Джордж Лукас („Междузвездни войни“) избра града, в който дълго подготвяната негова идея за музей на „разказвателното изкуство“ ще намери дом. Дългите преговори с ръководството на Чикаго и Сан Франциско изстрелват избора на създателя на „Междузвездни войни“ право в Лос Анджелис. Градът ще получи повече от 10,000 предмета събирани през 40 годишния творчески период на Джордж Лукас. Музеят ще отвори врати към безграничния свят на модерното визуално изкуство и ще предостави на хората възможността да се потопят в него.

Уникалният дизайн на сградата от китайския архитект Ма Янсонг е истинско урбанистично изкуство и несъмнено жителите на Лос Анджелис ще бъдат горди с такъв проект в града си. Освен места за отдих и мечти, музеят ще помещава галерия с много сувенирни предмети от поредицата на „Междузвездни войни“, библиотека, големи конферентни зали за образование и семинари, стаи за визуални технологии и практики. Картини на Едгар Дега, Уинслоу Хоумър и Пиер-Огюст Реноар, инсталации, кинематографски предмети, комикси и нови дигитални нововъведения, ще превземат въображението на хората увличащи се по изкуството.

От екипа на Лукас съобщиха, че поради намиращите се повече от 100 училища в града, 3 големи музея от световно ниво и университета на Южна Калифорния паркът „Exposition“ е идеалното място за тази футуристична сграда. Културният и образователен облик в тази част на града предразполага за новия музей и определено ще си бъде точно на място. Цената на проекта възлиза на повече от 1 милиард долара и ще бъде изцяло финансиран от световно известният режисьор, без похарчени нито стотинка от данъкоплатците. Кметът на Лос Анджелис нарече музеят на Лукас „най-големия подарък за обществото в Американската история“.

Остава още много да се научи за музея на „разказвателното изкуство“ тъй като ще отвори врати чак през 2021 г., но едно е ясно – музеят ще бъде като никой друг правен досега.

Pin It on Pinterest

Share This