снимка: Antonio Rossi

Лесно е да контролирате какво има във вашия хранителен режим, когато си хапвате вкъщи, приготвяте храната си сами и имате пълен контрол върху порциите протеин, въглехидрат и мазнини. Но какво се случва, ако ви се наложи да се храните навън – защото сте на среща с приятели, защото работата е много и нямате време да си приготвите храната сами, или защото празнувате приятен повод?…

 

В такива случаи много хора се поддават на изкусителните предложения в заведенията. От едно хапване извън режима нещата преминават към ден, или седмица, и докато се усетят – режимът им вече е минало, а постигнатият напредък с него постепенно се топи… Затова е най-добре изобщо да не изпускате нещата от контрол и дори да се налага да се храните навън, да знаете как да направите възможно най-добрия избор.

 

В тази статия ще ви дам 5 съвета, които ще ви помогнат за това:

 

Информирайте се за мястото!

 

Преди изобщо да стигнете до заведението, по възможност изберете добро заведение. Бързите закуски, китайският ресторант и сладкарниците не са добър избор. Насочете се към заведение, което предлага в менюто си храни, близки до тези в режима ви, (скара и печени ястия, морска храна, задушено, салати), за да имате по-богат избор от здравословни храни пред себе си.

#бюлетин

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

С тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. снимка:Huha Inc. / unsplashС тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. Ако отскоро...

За щастие, живеем в ерата на интернет и почти всички добри заведения разполагат със собствено приложение или уебсайт. Там спокойно можете да разгледате какво предлагат и да прецените дали са подходящи за вас.

 

Избирайте бързо и умно!

 

Кога и как ще поръчате храната си също може да е от значение. Ако ще хапвате сами, разгледайте предварително предложенията на заведението и си изберете меню, което директно да поръчате, когато стигнете там. Така ще сте подготвени психически да направите здравословен избор за храната, вместо да подлагате волята си на изпитание, когато седнете на масата и се зачетете във вкуснотиите, които предлагат там.

 

А ако сте с компания, когато сервитьорът дойде, постарайте се да поръчате първи. Ако се забавите, поръчките на приятелите ви лесно могат да повлияят на вашия избор и да се отклоните. Когато поръчвате първи, е точно обратното. Здравословният ви избор и фактът, че се интересувате от качеството на храната и внимавате какво ядете, почти винаги влияят и на решенията на приятелите ви, които верочтно също ще изберат нещо по-здравословно.

 

Не се срамувайте да разпитате!

 

Дори да направите правилен избор за заведението, понякога вариантите в менюто просто не пасват много точно на това, от което се нуждаете за вашата порция. В такива моменти – не се страхувайте и разпитайте сервитьора за варианти!

 

В повечето случаи, дори заведението да не предлага конкретно пилешка пържола с гарнитура от задушени зеленчуци или пък зелена салата без предварителен дресинг, ако разпитате и споделите предпочитанията си, сервитьорът няма да има нищо против да изпълни поръчката с леките корекции – било то задушена, вместо пържена гарнитура, или просто по-малко сол.

 

Прескочете десерта!

 

Замислете се! Наистина ли имате нужда от него? Вместо да хапнете една обилна порция „празни“ калории, и след това да се опитвате да пресметнете къде какво трябва да съкратите, за да компенсирате, по-добре просто ги избягвайте! Дори не разглеждайте десертите в менюто! Не подлагайте волята си на допълнително изпитание!

 

Ако хапвате сами, след като приключите с основното, просто продължете с деня, или вечерта, си. А ако сте с компания и останалите си вземат десерт, можете да си вземете чаша кафе и да се насладите на компанията и разговора. Нека десертите останат за зареждащ ден или „чийт“ хранене (ядем каквото си поискаме, без да броим калории).

#вкусни идейки

Домашен козунак за Великден

Домашен козунак за Великден

Приготвянето на този козунак може да стане по два начина. рецепта: Нели Чалъкова  Необходими продукти за тестото:500 гр. брашно300 мл. прясно мляко (леко затоплено)100 гр. краве масло (разтопено)100 гр. захар3 бр. яйца (само жълтък)7 гр. суха мая (или 20 гр. прясна...

Практически съвети

 

До тук си изградихме по-скоро рамка за правилно мислене и нагласа, когато ще хапваме навън. Сега е време за малко по-конкретни практически съвети:

 

  • Придържайте се към водата, избягвайте газираните напитки! Газираната вода е изключение, можете да разнообразявате с нея от време на време.
  • Избягвайте пърженото! (Знам, изненадващо, нали?!…). Вместо това се насочете към по-здравословни варианти – варено, печено, задушено… Изборът е богат.
  • Без сосове и заливки! По възможност, разбира се!… В тях често се съдържат обилни източници на нездравословни мазнини, доста сол и учудващо много калории. Затова ако може – избягвайте ги! Ако сте се спрели на конкретно ястие, което включва заливка – помолете сервитьора тя да бъде сервирана до него или отделно от него, а вие сами да прецените дали и колко от нея искате да използвате.
  • Не прекалявайте с въглехидратите! Ако в порцията ви вече има въглехидрат (ориз, картофи), не е нужно да добавяте и хляб към основното. Бавните въглехидрати са полезни, но в умерени количества и, по-добре, в контролирана среда. Когато хапваме навън, е добре да внимаваме и с тях.
  • Внимавайте с алкохола! Ако поводът изисква почерпка, няма нужда напълно да избягвате алкохола, но е добре да го ограничите до чаша бира (или вино) и също така – да избягвате спиртните напитки.
  • Яжте бавно! Апетитът и приемът на калории до голяма степен се контролират от хормоните на глада (грелин и лептин). Тези хормони сигнализират на мозъка, че сте се нахранили. Хранителните вещества се абсорбират, апетитът намалява и се чувствате сити. Този процес отнема около 20 минути. Бързото хранене води до преяждане, подут корем и редица други проблеми…  

Не е нужно да изяждате всичко! За щастие или беда, много заведения са изключително щедри в порциите си, а ние сме научени от малки да си хапваме всичко в чинийката… Това обаче не е добра идея, ако сте на режим и нямате контрол над порцията. Трябва да изядете само толкова, колко трябва!!!

А за да направите по-правилен избор, когато приготвяте храната си вкъщи и измервате порциите си, след това обръщайте внимание и как изглеждат визуално белтъчините, въглехидратите и мазнините в чинията ви. Така, когато хапвате навън и нямате възможност да следите грамажа, като резервен вариант може да извадите този скрит коз – визуалния ориентир за количество.

 

Но въпреки всичко – позволете си да сгрешите!

 

Какво имам предвид? Сигурен съм, че след като сте прочели статията, вече имате нужната информация и правилната нагласа да вземете здравословни решения за следващия път, когато ви се наложи да хапвате навън.

 

Но всички сме хора и понякога грешим. Ако все пак забравите написаното или по някаква причина не го спазите и кривнете от режима си – простете си! Споменах го и в началото на статията. Работил съм с много хора, които позволяват едно хранене извън режима тотално да срине мотивацията им и да ги откаже. Едно хранене няма да опропасти усилията и напредъкът ви до момента! Но самообвинението и негативното мислене могат! Така че простете си! Останете мотивирани и следващия път просто се подгответе малко по-добре психически! Ще се справите!

 

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“. От 21-ви до 23-ти юни в зала „Славейков“ на Френския институт в България Специалистите изказват противоречиви мнения за събитията от...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

Един разговор с Елица Наумова за музиката, изобразителното изкуство и фотографията.

Един разговор с Елица Наумова за музиката, изобразителното изкуство и фотографията.

Елица Наумова е родена в гр. Троян през 1992 г. Един от полуфиналистите в първия сезон на музикалния формат „Гласът на България“. Има редица награди в областта на музиката, както и авторски самостоятелни авторски парчета. Занимава се предимно с музика, но едновременно...

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен фотограф: Тина Бояджиева Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен, защото политическата...

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Повечето плодове са богати основно на въглехидрати, докато авокадото съдържа голямо количество полезни мазнини. Благодарение на своята висока хранителна стойност,...

Pin It on Pinterest

Share This