снимка:Huha Inc. / unsplash

С тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. Ако отскоро се борите с излишните килограми, ако се опитвате да се храните съобразно и здравословно, но въпреки това не ви върви с отслабването, може би допускате една от тези 6 често срещани грешки, които спъват прогреса ви. Ето кои са те:

 

1. Прекалявате с диетите!

 

Всички имаме поне по един такъв приятел или приятелка – винаги опитващи най-новата, модерна и чудотворна диета, постоянно чудейки се какво могат и какво не могат да ядат, и винаги абсолютно убедени, че това най-накрая е диетата, която ще сработи.

 

Според проучване, проведено от известна марка подсладители, над 10% от анкетираните жени признават, че спазват различни диети поне пет пъти годишно. Това предизвиква хаос в тялото, който води до хормонален дисбаланс и спъва нормалната работа на метаболизма. А това е проблем, защото с тези модерни крайни диети човек не може да изкара дълго. В момента, в който ги спре – рискът от натрупването на изгубените килограми, та и на няколко допълнителни отгоре, заради забавения метаболизъм и влошената хормонална среда в тялото, е голям. Да не говорим за възможните здравословни проблеми, които може да предизвика подобно ограничено хранене…

#бюлетин

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: Как да понижим лошия холестерол – 4 стъпки към успеха

Съветите на Страхил: Как да понижим лошия холестерол – 4 стъпки към успеха

Темата за холестерола, и сърдечното здраве като цяло, не е от най-лесните за обяснение, но едно е сигурно – понижаването на лошия холестерол е нещо хубаво!

2. Мислите прекалено много за излишните килограми!

 

Много хора си мислят, че успешният хранителният режим се свежда до това какво ядете, но всъщност има редица психически фактори, които допринасят за успеха или неуспеха на една диета.

 

Например, едно изследване, направено от Журнала за затлъстяване и метаболитен синдром (JOMES), показало, че хората с нормално тегло, които възприемали себе си за затлъстели, били и по-склонни към реално натрупване на излишно тегло до 10 години по-късно. Психическият стрес, предизвикан от мислите, че сте с наднормено тегло, повишава секрецията на различни хормони, част от които водят до засилен апетит и забавен метаболизъм.

 

Така че, накратко – за да е успешен един хранителен режим, не е важна само храната, но и начина на мислене и нагласата, с която подхождате към проблема. Трябва да мислите позитивно! Да, добре е да осъзнавате проблема и да искате да го решите, но не трябва да мислите само и единствено за това и да се самонаказвате психически за допуснатите до момента грешки!

Гледайте напред, към по-доброто бъдеще, което ви очаква!

3. Приемате повече захар, отколкото си мислите!

 

В днешно време захарта е скрита навсякъде около нас, чакайки удобен момент да провали режима ни. Затова трябва да сте наясно как да я избягвате успешно. Или най-малкото да ограничите приема й до минимум.

 

Да вземем за пример чаша безалкохолно от известна марка. Много хора биха си казали: „Какво пък, една-две чаши безалкохолно на ден няма да ми попречат чак толкова на резултатите!“ – това все пак са едва 300-400 мл течност. Но в едва 250 мл от това безалкохолно се съдържат от 25 до 30 гр. захар (2 пълни супени лъжици захар само в една чаша).

За сравнение, препоръчителният дневен прием на захар, според Американската здравна асоциация, не трябва да надвишава 24 гр. за жените и 36 гр. за мъжете.

 

Така че, дори да спрем само с тези 1-2 чаши безалкохолно на ден – вече лесно сме прехвърлили препоръчителния прием на захар. Но обикновено не става така. Защото прости захари се съдържат и в много други храни, дори и в натурални такива, като плодовете. Затова, ако не се следи внимателно съдържанието на етикетите, захарта може да се окаже сериозна спънка за постигането на добри резултати от режима.

 

4. Пропускате закуската!

 

Не ми се иска да го вярвам, но за съжаление е факт – все още се сблъсквам от време на време с хора, които смятат, че след като се дебелее от хранене – ако то се пропуска, ще се отслабва по-лесно! Де да знаеха колко грешат?!…

 

Всички сме чували израза: „Закуската е най-важното хранене за деня!“. И това до голяма степен е вярно.

 

Хората, които пропускат закуската, обикновено несъзнателно наваксват пропуснатото в следващите хранения от деня, като ги правят прекалено обилни и калорични. Освен че води до пълнеене, това преяждане затруднява добрата обработка на храната и може да доведе до тежест, подут корем, газове и цялостно неразположение. Затова закуската не трябва да се пропуска!

 

Така че, в крайна сметка, пропускането на закуската или на друго основно хранене за деня, не само че няма да ви помогне да отслабнете, но в дългосрочен план може и да доведе до още проблеми с теглото.

 

Има значение обаче не само дали закусвате, а и какво. В тази статия ще намерите повече информация за това!

 

5. Мислите си, че диетичните безалкохолни напитки са безобидни!

 

Вече обсъдихме колко много захар съдържа само 1 чаша от обикновено безалкохолно. И дори да знаете това – веднага се сещате, че има диетични еквиваленти, които не съдържат захар в себе си, а я заместват с изкуствени подсладители като аспартам, ацесулфам К (познат като Е950) и др.

 

На това разчитат и много други хора, спазващи хранителен режим, които обаче не могат да се разделят с вкуса на безалкохолното. Така е, в диетичните безалкохолни напитки може и да няма на практика никакви калории, но изкуствените безкалорийни подсладители, които ги заместват, също могат да попречат на отслабването.

 

Има вероятност тези подсладители да объркат тялото, защото то не се снабдява с калорийния прием и последващото го засищане, които свърза със сладкия вкус. Това може да доведе до неподходящи нива на секреция на хормоните инсулин и лептин, което води до увеличаване на апетита, желание за още храна и в крайна сметка – повишен риск от нарушаване на режима и загуба на напредък.

 

6. Не тренирате!

 

Вярно е, че може да се постигне завиден напредък в отслабването, дори и само с правилно хранене. Но това не е оптималният подход и ако искате не просто да сте слаби, но да бъдете здрави, енергични, жизнени и не на последно място – да имате оформено, добре изглеждащо тяло – трябва сериозно да помислите и за тренировките!

 

Можете да отслабнете с калориен дефицит и да свалите излишните мазнини! Но какво ще остане след тях – увиснала кожа, слаба, неразвита мускулатура и като цяло едно изтощено от гладуването и отпуснато тяло? Обикновено това е крайният резултат, ако човек не заложи поне на малко физическа активност, в комбинация към хранителния режим.

 

Освен че оформят и стягат мускулатурата и изграждат красива физика, тренировките, особено силовите тренировки с тежести, а и различните видове спорт, горят много повече калории от кардиото или от тези, които бихте изгорили през деня, ако не тренирате. А когато горите повече калории – можете да си позволите и да похапвате повече, като запазите дефицита, нужен за отслабване.

 

С други думи: – Ако комбинирате здравословното хранене с редовна физическа активност, ще постигнете не само по-добри и по-бързи резултати, но и ще изградите по-здраво, жизнено и добре изглеждащо тяло! Ще можете да си похапвате повече, да намалите ограниченията и глада, и всичко това – без да се притеснявате, че ще попаднете в застой!

още за четене

„Същината на изкуството те кара да мислиш, променя те и те събужда“ – интервю с Мира Рахнева

„Същината на изкуството те кара да мислиш, променя те и те събужда“ – интервю с Мира Рахнева

Мира Рахнева е родена през 1981 г. в гр. София. Завършва Софийската художествена гимназия за изящни изкуства „Акад. Илия Петров“, специалност „Живопис“ и магистратура в СУ „Св. Климент Охридски“ – специалност „Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство“. Има...

Култовият комплекс при Малко Търново – главно светилище на върховното тракийско божество

Култовият комплекс при Малко Търново – главно светилище на върховното тракийско божество

Тракийската религия е изцяло организирана около почитта към Слънцето.снимка: Пламен Петков / БългаркаСТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥Тракийската религия е изцяло организирана около почитта към Слънцето. Основен извор за богопочитанието у траките е древноримският писател...

Бат Органа – родоначалник на Стара Велика България

Бат Органа – родоначалник на Стара Велика България

Напоследък в научните среди се налага схващането, че прабългарите са предимно от ирански (сарматски) произход, като само управляващата династия Дуло е с тюркски корени.СТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥Напоследък в научните среди се налага схващането, че прабългарите са...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от живота ни се определя от ежедневната ни рутина.Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от...

Испанска поезия: Хосе Анхел Валенте

Испанска поезия: Хосе Анхел Валенте

Хосе Анхел Валенте е поет, есеист и преводач. Роден е на 25 април през 1929 г. в Оренсе, Галисия. Хосе Анхел Валенте е поет, есеист и преводач. Роден е на 25-ти април през 1929 г. в Оренсе, Галисия. Учи право и романска филология, преподава испанска филология в...

Макарони в масло от ядки и сирене

Макарони в масло от ядки и сирене

1 пакет макарони (сварете макароните) Сос: 3 чаши нарязана на кубчета тиква 1/2 глава лук 1 скилидка чесън 1/4 чаша кашу 1/2 авокадо 1/4 чаша хранителна мая 1/2 ч.л. куркума 1/2 ч.л. червен пипер 1/2 ч.л. кориандър 3 фурми Сол & черен пипер на вкус Вода, ако е...

Pin It on Pinterest

Share This