снимка: Scott Webb

Всеки мъж и всяка жена във фитнес залата тренират, за да се чувстват и изглеждат по-добре. И много от тези хора се притесняват, че ако престанат да тренират за известно време, бързо ще изгубят постигнатото до момента и ще се върнат в отправна точка.

 

Рано или късно, на всеки фитнес ентусиаст, дори и на най-отдадения, му се налага да направи пауза от тренировките – било то заради неотложно пътуване, травма, ангажименти или нещо друго… Но дори след пауза, хората, които не се отказват от целта си и подновяват тренировките, забелязват, че всъщност влизат във форма много по-лесно и бързо от първия път. В зависимост от периода на почивка – няколко седмици до месец са достатъчни, за да се върне човек към обичайния си ритъм.

 

Именно в това играе роля т.нар. „мускулна памет“. Помага ни по-бързо да се върнем във форма, след като един път сме я изградили успешно. И това не е присъщо само за генетично надарените, а за всички нас.

 

Какво е „мускулна памет“?

 

„Мускулна памет“ е свойството на мускулните влакна да възвръщат загубените си обем и сила по-лесно, отколкото са ги натрупали в началото. Това е като да се научите да карате колело. Веднъж научите ли се да пазите баланс и да въртите педалите, независимо колко дълго след това не сте се возили, винаги ще можете бързо да си припомните и да го подкарате без проблем.

 

С други думи, „мускулната памет“ е един заслужен подарък от нашето тяло към нас – за усърдната работа, която сме положили, за да изградим желаната форма. Веднъж постигната, дори да изгубим временно възможност или мотивация да я поддържаме, ще ни е много по-лесно да си я върнем след това.

#бюлетин

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

С тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. снимка:Huha Inc. / unsplashС тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. Ако отскоро...

Как точно работи „мускулната памет“?

 

Има клетки в тялото, които си имат ядро, има и клетки, които си нямат. Има обаче и клетки, които разполагат с повече от едно ядро. Клетките на скелетната мускулатура са именно такива – с повече от едно ядро.

 

В ядрото на клетката се съдържа повечето от нейния генетичен материал (ДНК). Работата му е да регулира производството на различни химикали и да контролира различни клетъчни процеси и функции. Един вид, ядрото на клетката е нейният „мозък“. Но този миниатюрен мозък може да работи с доста ограничен набор от информация и този негов лимит определя и лимита на клетката да се разраства и в колко различни процеси да участва.

 

В клетките на скелетната мускулатура, една от основните функции на ядрото е да съхранява ДНК материала, който организира производството на мускулни протеини. С тяхното производство клетката расте. И тъй като клетките на скелетната мускулатура имат по няколко ядра, техният потенциал за растеж е значително по-голям, в сравнение с този на други клетки в тялото. Но не е безкраен…

снимка: Scott Webb

Всяко клетъчно ядро може да поддържа определен обем от клетката, затова, колкото повече клетката расте, толкова повече клетъчни ядра й трябват, за да продължи да расте. Проблемът е, че мускулната клетка не може да си произведе още ядра сама. Тя трябва да ги „заеме“ от друг вид клетки – т.нар. стволови клетки. На стволовите клетки можем да гледаме като на суров строителен материал. Те могат да се развият в множество други клетки, според нужните на тялото.

 

Има различни видове стволови клетки, като специално в мускулния растеж основна роля играят т.нар. „сателитни клетки“. Те лежат „спящи“ около мускулните клетки и се притичат на помощ, когато са нужни за възстановяването и заздравяването на разкъсаните мускулни влакна (в резултат на усилена физическа активност, като тази от тренировките, например).

 

„Сателитните клетки“ се прикрепят към клетките на скелетната мускулатура и им „даряват“ своето ядро. И така, мускулните клетки се сдобиват с още едно ядро, а потенциалът им за растеж и следователно – сила, се увеличава. Именно това е начинът на тялото да се адаптира към увеличеното физическо натоварване и да изгради в отговор по-големи и силни мускули.

 

Колкото повече тренирате, толкова повече мускулните клетки растат. С тях расте и нуждата им от повече ядра, които те си набавят от „сателитните клетки“. Но и колкото повече ядра събират в себе си, толкова по-издръжливи на натоварване стават мускулните клетки. Точно затова е нужно непрекъснато да следите за прогресивно натоварване в своята фитнес програма – да тренирате все по-усилено с времето, за да има стимул и тялото да става все по-силно и издръжливо, развивайки мускулните си влакна.

 

И тук стигаме до т.нар. „мускулна памет“ – веднъж щом сателитна клетка е „дарила“ ядрото си на мускулната, то си остава там. Колко дълго? – Спорно е. Мненията на учените варират от „няколко месеца“ до „завинаги“, като по-скоро клонят към втория отговор.

 

Така че, веднъж сдобили се с повече ядра и по-голям потенциал за растеж, мускулните клетки си остават така. И дори да загубите обем и сила в мускулите по време на прекъсването от фитнеса, веднъж завърнали се към тренировките, бързо ще влезете в ритъм и форма.

 

Но и не трябва да забравяте, че „сателитните клетки“ не са единственият механизъм за мускулен растеж на тялото. Те се активират само, когато наистина са нужни – когато сте стигнали лимита на възможностите на мускулатурата си и тя не може да се справи повече с натоварването, без тяхната помощ.

 

Мускулните влакна могат да нарастват до някъде и сами, разчитайки само на първоначално наличните си ядра. Така че ако сте тренирали малко и сте натрупали някаква мускулна маса, но не достатъчно, за да активирате „сателитните клетки“, по-дълга пауза (3 – 4 седмици) от тренировки може наистина да ви върне в отправна точка.

 

Но ако преди да спрете сте натрупали значително количество мускулна маса – поне 5-10 килограма, дори да прекъснете с тренировките за известно време и това да доведе до отслабване, мускулните ви клетки ще са готови. Те ще разполагат с достатъчно ядра, за да ви осигурят бързо влизане във форма и възвръщане на загубената маса, след подновяване на натоварването.

снимка: Scott Webb

В заключение…

 

Ако трябва да обобщя казаното до тук накратко – можете да върнете загубената мускулна маса много по-бързо, отколкото да натрупате тази, която никога не сте имали.

 

„Мускулната памет“ е чудесен начин, по който тялото ни показва, че оценява усилията, които полагаме, за да бъдем здрави и силни. Но за да я активираме, наистина трябва да поработим здраво, преди да си позволим почивка, с надеждата след това бързо да влезем във форма.

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Българското Възраждане се различава от европейския Ренесанс по един съществен признак. Докато ренесансовите личности в Европа са хора, стоящи извън Църквата, в България първите носители на духовно обновление са все църковници. Най-изтъкнати сред тях са Паисий...

Таласъмите в българските народни поверия

Таласъмите в българските народни поверия

В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“. Таласъмите ходят докле пропеят петлите.В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“....

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. снимка: espritdegabrielle.com „Галиера“, или музеят на модата в Париж (Palais Galliera), най-сетне отвори врати, след двугодишен...

Домашен козунак за Великден

Домашен козунак за Великден

Приготвянето на този козунак може да стане по два начина. рецепта: Нели Чалъкова  Необходими продукти за тестото:500 гр. брашно300 мл. прясно мляко (леко затоплено)100 гр. краве масло (разтопено)100 гр. захар3 бр. яйца (само жълтък)7 гр. суха мая (или 20 гр. прясна...

Pin It on Pinterest

Share This