снимка: Chris Travel Blog

Когато хората чуят за Швейцария, предимно го свързват с банковата тайна и шоколада, не толкова със спа процедури. Точно там, сгушена в сърцето на Алпите, като един малък диамант върху огърлица, с гордост блести бижуто наречено „Тамина“ (Tamina Therme). Един от най-добрите спа центрове, със зашеметяваща сграда и двор с над 2200 ели, посреща гостите. Изпод дълбините на земните недра блика лечебна вода. До извора не прониква никаква светлина.

 

Изворът е случайно открит от бенедиктинските монаси от манастира Пфаферс (Pfäfers Abbey) през 1242 г., които смятали, че причината за горещата вода бил мистичен дракон, който живеел на дъното и благодарение на дъха му входът винаги бил задимен. Новината за лечебните води на този чудодеен извор се разпространили бързо и много хора се стичали към него в търсене на цяр за болките си. Болни и умиращи били спускани надолу в кошница, където стояли потопени в лечебните води, понякога и с дни.

 

 

Трябвало да минат 300 година преди известния швейцарски лекар и учен Парацелз, известен с фразата си, че „не трови отровата, а дозата“, да дойде и да изследва водата, за да потвърди лечебните й свойства. Благодарение на работата си там, през 1535 г. той написва книга за терапевтичния ефект, който има водата върху различни заболявания.

 

Едва през 1840 г. бил изграден тръбопровод с дължина 4 км, който отвеждал водата директно до града. Там с течение на времето започнало строителството на балнеолечебния курорт „Бад Пфаферс“ („bad“ – немското име за баня), което спомогнало за превръщането му в международен курорт, привличащ стотици известни хора, сред които Фридрих Ницше, Томас Ман и Виктор Юго. Водата при ждрелото е колкото телесната температура – 36,5 градуса. Съвременният си облик получава през 2009 г. с надграждането на съществуващата до момента обществена баня.

Тамина

снимка: Chris Travel Blog

#да попътуваме

#бюлетин

Още в началото, пътят преминава под най-дългия мост в Европа – моста Тамина, който е изграден на височина над 200 м в източния кантон Санкт Гален (Sankt Gallen). Бетонният мост свързва селата Пфаферс и Валенс. Той е с дължина от 417 м, като за построяването му са били нужни 5 години. Пътят е забранен за коли и велосипеди, затова трябва да проверите в интернет за пътя към дефилето и да си хванете автобус от „Бад Пфаферс“, а после да извървите кратък път пеш до входа на пещерата.

архитект: Volkhard Angelmaier

снимка: © TBA St Gallen

 

архитект: Volkhard Angelmaier

снимка: © TBA St Gallen

В началото на ждрелото има малко мостче, по което преминават коли и хора, но въпреки това е много тясно. В края на пътеката има мост водещ до термичните извори, които обаче са скрити зад стъкло. Ако искате да усетите температурата на водата има фонтан с гореща вода, а любителите на минералните бани могат да посетят „Тамина терм“ в „Бад Рагац“ („Bad Ragaz“).

 

Влизайки в самия извор скрит сред скалите, посетителите се пренасят в един невероятен 3D спектакъл, проектиран върху самите скали в дефилето, благодарение на модерните технологии, които отвеждат зрителите в един мистичен свят на реалност и илюзия.

снимка: Chris Travel Blog

докато пътувате

Абонирай се и получавай ........

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This