Програма публични събития (1-ви – 4-ти септември), представящи резултати от резиденцията включва работилници с американския артист Карoн Литъл и пърформанс на писател и артист Виргиния Захариева („9 зайци“, сп. „P.S.“, 1999 – 2001 г.)

 

За трета поредна година, български и чуждестранни творчески умове ще обменят опит в Творческа Резиденция „Водна Кула“ 2019, 23.08 – 04.09.2019. Организирана от Сдружение „ИМЕ“, целта на провежданата в София резиденция с менторска програма е да съчетае прогресивните творчески социални стратегии с прилагането им в локален контекст. Тя е и шанс чрез обмен между признати арт професионалисти и начинаещи такива, те да изградят по-широка мрежа от връзки.

 

Следвайки установените по света формати тип временен творчески престой, Творческа Резиденция „Водна Кула №3“ предвижда участниците да са потопят напълно в местната среда и да развиват проектите си на място (site-specific work), според предварително избраните от тях софийски локации. Резултатите ще бъдат представени в програма публични събития, между 1-ви и 4-ти септември. Места и партньори тази година, които ще представят проектите, изработени в рамките на ТРВК №3, са столичната галерия „One More“ и бившата ТЕЦ „Г. М. Димитров“.

 

На участниците ще им бъде предоставена и менторска подкрепа, в лицето на три водещи имена в американските арт среди: Сара Райзман, изпълнителен и артистичен директор на фондация „Шели и Доналд Рубин“, Карoн Литъл, артист и изследовател, и Рейчъл Рафаела Гугелбергер, куратор, директор на NLE Lab, и съосновател на 1@111. Включената тази година активна менторска програма ще позволи на участниците в резиденцията да тестват и развият идеите си в максимална степен, под наставление и постоянен диалог от страна на менторите, даващи необходимата обратна връзка в хода на творческия работен процес. 

#бюлетин

#събития в България

Гостите ментори ще имат и срещи със софийската публика. В периода 28-ми – 30-ти август, Карон Литъл ще провежда 3-часови работилници, под наслов „Екология на грижата“, чиято цел е създаване на звена подкрепящи разнообразие в творческите среди. Фокусът ще е размяна на „подаръци“, които действат трансформативно на участниците, било то поема или скулптура. За софийското издание, изследването ще бъде съсредоточено върху екологията на грижата, прибягвайки до средствата и принципите на речта, действието и играта, както са дефинирани според немския философ Хана Аренд. По този начин работилниците ще включват упражнения по отъждествяване, активно слушане и вокални техники, като „уреди“ за упълномощаване.

 

Участието в тези сесии е отворено за всеки желаещ, на база предварително записване и предплатена такса, а резултатите от работилниците ще бъдат представени в заключителен пърформанс на 30-ти август. На 2-ти септември, Карон, Сара и Рейчъл ще изнесат публична лекция на тема „Добри практики и опит в социално развитие чрез творчески методи“ в „SofiaLab“, с домакин на събитието Асоциация за развитие на София. Начален час на събитието 09:00 ч.

 

9-те участника в резиденцията са избрани от международно жури въз основа на открита покана за участие, обявена от Сдружение „ИМЕ“, през месец април. Българските участници са: Мария Цанева, проектопредложение за инсталация и акция намеса градска среда, фокус архитектурния ансамбъл от спортни съоръжения в кв. „Гео Милев“: зала „Фестивална“ („Асикс Арена“), стадион „Академик“ и незавършената спортна зала на Софийския университет; Светли Евгениев, проектопредложение за инсталация, видео + скулптура; Мария Валтерова, проектопредложение за улични пърформанси; Ивелина Иванова, проектопредложение за аудио-визуална инсталация, посветена на Северното Черноморие и екологичните заплахи; и специално участие на Виргиния Захариева, писател / журналист / артист.

 

Чуждестранните участници са: Ана Вуйич (Сърбия / Швейцария), проектопредложение за широкомащабни рисунки и фотографии, Харука Томацу (Япония), проектопредложение за солов пърформанс + инсталация, около принципите на „дзен мондо“ (на японски: 問答, Мондо: „въпроси и отговори“; записана колекция от диалози между ученик и дзенбудистки учител); Сара Казми (Пакистан / Норвегия), проектопредложение за пърформанс, на базата на колективни четения и разходки из София; Улуч Али Кълъч (Турция), проектопредложение за мултимедийна инсталация, с използване на събрани пластмасови отпадъци и тяхното преработване в „картини“, техника тип „витраж“. Всички участници ще развиват проектопредложенията си на място, което оставя крайният резултат изненада до последния ден. 

 

За Творческа Резиденция „Водна кула“ / Water Tower Art Residency (WTAR)

 

Творческа Резиденция „Водна Кула“ (Water Tower Art Residency) е нова, самостоятелна глава, но и съвсем естествено продължение в книгата на Сдружение „ИМЕ“ и „Водна Кула“ Арт Фест – чието съществуване в оригиналния си формат приключи през 2016 г., с юбилейното 10-то издание на фестивала, включващо над 80 съвременни артистични предложения – специфични за мястото живопис, скулптура, видео и фото прожекции, инсталации, пърформанси – от над 10 европейски държави, както и от Бразилия, Канада, САЩ и Япония.

 

Основавайки се на дългогодишния опит и изградена мрежа от участници и партньори, същината на Творческа Резиденция „Водна Кула“ е да продължи зададения тон и традиция: артистично развитие на творци и тяхната публика, и създаване на творби в конкретен контекст на конкретна локация (или т.нар., site-specific art).

 

За Сдружение „ИМЕ“

 

Сдружение „ИМЕ“ е формирано през 2004 г., от група творци, с цел облагородяването на значими сгради и превръщането им в артистични резидентни центрове. Първата такава сграда е споменатата водна кула в кв. „Лозенец“, където със съвместни усилия от съвсем практично естество, като почистване на градинката около кулата през 2006 г., за да се види цялата ѝ красота, идва и признанието на цялостния проект за създаване на фестивал за съвременни изкуства в алтернативни пространства. Артистичната инициатива „Водна кула арт фест“ е включена в картата на значими културни събития в София и Европа, и от малка локална инициатива прераства в духовно средище на мнозина.

 

През годините „Водна кула арт фест“ се разви до най-голямата международна платформа за обмен на идеи и изкуство в България, привлякла повече от 600 артисти, работещи със сферата на социално ангажираното изкуство от цял свят. Сградите, които сдружение „ИМЕ“ открива, интегрира и използва през годините, са много и всяка от тях представя уникалната културна идентичност на София. През 2016 г. инициативата отбеляза своята 10-та годишнина.

 

През юли 2017 г., Сдружение „ИМЕ“ провежда първата „site-specific“ резиденция в България. Така събира под един покрив съвременни артисти от Япония, Украйна, Китай, Сърбия, Австралия и Великобритания, чиито проекти се замислят и реализират в рамките на едноседмичния им престой, спрямо спецификите на двете партньорски локации – Хладилно Депо „Подуяне“ и столичния ОКИ „Искър“. Към настоящия момент Творческа резиденция „Водна кула“ има две успешни издания.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This