снимка: Alexander Schimmeck @unsplash

Между това да бъде добра майка и съпруга, добра домакиня, успешна в работата си и с добър социален живот, на модерната жена често не й остава много време за допълнителни отговорности като спазване на натоварена фитнес програма и хранителен режим.

 

Но да водите здравословен начин на живот и да останете в добра форма всъщност не е толкова трудно, дори да нямате време за пълна програма за промяна.

 

Ето защо днес съм подготвил за вас 5 бързи и кратки съвета как да запазите ежедневието си качествено и здравословно, без да отделяте много време за това:

#бюлетин

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: Как да понижим лошия холестерол – 4 стъпки към успеха

Съветите на Страхил: Как да понижим лошия холестерол – 4 стъпки към успеха

Темата за холестерола, и сърдечното здраве като цяло, не е от най-лесните за обяснение, но едно е сигурно – понижаването на лошия холестерол е нещо хубаво!

1. Пълноценната закуска е задължителна!

 

Скоро си говорихме за нея в друга статия. Здравословната закуска трябва да включва в себе си както всичките три макронутриента – протеин, въглехидрати, мазнини, така и достатъчно фибри и витамини. Тя трябва да ви даде сериозен кик-старт за целия ден и да ви зареди с енергия за всички задължения, които споменахме по-горе.

 

2. Заменете „джънк“ храните със здравословни алтернативи!

 

 

Предполагам е ясно, че едно от основните изисквания за здравословен начин на живот е да се избягват преработените „джънк“ храни – мазни, пълни със стабилизатори и подсладители, и в същото време – бедни на хранителни вещества.

Знам, че е лесно да се обърнете към тях, за бързо похапване на крак в натоварения ден, но има и страшно много други удобни алтернативи, с които да ги замените. Освен да си набавите нужната енергия, трябва да заредите и тялото си с качествени хранителни вещества. Плодове, зеленчуци, ядки, домашно приготвени протеинови барчета… Има много варианти, само трябва да се огледате!

 

3. Следвайте лек тренировъчен режим!

 

Физическото натоварване също е важно. Но няма нужда това непременно да значи 4-5 тежки силови тренировки седмично или безкрайни кардио сесии…

 

Можете лесно да си осигурите пълноценно натоварване дори и вкъщи, или в офиса, само с чифт гири например, които лесно се събират навсякъде. Или просто с упражнения със собствено тегло.

 

Осигурете си поне 2-3 часа физическа активност седмично, за да запазите метаболизма си бърз, тялото тонизирано, а формата непокътната, или дори подобрена!

 

4. Хидратирайте се добре!

 

 

Нашите тела са предимно съставени от вода и имат огромна нужда от нея за правилното протичане на всички процеси в тях – от доброто храносмилане и отделянето на излишните вещества, до хидратацията и подхранването на различните клетки, поддържащи тялото ни здраво и красиво.

 

При физическата активност, която не трябва да избягваме, губим доста течности под формата на пот, така че непременно трябва да ги възстановим с достатъчен воден прием.

 

2.5 – 3 литра на ден са добър вариант за старт, но ако искате по-точен ориентир – умножете теглото си по 0.04 и ще получите препоръчителния си воден прием за деня.

 

Ако тежите 60 кг – 60 x 0.04 = 2.4 (литра вода на ден)

 

5. Внимавайте с въглехидратите!

 

Въглехидратите наистина са важни за захранването на организма с енергия и не трябва напълно да се изключват от вашия хранителен режим. С тях лесно се прекалява и трябва да внимавате с храните, които ги съдържат в изобилие! Особено с тези, съдържащи предимно бързи въглехидрати – отново, преработените „джънк“ храни и повечето сладкиши.

 

В заключение…

Стига да спазвате някои основни правила в храненето, да избягвате определени храни и да наблягате на други, както и да си осигурите поне 30-40 мин. физическа активност дневно, няма да имате проблем с поддържането на добра форма и крепко здраве!

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This