Ако искаме да постигнем позитивна промяна, навиците са изключително важни за нашия успех:

 

Ако си създадем навика да тренираме редовно, ще сме в отлична форма.

Ако си създадем навика да се храним по-добре, ще сме по-здрави.

Ако си създадем навика да четем всеки ден, ще сме по-идейни и любопитни.

 

Това са едни от най-популярните и желани навици, но защо е толкова трудно да си ги изградим? За съжаление, обикновено всеки път се повтаря едно и също – обещаваме си, че ще сме сериозни, но след няколко седмици обикновено нарушаваме обещанията, които сме дали пред себе си и се връщаме към старите вредни навици.

#бюлетин

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

С тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. снимка:Huha Inc. / unsplashС тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. Ако отскоро...

Защо се получава така?

 

Причината толкова трудно да си изградим нови навици, се корени в грешния подход.

 

Какво правят 99% от хората? Поставят си голяма, амбициозна цел и имат прекалено големи очаквания още от началото. Например: Казваме си, че искаме да тренираме 4-5 пъти седмично по 60 минути, да четем по 20 страници на ден и да спазваме перфектен хранителен режим… Но при положение че до момента не сме тренирали изобщо, не сме се хранили здравословно и не сме чели редовно, правим твърде голяма крачка извън зоната си на комфорт. Подсъзнанието ни започва да се съпротивлява срещу мисълта да направим толкова резки промени. В един момент просто се отказваме от нереалистичните си, амбициозни цели, защото нямаме постоянството да се придържаме към тях всеки ден.

 

В тази статия ще ви споделя един изцяло различен подход, който ще преобърне представите ви на 180 градуса. Оказва се, че изграждането на нови навици не е толкова трудно, стига да го правим по правилния начин!

Какъв е правилният начин да си изградим нови навици?

 

Колкото по-драстична е една промяна, толкова повече съпротивление ще изпитваме срещу нея. Следователно ако искаме да си изградим нови навици и да се променим трайно в положителна посока, трябва да направим промените толкова плавно и неусетно, че подсъзнанието ни дори да не ги забележи!

 

В книгата си „Силата на малките крачки“ давам това решение и сега ще го споделя набързо с вас в съкратен вариант.

Вместо да си поставяме големи, нереалистични цели, е по-добре да си поставим малки, постижими такива, които да не ни се струват заплашителни. Трябва да предприемаме толкова малки крачки всеки ден, че да е невъзможно да си намираме оправдания. Реакцията ни трябва да е: „Само това ли?“.

Ето няколко примера:

 

  • Вместо да четем по 20 страници, нека си поставим за цел да четем по 2 на ден.
  • Вместо да тренираме по 60 минути, нека си поставим за цел да тренираме по 5 минути всеки ден.
  • Вместо да пием по 2-3 литра вода на ден, нека си поставим за цел просто да пием по една чаша сутрин, след като се събудим.

 

Може би се питате какъв е смисълът да си поставяме такива малки цели? Как това би ни помогнало да напредваме?

 

Истината е, че когато си поставим толкова малки цели, така постигаме нещо много важно – спираме да се страхуваме от това да започнем. Много по-лесно е да стартираме една 5-минутна тренировка, отколкото 60-минутна такава.

 

В първия случай възприетата трудност на задачата е много по-ниска и подсъзнанието ни не ни спира да я започнем. Казваме си с насмешка: „Всеки може да прочете 2 страници, дори и в най-натоварения ден. Това е смешно! Естествено че мога да го направя!“ – и просто го правим. А в другия случай си поставяме голяма цел, но се проваляме…

 

Кое в крайна сметка е по-важното: да имаме голяма, амбициозна цел и да не правим нищо, защото се страхуваме от нея, или да имаме смешна, дори жалка по размер цел, но да успяваме да я постигаме всеки ден без изключение?

 

Мисля, че е очевидно кой е верният отговор!… Нека имаме срамно малки цели и впечатляващи резултати, а не впечатляващи цели и срамни резултати!

Не всеки ден ще спираме само до минималната цел, която сме си поставили. В някои дни ще ни е лесно да я надхвърлим – нищо не ни спира да тренираме повече от 5 минути, стига да го пожелаем. Единственото правило е в началото да не се насилваме да правим повече, ако не искаме. Ако тренираме 5 минути и нямаме сили за повече – просто трябва да спрем дотам и да се поздравим за това, че сме постигнали целта си!

Искам това да не е поредната статия, която прочитате, но не предприемате никакви действия след това! Този път ще е различно! Искам от вас да направите следното:

 

  1. Изберете навик, който е важен за вас! Нека да е нещо обвързано с вашите дългосрочни цели и ценности. Запишете този навик и си поставете цел, която да покривате всеки ден, която е смешно малка (например, ако искате да започнете да тичате, си поставете за цел да тичате по 2 минути на ден)! За момента изберете само един навик!
  2. Изпълнявайте навика в продължение на седмица! Опитайте само за една седмица! В повечето дни ще да видите, че с лекота надхвърляте малката цел, която сте си поставили. Но в някои от дните може да сте толкова заети, че да сте благодарни, че целта ви е толкова малка. Така ще имате свобода и гъвкавост.
  3. Анализирайте резултатите си и ако желаете, добавете още навици! След първата седмица направете крачка назад и вижте как се чувствате! Радвахте ли се на това, че сте покривали малките си цели? Пропуснахте ли някои дни или се справихте с лекота? Ако сте пропуснали, то не сте си поставили достатъчно малка цел. Намалете размера й още! Целта трябва да е толкова малка, че да е невъзможно да я пропуснете – така на практика няма как да се провалите, защото ще правите навика си всеки ден. Не добавяйте повече от 3 навика наведнъж, това трябва да е таванът ви – иначе ще ви е трудно да се справите.
  4. Бъдете търпеливи! Навиците не се формират за определен период от време (21 или 30 дни). Някои навици могат да отнемат седмици, други месеци, а трети дори години. Ще знаете, че едно действие започва да се превръща в навик, когато ви е по-лесно просто да го направите, отколкото да го пропуснете.

 

В книгата обяснявам още много детайли от тази стратегия, така че просто е невъзможно да обхвана всичко в тази статия. В книгата давам научните обяснения зад този подход; обяснявам в детайли как да го приложите на практика, в зависимост от нуждите и целите си; обяснявам как да следите навиците си (на хартия или дигитално), за да виждате прогреса, който правите; обяснявам как да се подсещате да правите навиците си всеки ден, и още много…

 

В обобщение:

 

Поставянето на големи цели изглежда като чудесно нещо, но малките крачки са това, което наистина ще ви позволи да прогресирате всеки ден и да изграждате навиците, които желаете. Колкото по-лесно ви е в началото, толкова шанса навикът да се формира е по-голям. А щом веднъж навикът започне да се формира, вече ще ви е много по-лесно да надграждате!

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“. От 21-ви до 23-ти юни в зала „Славейков“ на Френския институт в България Специалистите изказват противоречиви мнения за събитията от...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен фотограф: Тина Бояджиева Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен, защото политическата...

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Повечето плодове са богати основно на въглехидрати, докато авокадото съдържа голямо количество полезни мазнини. Благодарение на своята висока хранителна стойност,...

Pin It on Pinterest

Share This