снимка: Scott Webb

Всеки мъж и всяка жена във фитнес залата тренират, за да се чувстват и изглеждат по-добре. И много от тези хора се притесняват, че ако престанат да тренират за известно време, бързо ще изгубят постигнатото до момента и ще се върнат в отправна точка.

 

Рано или късно, на всеки фитнес ентусиаст, дори и на най-отдадения, му се налага да направи пауза от тренировките – било то заради неотложно пътуване, травма, ангажименти или нещо друго… Но дори след пауза, хората, които не се отказват от целта си и подновяват тренировките, забелязват, че всъщност влизат във форма много по-лесно и бързо от първия път. В зависимост от периода на почивка – няколко седмици до месец са достатъчни, за да се върне човек към обичайния си ритъм.

 

Именно в това играе роля т.нар. „мускулна памет“. Помага ни по-бързо да се върнем във форма, след като един път сме я изградили успешно. И това не е присъщо само за генетично надарените, а за всички нас.

 

Какво е „мускулна памет“?

 

„Мускулна памет“ е свойството на мускулните влакна да възвръщат загубените си обем и сила по-лесно, отколкото са ги натрупали в началото. Това е като да се научите да карате колело. Веднъж научите ли се да пазите баланс и да въртите педалите, независимо колко дълго след това не сте се возили, винаги ще можете бързо да си припомните и да го подкарате без проблем.

 

С други думи, „мускулната памет“ е един заслужен подарък от нашето тяло към нас – за усърдната работа, която сме положили, за да изградим желаната форма. Веднъж постигната, дори да изгубим временно възможност или мотивация да я поддържаме, ще ни е много по-лесно да си я върнем след това.

#бюлетин

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: Как да понижим лошия холестерол – 4 стъпки към успеха

Съветите на Страхил: Как да понижим лошия холестерол – 4 стъпки към успеха

Темата за холестерола, и сърдечното здраве като цяло, не е от най-лесните за обяснение, но едно е сигурно – понижаването на лошия холестерол е нещо хубаво!

Как точно работи „мускулната памет“?

 

Има клетки в тялото, които си имат ядро, има и клетки, които си нямат. Има обаче и клетки, които разполагат с повече от едно ядро. Клетките на скелетната мускулатура са именно такива – с повече от едно ядро.

 

В ядрото на клетката се съдържа повечето от нейния генетичен материал (ДНК). Работата му е да регулира производството на различни химикали и да контролира различни клетъчни процеси и функции. Един вид, ядрото на клетката е нейният „мозък“. Но този миниатюрен мозък може да работи с доста ограничен набор от информация и този негов лимит определя и лимита на клетката да се разраства и в колко различни процеси да участва.

 

В клетките на скелетната мускулатура, една от основните функции на ядрото е да съхранява ДНК материала, който организира производството на мускулни протеини. С тяхното производство клетката расте. И тъй като клетките на скелетната мускулатура имат по няколко ядра, техният потенциал за растеж е значително по-голям, в сравнение с този на други клетки в тялото. Но не е безкраен…

снимка: Scott Webb

Всяко клетъчно ядро може да поддържа определен обем от клетката, затова, колкото повече клетката расте, толкова повече клетъчни ядра й трябват, за да продължи да расте. Проблемът е, че мускулната клетка не може да си произведе още ядра сама. Тя трябва да ги „заеме“ от друг вид клетки – т.нар. стволови клетки. На стволовите клетки можем да гледаме като на суров строителен материал. Те могат да се развият в множество други клетки, според нужните на тялото.

 

Има различни видове стволови клетки, като специално в мускулния растеж основна роля играят т.нар. „сателитни клетки“. Те лежат „спящи“ около мускулните клетки и се притичат на помощ, когато са нужни за възстановяването и заздравяването на разкъсаните мускулни влакна (в резултат на усилена физическа активност, като тази от тренировките, например).

 

„Сателитните клетки“ се прикрепят към клетките на скелетната мускулатура и им „даряват“ своето ядро. И така, мускулните клетки се сдобиват с още едно ядро, а потенциалът им за растеж и следователно – сила, се увеличава. Именно това е начинът на тялото да се адаптира към увеличеното физическо натоварване и да изгради в отговор по-големи и силни мускули.

 

Колкото повече тренирате, толкова повече мускулните клетки растат. С тях расте и нуждата им от повече ядра, които те си набавят от „сателитните клетки“. Но и колкото повече ядра събират в себе си, толкова по-издръжливи на натоварване стават мускулните клетки. Точно затова е нужно непрекъснато да следите за прогресивно натоварване в своята фитнес програма – да тренирате все по-усилено с времето, за да има стимул и тялото да става все по-силно и издръжливо, развивайки мускулните си влакна.

 

И тук стигаме до т.нар. „мускулна памет“ – веднъж щом сателитна клетка е „дарила“ ядрото си на мускулната, то си остава там. Колко дълго? – Спорно е. Мненията на учените варират от „няколко месеца“ до „завинаги“, като по-скоро клонят към втория отговор.

 

Така че, веднъж сдобили се с повече ядра и по-голям потенциал за растеж, мускулните клетки си остават така. И дори да загубите обем и сила в мускулите по време на прекъсването от фитнеса, веднъж завърнали се към тренировките, бързо ще влезете в ритъм и форма.

 

Но и не трябва да забравяте, че „сателитните клетки“ не са единственият механизъм за мускулен растеж на тялото. Те се активират само, когато наистина са нужни – когато сте стигнали лимита на възможностите на мускулатурата си и тя не може да се справи повече с натоварването, без тяхната помощ.

 

Мускулните влакна могат да нарастват до някъде и сами, разчитайки само на първоначално наличните си ядра. Така че ако сте тренирали малко и сте натрупали някаква мускулна маса, но не достатъчно, за да активирате „сателитните клетки“, по-дълга пауза (3 – 4 седмици) от тренировки може наистина да ви върне в отправна точка.

 

Но ако преди да спрете сте натрупали значително количество мускулна маса – поне 5-10 килограма, дори да прекъснете с тренировките за известно време и това да доведе до отслабване, мускулните ви клетки ще са готови. Те ще разполагат с достатъчно ядра, за да ви осигурят бързо влизане във форма и възвръщане на загубената маса, след подновяване на натоварването.

снимка: Scott Webb

В заключение…

 

Ако трябва да обобщя казаното до тук накратко – можете да върнете загубената мускулна маса много по-бързо, отколкото да натрупате тази, която никога не сте имали.

 

„Мускулната памет“ е чудесен начин, по който тялото ни показва, че оценява усилията, които полагаме, за да бъдем здрави и силни. Но за да я активираме, наистина трябва да поработим здраво, преди да си позволим почивка, с надеждата след това бързо да влезем във форма.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This