фотограф: Alora Griffiths

Метаболизмът представлява съвкупността от всички биохимични реакции, които протичат в нашия организъм и които отговарят за това, дали приетата чрез храната енергия (калории) ще бъде съхранена (анаболизъм) или освободена (катаболизъм). Тези химични реакции поддържат тялото жизнено и функциониращо. Често пъти свързваме метаболизма с изгорените калории, ефективна детоксикация и загубата на излишни килограми. Това е така! Колкото по-бърз е вашият метаболизъм, толкова повече калории губите, дори стоейки на едно място. Освен това, добрият метаболизъм ви зарежда с енергия и положителни емоции.

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

С тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. снимка:Huha Inc. / unsplashС тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. Ако отскоро...

#бюлетин

1. Заменете слънчогледовото олио с кокосово!

 

Кокосовото масло увеличава метаболизма до 12%, за сметка на обикновеното олио, което стига едва до 4%. Кокосовото масло може да ви помогне още с изгарянето на калории, отстраняването на вредни микроорганизми и да ви накара да се почувствате заситени. Общо взето, е по-полезно. Повишава нивата на добрия холестерол, предпазва косата, кожата и поддържа устната хигиена. Кокосовото масло увеличава както метаболизма, така и работата на мозъка. Препоръчва се на хора с Алцхаймер.

 

2. Пийте кафе!

 

Проучванията показват, че кофеинът в кафето може да ускори метаболизма с 3 до 11%, като действа върху централната ви нервна система. Подобно на зеления чай, той също е подходящ при отслабване. Но така, както изследванията показват, че влияе на метаболизма, така и спорят помежду си, за ефективността му спрямо различните видове телосложение.

 

3. Наспете се добре!

 

Липсата на сън води до увеличаването на стреса и риска от затлъстяване. Мозъкът не получава необходимата почивка, от което и останалите органи не успяват да си свършат работата. Нивото на кръвната захар се повишава и това води до риск от поява на диабет тип 2, обостряне на глада и редица други проблеми.  За да подобрите съня си, създайте си режим, избягвайте да стоите на светло и да се взирате в екрана на телефона преди да заспите. Осигурете си поне 7-8 часа здравословен сън на нощ.

 

4. Яжте люто!

 

Лютата чушка съдържа капсаицин – вещество, което стимулира метаболизма. Не всички понасят люто, но една щипка е достатъчна да изгори 10 допълнителни калории. За шест години и половина ще загубите половин килограм от теглото си. Това може да звучи много малко, но в комбинация с други методи, ефектът ще се засили. Гледайте на него като на приятен бонус в дългосрочен план.

 

5. Пийте зелен чай!

 

Зеленият и някои други видове чай също могат да повишат метаболизма до 5%. Те превръщат някои от мазнините в тялото ви в свободни мастни киселини, което повишава изгарянето им с до 17%. Тези чайове са подходящи и за поддържане на теглото, предпазване на сърцето и подобряване нивата на захар в кръвта. Особеното при тях е, че не действат на всеки.

 

6. Движете се, тренирайте и дишайте дълбоко!

 

Прекалено дългото седене е вредно за здравето. Някои учени дори смеят да твърдят, че седенето е също толкова опасно, колкото тютюнопушенето. Това се дължи на факта, че в седнало или легнало положение тялото изгаря най-малко калории. Ако на работа стоите предимно изправен, със сигурност изгаряте повече калории. Ако работите предимно на бюро, възползвайте се от всяка възможност да станете за малко и да се раздвижите. Така ще помогнете и на мускулите си да се вработят и отърсят от сковаването.

 

7. Вдигайте различни по тежест предмети!

 

Мускулите са по-метаболитно активни от мазнините. Това означава, че изискват повече енергия от тялото, за да ги поддържа. А това ускорява метаболизма. Това означава, че можете да изгаряте повече калории, дори когато си почивате.

 

8. Правете интензивни тренировки!

 

Не е задължително да ги правите всеки ден. Два, три пъти в седмицата е напълно достатъчно, но винаги можете да си направите собствена фитнес програма и да се придържате към нея, ако не искате да се чудите, какво да правите всеки път в залата. Най-хубавата част е, че дори след като тренировката приключи, вие продължавате да губите калории, благодарение на ускорения метаболизъм в резултат на физическата дейност.

 

9. Пийте повече студена вода!

 

Ако замените натуралните сокове и газирани напитки със студена вода, имате по-голям шанс за отслабване. Пиенето на половин литър вода увеличава метаболизма с 10 до 30% за около час. Когато водата е студена, тялото използва повече енергия, за да я затопли и от там се ускорява метаболизма ви. Пиенето на повече вода, особено преди хранене, създава чувство за заситеност и така ядете и по-малко, а шансът от преяждане намалява.

 

10. Приемайте много протеини с всяко хранене!

 

Що се отнася до макронутриентите – приемът на повече белтъчини повишава значително метаболизма, в сравнение с този на въглехидратите и мазнините. Доказано е също, че приемът на протеини ви предпазва от преяждане, тъй като засищат добре.

още за четене

„3100: Бягане и себенадминаване“ ни среща със свръхчовешкото преминаване на границите на физическото измерение

„3100: Бягане и себенадминаване“ ни среща със свръхчовешкото преминаване на границите на физическото измерение

Вечният танц на духа и материята не спира да безпокои човека от незапомнени времена насам. Синтезът между двете е в основата на всяка религия и философия, била тя източна или западна, древна или модерна.Вечният танц на духа и материята не спира да безпокои човека от...

Таласъмите в българските народни поверия

Таласъмите в българските народни поверия

В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“. Таласъмите ходят докле пропеят петлите.В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“....

Седмото издание на „Срещите на младото европейско кино“ ще се проведе между 22 и 30 юни в гр. София

Седмото издание на „Срещите на младото европейско кино“ ще се проведе между 22 и 30 юни в гр. София

В програмата на фестивала за пореден път ще бъдат представени смели съвременни игрални и документални филми от различни държави (България, Германия, Португалия, Словения, Русия, Чехия, Швеция, Франция и др.), както и специална кинообразователна селекция за ученици. От...

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. снимка: espritdegabrielle.com „Галиера“, или музеят на модата в Париж (Palais Galliera), най-сетне отвори врати, след двугодишен...

Pin It on Pinterest

Share This