фотограф: Alora Griffiths

Метаболизмът представлява съвкупността от всички биохимични реакции, които протичат в нашия организъм и които отговарят за това, дали приетата чрез храната енергия (калории) ще бъде съхранена (анаболизъм) или освободена (катаболизъм). Тези химични реакции поддържат тялото жизнено и функциониращо. Често пъти свързваме метаболизма с изгорените калории, ефективна детоксикация и загубата на излишни килограми. Това е така! Колкото по-бърз е вашият метаболизъм, толкова повече калории губите, дори стоейки на едно място. Освен това, добрият метаболизъм ви зарежда с енергия и положителни емоции.

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

С тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. снимка:Huha Inc. / unsplashС тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. Ако отскоро...

#бюлетин

1. Заменете слънчогледовото олио с кокосово!

 

Кокосовото масло увеличава метаболизма до 12%, за сметка на обикновеното олио, което стига едва до 4%. Кокосовото масло може да ви помогне още с изгарянето на калории, отстраняването на вредни микроорганизми и да ви накара да се почувствате заситени. Общо взето, е по-полезно. Повишава нивата на добрия холестерол, предпазва косата, кожата и поддържа устната хигиена. Кокосовото масло увеличава както метаболизма, така и работата на мозъка. Препоръчва се на хора с Алцхаймер.

 

2. Пийте кафе!

 

Проучванията показват, че кофеинът в кафето може да ускори метаболизма с 3 до 11%, като действа върху централната ви нервна система. Подобно на зеления чай, той също е подходящ при отслабване. Но така, както изследванията показват, че влияе на метаболизма, така и спорят помежду си, за ефективността му спрямо различните видове телосложение.

 

3. Наспете се добре!

 

Липсата на сън води до увеличаването на стреса и риска от затлъстяване. Мозъкът не получава необходимата почивка, от което и останалите органи не успяват да си свършат работата. Нивото на кръвната захар се повишава и това води до риск от поява на диабет тип 2, обостряне на глада и редица други проблеми.  За да подобрите съня си, създайте си режим, избягвайте да стоите на светло и да се взирате в екрана на телефона преди да заспите. Осигурете си поне 7-8 часа здравословен сън на нощ.

 

4. Яжте люто!

 

Лютата чушка съдържа капсаицин – вещество, което стимулира метаболизма. Не всички понасят люто, но една щипка е достатъчна да изгори 10 допълнителни калории. За шест години и половина ще загубите половин килограм от теглото си. Това може да звучи много малко, но в комбинация с други методи, ефектът ще се засили. Гледайте на него като на приятен бонус в дългосрочен план.

 

5. Пийте зелен чай!

 

Зеленият и някои други видове чай също могат да повишат метаболизма до 5%. Те превръщат някои от мазнините в тялото ви в свободни мастни киселини, което повишава изгарянето им с до 17%. Тези чайове са подходящи и за поддържане на теглото, предпазване на сърцето и подобряване нивата на захар в кръвта. Особеното при тях е, че не действат на всеки.

 

6. Движете се, тренирайте и дишайте дълбоко!

 

Прекалено дългото седене е вредно за здравето. Някои учени дори смеят да твърдят, че седенето е също толкова опасно, колкото тютюнопушенето. Това се дължи на факта, че в седнало или легнало положение тялото изгаря най-малко калории. Ако на работа стоите предимно изправен, със сигурност изгаряте повече калории. Ако работите предимно на бюро, възползвайте се от всяка възможност да станете за малко и да се раздвижите. Така ще помогнете и на мускулите си да се вработят и отърсят от сковаването.

 

7. Вдигайте различни по тежест предмети!

 

Мускулите са по-метаболитно активни от мазнините. Това означава, че изискват повече енергия от тялото, за да ги поддържа. А това ускорява метаболизма. Това означава, че можете да изгаряте повече калории, дори когато си почивате.

 

8. Правете интензивни тренировки!

 

Не е задължително да ги правите всеки ден. Два, три пъти в седмицата е напълно достатъчно, но винаги можете да си направите собствена фитнес програма и да се придържате към нея, ако не искате да се чудите, какво да правите всеки път в залата. Най-хубавата част е, че дори след като тренировката приключи, вие продължавате да губите калории, благодарение на ускорения метаболизъм в резултат на физическата дейност.

 

9. Пийте повече студена вода!

 

Ако замените натуралните сокове и газирани напитки със студена вода, имате по-голям шанс за отслабване. Пиенето на половин литър вода увеличава метаболизма с 10 до 30% за около час. Когато водата е студена, тялото използва повече енергия, за да я затопли и от там се ускорява метаболизма ви. Пиенето на повече вода, особено преди хранене, създава чувство за заситеност и така ядете и по-малко, а шансът от преяждане намалява.

 

10. Приемайте много протеини с всяко хранене!

 

Що се отнася до макронутриентите – приемът на повече белтъчини повишава значително метаболизма, в сравнение с този на въглехидратите и мазнините. Доказано е също, че приемът на протеини ви предпазва от преяждане, тъй като засищат добре.

още за четене

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за „Часът на Земята“ в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва „Международният ден на гората“.

С България в сърцето

С България в сърцето

Някои може да не приемат факта, че момиче се преобразява като кукер (предвид обичая от миналото). За тези, които обичат традициите, може би е приятно и се връщат назад във времето.

Pin It on Pinterest

Share This