снимка: Alina Fedorchenko @unsplash

Кравите имат различни характери, също като кучетата, котките и хората. Някой са умни, други се учат по-бавно. Някой са дръзки и „приключенски“ настроени, други пък са срамежливи и стеснителни. Някой са дружелюбни и внимателни, а други са нечестни и обичат да командват.

 

Според различни изследвания кравите са интелигентни животни, с изключително дълга памет. Учените разглеждащи поведението на кравите са открили, че те развиват сложни социални взаимоотношения една с друга. Например, сприятеляват се или се сърдят на други крави, ако ги третират лошо.

 

„Нежните гиганти“ оплакват смъртта или дори раздялата, от тези към които са привързани, като често учените са наблюдавали дори проронени сълзи. Връзката между телето и майката е изключително здрава. Това обяснява безброй многото доклади за крави, които трескаво „викат“ и търсят малките си, след като те бъдат отделени от тях и изпратени в местните кланици или продадени в други ферми.

#бюлетин

#човек и природа

Други любопитни факти, които учените установяват след дълги години на наблюдение и изучаване на този животински вид, ясно сочат, че кравите безпроблемно разбират причинно-следствените връзки. Това е 100% сигнал, че мозъкът им е развил напреднали познавателни способности. Например, изследователите са успели да научат кравите сами да утоляват жаждата си, като натиснат определена ръчка, която от своя страна задейства течаща вода. По същия начин кравите успяват да научат и кой е „магическият“ бутон, който доставя храната им. Още по-интересно е, че кравите изглежда се наслаждават на процеса на научаване и откриване на решения. Оказва се, че кравите си имат техния „аха“ момент и се вълнуват, когато намерят решение на нещо, дори някой от тях лекичко подскачат от радост.

 

В стадо кравите развиват сложна социална динамика. Всяка крава може да разпознава около 100 други крави и да прави разлика между тях в стадото.

снимка: Annie Spratt @unsplash

Стадото си има своята „Alpha крава“, или с други думи – крава лидер. Лидерът бива избран от другите крави въз основа на изразени социални предимства, като интелигентността, която показва, любознателността, опита и развитата самоувереност. Може би противно на някой очаквания, кравите не толерират егоизма и показването на надмощие в групата. За кравите размера и силата нямат значение за лидерските им умения.

 

Отглеждането на крави в неестествена за тях среда, като претъпкани индустриални ферми, оказва пагубно влияние на кравите. Защото, освен редица други неща, разваля и натуралната им йерархия. Това от своя страна води до стресови ситуации и конфликти между животните, които никога не биха се случили в естествената им среда.

***източник: http://www.peta.org/

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This