снимка: Jamie Street @Unsplash

В днешно време, комбинацията от богат избор на вкусни, но нездравословни храни, и натоварено, стресиращо ежедневие, правят риска от развитие на сърдечни усложнения и заболявания все по-висок, а възрастовата граница на страдащи става все по-ниска… 

 

Затова е от изключително голямо значение всеки от нас да обърне внимание на себе си и сърдечното си здраве, за да намали този риск до минимум и да остане извън черния списък.

#бюлетин

#здрави и красиви

Ето няколко кратки и ясни съвета, които ще ви помогнат да го направите: 

 

  • Контролирайте високото кръвно налягане! Хипертонията е най-големият рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Ако високото кръвно налягане не се контролира, това може да причини нараняване на други органи и дори смърт. 
  • Намалете нивата на кръвната захар! Сърдечните заболявания и инсулта са основните причини за смърт при хора с диабет. Възрастните, които страдат от диабет, са с два до четири пъти по-голям риск от развитие на сърдечно заболяване или инсулт, от останалите хора. Яжте здравословна диета и редовно спортувайте, за да намалите рисковете от развитие на диабет!

 

За да запазите кръвното и нивата на кръвната си захар в норма, поддържайте здравословно телесно тегло, като спазвате подходящ хранителен режим, осигурете си редовна физическа активност и ограничете приема на натрий (сол).

 

  • Контролирайте холестерола в кръвта! Холестеролът е нещо нормално. Въпреки това, завишеният холестерол е рисков фактор за развитие на сърдечни проблеми. И по-специално – нивата на „лошия“ LDL холестерол. Ако имате проблеми с холестерола, ограничете приема на наситени мазнини и се придържайте към предписаните си лекарства, за да поддържате здравословни нива на холестерол.

 

  • Спрете да пушите! Хората, които пушат, са изложени на значително по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания и често страдат от преждевременна смърт. Дори и пасивното излагане на цигарен дим може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Така че освен да избягвате цигарите е добре да избягвате и места, наситени с гъст цигарен дим. За щастие в последните години законът предоставя допълнителна защита срещу непушачите, като ограничава пушенето на закрито в определени за това зони.

 

  • Останете активни! Да намерите време за упражнения и още повече – за тренировъчна програма, си е предизвикателство, но определено не е за подценяване. Достатъчно е да си осигурите поне 2-3 часа седмично, в които да сте активни и да спортувате, за да намалите значително рисковете за себе си и да подобрите не само здравето на сърдечната си система, а комплексно, за цялото тяло. А и ще изглеждате по-добре!

 

  • Хранете се здравословно! Включете в менюто си повече зеленчуци, плодове, за да си набавите достатъчно витамини и фибри. Също така заложете на пълнозърнести храни, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, птиче месо, риба, бобови растения и ядки. Ограничете сладкишите, тестените изделия от бяло брашно, подсладените със захар напитки и червените меса. 

 

  • Свалете излишните килограми!  Наднорменото тегло е рисков фактор за диабет и сърдечно-съдови заболявания. Дори умерената загуба на тегло може да доведе до големи подобрения в кръвното налягане, значително понижен риск от развитие на диабет и намаляване на определени липиди, и други рискови фактори за сърдечни заболявания и инсулт. Така че ако през годините сте натрупали излишни мазнини – сега е моментът за отслабване!

 

  • Здрав дух – здраво тяло! Знаете тази поговорка, нали? Депресията, гневът, безпокойството, песимизмът и липсата на социални контакти се отразяват негативно на тялото, не само психически, но и физически. Тези проблеми могат и пряко да повлияят на придържането към здравословна диета и редовна физическа активност, така че ги дръжте под око и не сваляйте гарда!

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This