Ако искаме да постигнем позитивна промяна, навиците са изключително важни за нашия успех:

 

Ако си създадем навика да тренираме редовно, ще сме в отлична форма.

Ако си създадем навика да се храним по-добре, ще сме по-здрави.

Ако си създадем навика да четем всеки ден, ще сме по-идейни и любопитни.

 

Това са едни от най-популярните и желани навици, но защо е толкова трудно да си ги изградим? За съжаление, обикновено всеки път се повтаря едно и също – обещаваме си, че ще сме сериозни, но след няколко седмици обикновено нарушаваме обещанията, които сме дали пред себе си и се връщаме към старите вредни навици.

#бюлетин

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

С тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. снимка:Huha Inc. / unsplashС тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. Ако отскоро...

Защо се получава така?

 

Причината толкова трудно да си изградим нови навици, се корени в грешния подход.

 

Какво правят 99% от хората? Поставят си голяма, амбициозна цел и имат прекалено големи очаквания още от началото. Например: Казваме си, че искаме да тренираме 4-5 пъти седмично по 60 минути, да четем по 20 страници на ден и да спазваме перфектен хранителен режим… Но при положение че до момента не сме тренирали изобщо, не сме се хранили здравословно и не сме чели редовно, правим твърде голяма крачка извън зоната си на комфорт. Подсъзнанието ни започва да се съпротивлява срещу мисълта да направим толкова резки промени. В един момент просто се отказваме от нереалистичните си, амбициозни цели, защото нямаме постоянството да се придържаме към тях всеки ден.

 

В тази статия ще ви споделя един изцяло различен подход, който ще преобърне представите ви на 180 градуса. Оказва се, че изграждането на нови навици не е толкова трудно, стига да го правим по правилния начин!

Какъв е правилният начин да си изградим нови навици?

 

Колкото по-драстична е една промяна, толкова повече съпротивление ще изпитваме срещу нея. Следователно ако искаме да си изградим нови навици и да се променим трайно в положителна посока, трябва да направим промените толкова плавно и неусетно, че подсъзнанието ни дори да не ги забележи!

 

В книгата си „Силата на малките крачки“ давам това решение и сега ще го споделя набързо с вас в съкратен вариант.

Вместо да си поставяме големи, нереалистични цели, е по-добре да си поставим малки, постижими такива, които да не ни се струват заплашителни. Трябва да предприемаме толкова малки крачки всеки ден, че да е невъзможно да си намираме оправдания. Реакцията ни трябва да е: „Само това ли?“.

Ето няколко примера:

 

  • Вместо да четем по 20 страници, нека си поставим за цел да четем по 2 на ден.
  • Вместо да тренираме по 60 минути, нека си поставим за цел да тренираме по 5 минути всеки ден.
  • Вместо да пием по 2-3 литра вода на ден, нека си поставим за цел просто да пием по една чаша сутрин, след като се събудим.

 

Може би се питате какъв е смисълът да си поставяме такива малки цели? Как това би ни помогнало да напредваме?

 

Истината е, че когато си поставим толкова малки цели, така постигаме нещо много важно – спираме да се страхуваме от това да започнем. Много по-лесно е да стартираме една 5-минутна тренировка, отколкото 60-минутна такава.

 

В първия случай възприетата трудност на задачата е много по-ниска и подсъзнанието ни не ни спира да я започнем. Казваме си с насмешка: „Всеки може да прочете 2 страници, дори и в най-натоварения ден. Това е смешно! Естествено че мога да го направя!“ – и просто го правим. А в другия случай си поставяме голяма цел, но се проваляме…

 

Кое в крайна сметка е по-важното: да имаме голяма, амбициозна цел и да не правим нищо, защото се страхуваме от нея, или да имаме смешна, дори жалка по размер цел, но да успяваме да я постигаме всеки ден без изключение?

 

Мисля, че е очевидно кой е верният отговор!… Нека имаме срамно малки цели и впечатляващи резултати, а не впечатляващи цели и срамни резултати!

Не всеки ден ще спираме само до минималната цел, която сме си поставили. В някои дни ще ни е лесно да я надхвърлим – нищо не ни спира да тренираме повече от 5 минути, стига да го пожелаем. Единственото правило е в началото да не се насилваме да правим повече, ако не искаме. Ако тренираме 5 минути и нямаме сили за повече – просто трябва да спрем дотам и да се поздравим за това, че сме постигнали целта си!

Искам това да не е поредната статия, която прочитате, но не предприемате никакви действия след това! Този път ще е различно! Искам от вас да направите следното:

 

  1. Изберете навик, който е важен за вас! Нека да е нещо обвързано с вашите дългосрочни цели и ценности. Запишете този навик и си поставете цел, която да покривате всеки ден, която е смешно малка (например, ако искате да започнете да тичате, си поставете за цел да тичате по 2 минути на ден)! За момента изберете само един навик!
  2. Изпълнявайте навика в продължение на седмица! Опитайте само за една седмица! В повечето дни ще да видите, че с лекота надхвърляте малката цел, която сте си поставили. Но в някои от дните може да сте толкова заети, че да сте благодарни, че целта ви е толкова малка. Така ще имате свобода и гъвкавост.
  3. Анализирайте резултатите си и ако желаете, добавете още навици! След първата седмица направете крачка назад и вижте как се чувствате! Радвахте ли се на това, че сте покривали малките си цели? Пропуснахте ли някои дни или се справихте с лекота? Ако сте пропуснали, то не сте си поставили достатъчно малка цел. Намалете размера й още! Целта трябва да е толкова малка, че да е невъзможно да я пропуснете – така на практика няма как да се провалите, защото ще правите навика си всеки ден. Не добавяйте повече от 3 навика наведнъж, това трябва да е таванът ви – иначе ще ви е трудно да се справите.
  4. Бъдете търпеливи! Навиците не се формират за определен период от време (21 или 30 дни). Някои навици могат да отнемат седмици, други месеци, а трети дори години. Ще знаете, че едно действие започва да се превръща в навик, когато ви е по-лесно просто да го направите, отколкото да го пропуснете.

 

В книгата обяснявам още много детайли от тази стратегия, така че просто е невъзможно да обхвана всичко в тази статия. В книгата давам научните обяснения зад този подход; обяснявам в детайли как да го приложите на практика, в зависимост от нуждите и целите си; обяснявам как да следите навиците си (на хартия или дигитално), за да виждате прогреса, който правите; обяснявам как да се подсещате да правите навиците си всеки ден, и още много…

 

В обобщение:

 

Поставянето на големи цели изглежда като чудесно нещо, но малките крачки са това, което наистина ще ви позволи да прогресирате всеки ден и да изграждате навиците, които желаете. Колкото по-лесно ви е в началото, толкова шанса навикът да се формира е по-голям. А щом веднъж навикът започне да се формира, вече ще ви е много по-лесно да надграждате!

още за четене

„Зов за зоопарковете“ – кампания на организацията за защита на животните „Четири лапи“

„Зов за зоопарковете“ – кампания на организацията за защита на животните „Четири лапи“

Преди месец „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ публикува подробен доклад за условията в 16 действащи зоопарка в България и от днес стартира нов етап от разгръщането на инициативата. Кампанията на Организацията за защита на животните „ЧЕТИРИ ЛАПИ“  #ЗовЗаЗоопарковете набира все по-голяма...

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“. От 21-ви до 23-ти юни в зала „Славейков“ на Френския институт в България Специалистите изказват противоречиви мнения за събитията от...

14-то издание на фестивала „Антистатик“

14-то издание на фестивала „Антистатик“

Между 28 май и 6 юни в София ще се проведе 14-то издание на „Антистатик“ – на живо – което сякаш е по-важно от всякога. Между 28-ми май и 6-ти юни в София ще се проведе 14-то издание на „Антистатик“ – на живо, което сякаш е по-важно от всякога. След една изключително...

Ритуали и поверия през То̀доровата седмица

Ритуали и поверия през То̀доровата седмица

Ритуали и поверия през То̀доровата седмица. Заветът на старите българи за възстановяване баланса на силите между земния и отвъдния свят.снимка: Michael AnfangСТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥Заветът на старите българи за възстановяване баланса на силите между земния и...

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

Български къщи и хотели от приказките

Български къщи и хотели от приказките

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. България е известна по света, освен с красивата си природа и вкусна традиционна кухня, също и с интересната възрожденска архитектура,...

„Изкуството на боклука“ през очите на Артур Бордало (Бордало II)

„Изкуството на боклука“ през очите на Артур Бордало (Бордало II)

Темата за проблема с боклука е доста широко дискутирана навсякъде по света. Проблемът с последващото замърсяване на околната среда и водата се отразява на всички нива в обществото. Темата за проблема с боклука е доста широко дискутирана навсякъде по света. Проблемът с...

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Повечето плодове са богати основно на въглехидрати, докато авокадото съдържа голямо количество полезни мазнини. Благодарение на своята висока хранителна стойност,...

Pin It on Pinterest

Share This