“, 2006 г. Лео Хенрикс и Рази Екберт празнуват своята 10-та годишнина през 2007 г., а това е повод за техния седми албум „The Elements“. Следват „New world Flamenco“ през 2010 г., „Memory lane“ и „Christmas lounge 2012“ през 2012 г. Така Лео и Рази показват на целия свят как с упоритост, труд, креативност и емоция се достигат висоти, дали им възможност да са на една сцена с величия музиканти, да издават сами музиката си, да работят заедно с безспорните „Gipsy Kings“ и да устояват таланта си под звуците на тяхната любов – Фламенко.

Pin It on Pinterest

Share This