„Вълшебният Керван“ пътува по света, по суша и вода, с най-различни превозни средства и винаги на автостоп. Пътешествието стартира април 2015 г. от България, като продължава и до сега. През последните три години изминават „Пътя на коприната“ до Далечния Изток, „Пътя на подправките“ до Индонезийския архипелаг, посещават Папуа Нова Гвинея и островните държави на Меланезия, и достигат до Южна Корея след 6 месеца мореплаване из Тихия океан.

Маги и Цветин са двамата пътешественици от „Вълшебният Керван“, които са пред прага на нова експедиция наречена „По стъпките на прабългарите“. Те ще тръгнат през месец май 2018 г. Ето какво ще ни разкажат те за пътешествието, което им предстои. 

Вълшебният Керван

Какво е пътуването за вас?

Когато пътуваме влизаме в пълноценен контакт със земята, природата, хората, и осъзнаваме по нов начин думата „жив“. На пътя ние сме с широко отворено сърце и сетива и така изживяваме самото съществуване на света с всяка клетка на тялото си. След години пътешествия това е единственият начин на живот, който ни вдъхновява и ентусиазира, така че всяко следващо пътешествие е отговор на зова на сърцата ни към свобода и опознаване на чудесата на земята.

Вълшебният КерванКакво представлява проектът „По стъпките на прабългарите“?

За последните 3 години изминахме над 40 хиляди километра, основно по земя и част от тях по вода. В един момент си дадохме сметка, че прабългарите също са изминали хиляди километри пеша и на коне през степи, пустини и планини, със семействата и покъщнината си, и то във време, в което не е имало дори част от съвременните удобства и пътищата са били изпълнени с опасности. Начинът по който ние пътуваме, и този на нашите предци, си приличат по нещо и вдъхновени от миналото решихме да последваме прабългарите по техните стъпки от Централна Азия към Европа.

Нагласата ни е изследователска и пътешественическа и така смятаме да изминем този теоретичен маршрут от няколко хиляди километра по земя, спирайки се на важни исторически места и заснемайки фото и видео материали за регионите и етносите по пътя.

Планираме да направим фотографски проект с интерактивна карта, където да проследим постепенната промяна на фенотипа (или как се изменят чертите на лицата на хората) по маршрута. Надяваме се да намерим археологическа и историческа информация чрез разговори с местни хора, да посетим музеи и да преминем през места, където би могло да има сведения за прабългарите. Ще търсим връзката на местните вярвания, обичаи, бит и култура с нашите предци. Редовно ще публикуваме истории и снимки за развитието на проекта в блога: www.bgmagickervan.com и на Фейсбук страницата ни.

Желанието ни е с проекта „По стъпките на прабългарите“ да събудим номадската жилка, генетично заложена във всеки българин, подтикваща ни към изследване на непознати земи и смели приключения, и да си припомним величието на нашите предци, които са извършили това изумително пътешествие, дало началото на всеки един от нас.

Кои са държавите и местата, които смятате да посетите по време на това пътешествие?

Плануваният маршрут минава през западен Китай (Уйгурска автономна област), Монголия и пустинята Гоби, Южен Сибир (езерото Байкал и република Бурятия), Казахстан, Киргизстан, Таджикистан (планините Памир и Тяншан), Узбекистан, Каспийския регион, Азербайджан, Грузия, Армения, Турция (като част от теоретичните маршрути, свързани с иранския произход на българския етнос) и финално завръщане в България. Проектът се предвижда да трае между 8 и 10 месеца, като стартираме май месец 2018.

Откъде ще намирате информация за прабългарите и техния маршрут?

Надяваме се да обединим максимален брой хора около проекта, които да допринасят с идеи, съвети и информация за точния маршрут и обекти за посещение. Ще се радваме проектът да предизвика висок обществен интерес и дискусии по темата.
За момента нашите източници са приятели от близкото ни обкръжение, любители и историци.

Как ще пътувате?

Тъй като искаме да се доближим максимално до начина на придвижване на прабългарите ще пътуваме много пеш, ще се опитаме да изминем част от разстоянието на кон, и разбира се ще сме на автостоп – любимият ни начин на пътешестване.

Как ще финансирате този проект?

На прабългарите не им е трябвало финансиране, за да достигнат земите ни. По същия начин и за „Вълшебният Керван“ фокусът на това пътуване не е да търси финансиране, а да осъществим мечтата си, за което е много по-важно намерението и решимостта. Ще пътуваме с минимален бюджет както до сега (5 лв. на ден на човек).

Разбира се, ако някои има желание да ни подкрепи финансово през сайта ни, средствата ще се използват за издръжка по пътя и подобряване качеството на проекта.

Досега бяхте на десетки хиляди километри от Родината си сред тихоокеански острови и папуаски племена, омръзна ли ви екзотиката?

Според нас не е възможно един пътешественик да се пренасити на екзотиката. Светът, в който живеем, е истинско чудо и дар за всеки от нас. Сигурни сме, че преминаването по пътя на прабългарите няма да бъде по-малко екзотично от Папуа Нова Гвинея, тихоокеанските острови, пустините на Раджастан или хималайските върхове.

След три години пътешествия решихме да се завърнем в България. Случайно или не, степите и планините на Северна Азия винаги са били близки до сърцата ни. Това, и фактът, че начинът ни на живот под открито небе и постоянно на път, като че ли е по-близък до живота на прабългарите, отколкото до този на съвременния човек, определи по естествен начин раждането на този проект.

Какво мислите, че ще откриете по време на това пътешествие?

Повече за човешката душа и истинските човешки взаимоотношения, собствения ум и сърце, чудесата на северните земи и разбира се да осъзнаем по-дълбоко връзката на номадските народи със степта, юртите, конете и постоянното движение по земя, корените на прабългарите и тяхната история.

Кога тръгвате по стъпките на прабългарите?

В момента сме във Виетнам и се подготвяме. Официално проектът стартира от началото на май, от влизането ни в Китай, но за нас пътуването вече е започнало.

Защо се наричате „Вълшебният Керван“? Кое е вълшебното за вас?

Нашето вълшебство е отражение на вълшебството на света около нас. Надяваме се, че нашите читатели виждат отразена в нашия блог магията, която всеки един от нас носи в себе си.

„Керван“-ът ползва карта и компас и генерира непрестанно невероятностни събития и приключения. Времето за пътуване е неограничено, а пътят винаги криволичещ по незнайни и непланувани места. Домът ни се мести из планини, пустини, средновековни екзотични градове, плажове, скали, всеки ден на непредвидено място, в палатката или под нечии доброжелателски покрив на мили местни хора.

Каква е вашата мисия?

Да изживяваме света и хората, да се сливаме и потапяме в безкрайните магическите реалности на планетата и да разчупваме стереотипите си чрез знания и опознаване на различни култури.

Pin It on Pinterest

Share This