Овесът може би е една от най-здравословните зърнени храни на земята. Чудесен източник на редица важни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.

 

В статията ще научите какво точно представлява и какви са хранителните и здравословните му ползи за тялото. Освен това ще намерите и някои вкусни и полезни рецепти с овесени ядки, които може да изпробвате още днес.

 

Какво е овесът?

 

Овесът е житно растение, което отглеждаме главно заради зърната му. От тях се приготвят различни хранителни продукти – грис, брашно, овесени ядки (към които главно ще се насочим тук) и др.

 

За да стигне до нас, под формата на добре познатите ни овесени ядки, овесът преминава през специална обработка, която отделя зърната от неядивната част на растението и от тяхната обвивка.

Овесени ядки – хранителен състав

 

Вече споменах за богатото съдържание на витамини, минерали и фибри в овесените ядки. Освен това, те са и доста хранителни. Съдържат главно бавни (сложни) въглехидрати, но и протеин и мазнини – в по-малки, но значими количества.

 

Овесените ядки са доста калорични и въпреки многобройните ползи, количеството им във вашия хранителен режим трябва да бъде съобразено с цялостния калориен прием, както и с препоръчителната доза фибри за деня.

 

100 грама овесени ядки съдържат*:

 

390 ккал | 17 г. белтъчини | 8 г. мазнини | 66 г. въглехидрати (10 г. фибри)

*Тези стойности са приблизителни – хранителният състав може да варира леко между различните видове и марки.

 

Богатият набор от витамини и минерали в овесените ядки включва: калций, калий, манган, фосфор, магнезий, желязо, селен, цинк, някои витамини от B група и др.

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

С тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. снимка:Huha Inc. / unsplashС тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. Ако отскоро...

#бюлетин

Фини или едри овесени ядки?

 

В зависимост от начина на обработка се отличават два вида овесени ядки – фини и едри. Едрите овесени ядки са по-предпочитаният вариант от двата, тъй като начинът на обработка при тях осигурява запазването на повече полезни хранителни вещества в състава им.

 

Повечето фибри в едрите овесени ядки означават по-бавно усвояване и по-нисък гликемичен индекс (ГИ). С други думи, те могат да ви заситят равномерно, за по-дълъг период от време.

 

Но ако имате по-чувствителен чревен тракт, богатите на фибри едри овесени ядки могат да го подразнят, така че в този случай фините имат леко предимство. При всички други случаи, аз лично препоръчвам консумацията на едри овесени ядки.

 

Овесени ядки и овесени трици

 

Овесените ядки са сърцевината на овесеното зърно, а овесените трици са неговата обвивка. В овесените трици се съдържа по-голямата част от фибрите на зърното, но с фибрите „повече“ невинаги означава „по-добре“.

 

Именно високото съдържание на фибри в триците прави консумацията им невъзможна за много хора, защото дразнят стомаха и червата.

 

Овесени ядки – ползи за здравето

 

  1. Полезни са за сърцето – голяма част от влакнините в овесените ядки са бета-глюкани. Това са вид водоразтворими фибри, които притежават редица ползи за здравето, природни полизахариди.
  •  Понижават холестерола и в частност – лошия (LDL) холестерол.
  •  Понижават нивото на кръвната захар и инсулиновия отговор.
  •  Спомагат развитието на полезни бактерии в чревния тракт.
  1. Засищат лесно и помагат в борбата с теглото – овесените ядки не само са вкусни, но и доста засищащи. С други думи, лесно можете да се заситите, като поемете по-малко храна и следователно – по-малко калории.
  2. Полезни са за храносмилателната система – овесените ядки са богати на фибри. А фибрите са добре познат съюзник при стомашни и чревни проблеми. Приемът на фибри повишава теглото и водното съдържание на изпражненията, а това прави отделителния процес по-лесен.

 

Освен това, както вече споменах, е установено, че разграждането и ферментацията на бета-глюканите подобрява разнообразието на чревната микрофлора. Това, на свой ред, може да подобри някои храносмилателни проблеми като: диария, запек и синдром на раздразнените черва.

 

Има и друг вариант за подобрение тук – пробиотик… Но защо да не използваме по-вкусното и приятно решение в случая?

 

Овесени палачинки с мед

Ако имате време и желание за нещо по-интересно и още по-вкусно – препоръчвам ви да си направите овесени палачинки. Те са и моят любим вариант за консумация на овесени ядки.

 

  • Съставки: 1 яйце; 3 белтъка; 60 г. овесени ядки; 2-3 г. какао; 1 ч.л. мед.
  • Начин на приготвяне: Яйцето, какаото и белтъците се разбъркват добре в купичка. Овесените ядки се смилат с блендер, до получаване на едро брашно. Или можете да използвате фини овесени ядки. Добавяте смлените ядки към яйчената смес и разбърквате добре. От сместа се оформя 1 или повече палачинки в размер по избор, които се изпичат на незалепващ тиган. Готовите палачинки можете да овкусите с лъжица мед.
  • Приблизителна хранителна стойност: 370 ккал; 21 г. белтъчини; 10 г. мазнини; 49 г. въглехидрати.

 

В заключение

 

Овесените ядки са много полезна и приятна за консумация храна, стига да знаете как и в какво количество да ги приемате. Независимо от целта ви, те лесно ще намерят място във вашия хранителен режим и ще можете да се възползвате от многото им полезни качества.

още за четене

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за „Часът на Земята“ в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва „Международният ден на гората“.

С България в сърцето

С България в сърцето

Някои може да не приемат факта, че момиче се преобразява като кукер (предвид обичая от миналото). За тези, които обичат традициите, може би е приятно и се връщат назад във времето.

Phyllis Sues – годините са само цифра

Phyllis Sues – годините са само цифра

Филис Сюз е на 95 години и в живота си се е занимавала с множество (все творчески) дейности. Започва да танцува от малка и да свири на пиано, но впоследствие избира танците за своята кариера и стига чак до Бродуей. По-късно в живота й отново се връща пианото и Филис...

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от живота ни се определя от ежедневната ни рутина.Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от...

Pin It on Pinterest

Share This