Живеем в лудо време на комуникации, технологии и социални мрежи. По-голямата част от деня ни преминава в писане на емайли, Skype връзки, телевизия, Facebook, Instagram, както и останалите откачени и животоотнемащи web пространства. Непонятно ми е как успяваме да организираме ежедневните си задължения и навици около тази налудничава зависимост.
Постепенно се озоваваме във водовъртежа на живота си, който ние пропускаме да живеем проверявайки емайлите си. Колко момента пропускаме зависи само от нас!

Кога технологичният детокс е подходящ?
Подходящ е в момента, в който се събудим и се окаже, че денят е минал неусетно. Денят, в който не сме разбрали слънчево ли е било времето, пеят ли птиците или колко е било красиво пълнолунието. Технологичното прочистване започва, когато осъзнаем пропускането на тези моменти и започнем съзнателно да лимитираме употребата на телефона, компютъра и таблета. Като за начало по 24 часа, а впоследствие по няколко дена. Това е моментът, в който голямото завръщане започва.
През 2011 г. Диана Рехлинг и Уенди Бьоркланд, професори по комуникация в „St. Cloud State University“ в Минесота, провеждат статистическо проучване сред студентите и откриват, че всеки студент си проверява Facebook страницата по 20 пъти на час.

Денят, в който се освободим от технологичната си зависимост, ще бъде най-дългия и ползотворен ден в живота ни. Все по-разпространени стават технологично прочистващите лагери за възрастни. Провеждат се сред природата. Такива има в Коста Рика и Камбоджа. Докато възрастните стрелят с лъкове, катерят скали и плуват, намират баланс със себе си. Доказано е, че нощите, след като сме прекарали дори един ден далеч от дигиталните си устройства, са най-спокойни и сънят е качествен и регенериращ.

Повечето технологично прочистващи лагери са създадени изцяло в природна среда. Много от тях приютяват разконцентрираните души на цели корпорации и офиси. Идеята на това преживяване не е избягване от реалността, задълженията и досадните емайли, а по-скоро едно връщане към реалността на истинската комуникация, обучение и тренировки. Преподават се много открити лекции и дискусии. И освен че се прочистваме от вредните електромагнитни вълни, ние се научаваме и да общуваме истински.

Подобни положителни и истински емоции можем да си създадем и сами. С наближаването на лятото, плажовете и къмпингите идва и възможността да заспим под открито небе и да се събудим от галещите лъчи на слънцето. И в тези изпълващи ни с енергия моменти, да оставим телефоните настрана и да се насладим на момента.

Pin It on Pinterest

Share This