Програма публични събития (1-ви – 4-ти септември), представящи резултати от резиденцията включва работилници с американския артист Карoн Литъл и пърформанс на писател и артист Виргиния Захариева („9 зайци“, сп. „P.S.“, 1999 – 2001 г.)

 

За трета поредна година, български и чуждестранни творчески умове ще обменят опит в Творческа Резиденция „Водна Кула“ 2019, 23.08 – 04.09.2019. Организирана от Сдружение „ИМЕ“, целта на провежданата в София резиденция с менторска програма е да съчетае прогресивните творчески социални стратегии с прилагането им в локален контекст. Тя е и шанс чрез обмен между признати арт професионалисти и начинаещи такива, те да изградят по-широка мрежа от връзки.

 

Следвайки установените по света формати тип временен творчески престой, Творческа Резиденция „Водна Кула №3“ предвижда участниците да са потопят напълно в местната среда и да развиват проектите си на място (site-specific work), според предварително избраните от тях софийски локации. Резултатите ще бъдат представени в програма публични събития, между 1-ви и 4-ти септември. Места и партньори тази година, които ще представят проектите, изработени в рамките на ТРВК №3, са столичната галерия „One More“ и бившата ТЕЦ „Г. М. Димитров“.

 

На участниците ще им бъде предоставена и менторска подкрепа, в лицето на три водещи имена в американските арт среди: Сара Райзман, изпълнителен и артистичен директор на фондация „Шели и Доналд Рубин“, Карoн Литъл, артист и изследовател, и Рейчъл Рафаела Гугелбергер, куратор, директор на NLE Lab, и съосновател на 1@111. Включената тази година активна менторска програма ще позволи на участниците в резиденцията да тестват и развият идеите си в максимална степен, под наставление и постоянен диалог от страна на менторите, даващи необходимата обратна връзка в хода на творческия работен процес. 

#бюлетин

#събития в България

Изложба „Кориците на Прас-Прес“ – 25-ти февруари в галерия-книжарница „София Преc“

Изложба „Кориците на Прас-Прес“ – 25-ти февруари в галерия-книжарница „София Преc“

Вярваш или не, стресът е един от най-важните фактори, определящи не само резултатите от нашите тренировки и хранителен режим, но и като цяло – здравето и качеството ни на живот.СТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥ Вестник „ПРАС-ПРЕС“ става на четири, все още невъзпитан, млад и...

Гостите ментори ще имат и срещи със софийската публика. В периода 28-ми – 30-ти август, Карон Литъл ще провежда 3-часови работилници, под наслов „Екология на грижата“, чиято цел е създаване на звена подкрепящи разнообразие в творческите среди. Фокусът ще е размяна на „подаръци“, които действат трансформативно на участниците, било то поема или скулптура. За софийското издание, изследването ще бъде съсредоточено върху екологията на грижата, прибягвайки до средствата и принципите на речта, действието и играта, както са дефинирани според немския философ Хана Аренд. По този начин работилниците ще включват упражнения по отъждествяване, активно слушане и вокални техники, като „уреди“ за упълномощаване.

 

Участието в тези сесии е отворено за всеки желаещ, на база предварително записване и предплатена такса, а резултатите от работилниците ще бъдат представени в заключителен пърформанс на 30-ти август. На 2-ти септември, Карон, Сара и Рейчъл ще изнесат публична лекция на тема „Добри практики и опит в социално развитие чрез творчески методи“ в „SofiaLab“, с домакин на събитието Асоциация за развитие на София. Начален час на събитието 09:00 ч.

 

9-те участника в резиденцията са избрани от международно жури въз основа на открита покана за участие, обявена от Сдружение „ИМЕ“, през месец април. Българските участници са: Мария Цанева, проектопредложение за инсталация и акция намеса градска среда, фокус архитектурния ансамбъл от спортни съоръжения в кв. „Гео Милев“: зала „Фестивална“ („Асикс Арена“), стадион „Академик“ и незавършената спортна зала на Софийския университет; Светли Евгениев, проектопредложение за инсталация, видео + скулптура; Мария Валтерова, проектопредложение за улични пърформанси; Ивелина Иванова, проектопредложение за аудио-визуална инсталация, посветена на Северното Черноморие и екологичните заплахи; и специално участие на Виргиния Захариева, писател / журналист / артист.

 

Чуждестранните участници са: Ана Вуйич (Сърбия / Швейцария), проектопредложение за широкомащабни рисунки и фотографии, Харука Томацу (Япония), проектопредложение за солов пърформанс + инсталация, около принципите на „дзен мондо“ (на японски: 問答, Мондо: „въпроси и отговори“; записана колекция от диалози между ученик и дзенбудистки учител); Сара Казми (Пакистан / Норвегия), проектопредложение за пърформанс, на базата на колективни четения и разходки из София; Улуч Али Кълъч (Турция), проектопредложение за мултимедийна инсталация, с използване на събрани пластмасови отпадъци и тяхното преработване в „картини“, техника тип „витраж“. Всички участници ще развиват проектопредложенията си на място, което оставя крайният резултат изненада до последния ден. 

 

За Творческа Резиденция „Водна кула“ / Water Tower Art Residency (WTAR)

 

Творческа Резиденция „Водна Кула“ (Water Tower Art Residency) е нова, самостоятелна глава, но и съвсем естествено продължение в книгата на Сдружение „ИМЕ“ и „Водна Кула“ Арт Фест – чието съществуване в оригиналния си формат приключи през 2016 г., с юбилейното 10-то издание на фестивала, включващо над 80 съвременни артистични предложения – специфични за мястото живопис, скулптура, видео и фото прожекции, инсталации, пърформанси – от над 10 европейски държави, както и от Бразилия, Канада, САЩ и Япония.

 

Основавайки се на дългогодишния опит и изградена мрежа от участници и партньори, същината на Творческа Резиденция „Водна Кула“ е да продължи зададения тон и традиция: артистично развитие на творци и тяхната публика, и създаване на творби в конкретен контекст на конкретна локация (или т.нар., site-specific art).

 

За Сдружение „ИМЕ“

 

Сдружение „ИМЕ“ е формирано през 2004 г., от група творци, с цел облагородяването на значими сгради и превръщането им в артистични резидентни центрове. Първата такава сграда е споменатата водна кула в кв. „Лозенец“, където със съвместни усилия от съвсем практично естество, като почистване на градинката около кулата през 2006 г., за да се види цялата ѝ красота, идва и признанието на цялостния проект за създаване на фестивал за съвременни изкуства в алтернативни пространства. Артистичната инициатива „Водна кула арт фест“ е включена в картата на значими културни събития в София и Европа, и от малка локална инициатива прераства в духовно средище на мнозина.

 

През годините „Водна кула арт фест“ се разви до най-голямата международна платформа за обмен на идеи и изкуство в България, привлякла повече от 600 артисти, работещи със сферата на социално ангажираното изкуство от цял свят. Сградите, които сдружение „ИМЕ“ открива, интегрира и използва през годините, са много и всяка от тях представя уникалната културна идентичност на София. През 2016 г. инициативата отбеляза своята 10-та годишнина.

 

През юли 2017 г., Сдружение „ИМЕ“ провежда първата „site-specific“ резиденция в България. Така събира под един покрив съвременни артисти от Япония, Украйна, Китай, Сърбия, Австралия и Великобритания, чиито проекти се замислят и реализират в рамките на едноседмичния им престой, спрямо спецификите на двете партньорски локации – Хладилно Депо „Подуяне“ и столичния ОКИ „Искър“. Към настоящия момент Творческа резиденция „Водна кула“ има две успешни издания.

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Българското Възраждане се различава от европейския Ренесанс по един съществен признак. Докато ренесансовите личности в Европа са хора, стоящи извън Църквата, в България първите носители на духовно обновление са все църковници. Най-изтъкнати сред тях са Паисий...

Таласъмите в българските народни поверия

Таласъмите в българските народни поверия

В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“. Таласъмите ходят докле пропеят петлите.В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“....

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. снимка: espritdegabrielle.com „Галиера“, или музеят на модата в Париж (Palais Galliera), най-сетне отвори врати, след двугодишен...

Домашен козунак за Великден

Домашен козунак за Великден

Приготвянето на този козунак може да стане по два начина. рецепта: Нели Чалъкова  Необходими продукти за тестото:500 гр. брашно300 мл. прясно мляко (леко затоплено)100 гр. краве масло (разтопено)100 гр. захар3 бр. яйца (само жълтък)7 гр. суха мая (или 20 гр. прясна...

Pin It on Pinterest

Share This